null Beeld

U draait, wij vragen: Marc Didden

Of Marc Didden dan wel Guy Mortier de bedenker van Humo's Rock Rally is (briefje naar Uitlaat, Guy?), over één ding zijn ze het roerend eens: die allereerste editie (in 1978) kwam er in samenwerking met de Brusselse Beursschouwburg. Ruim tweeëndertig jaar later vragen we Marc Didden naar de belangrijkste platen in zijn leven.

Jürgen Beckers

HUMO Waar luister je dezer dagen het meest naar?


Marc Didden «Ik ben ongeveer mijn hele platencollectie in mijn computer aan het laden, zodat ik dankzij de wonderen der moderne techniek voortdurend herontdek wat ik blijkbaar héél graag hoor. En ik stel vast dat daar niet echt een lijn in zit. Dat gaat van Frank Sinatra naar The Hickey Underworld, via Sandy Denny en de rest van Fairport Convention naar Janis Joplin en Jimi Hendrix. Maar ook The Everly Brothers en Mott The Hoople, Traffic, Roxy Music. Veel Miles Davis en nog veel meer Thelonious Monk. En onderweg natuurlijk héél veel Dylan, veel Leonard Cohen maar ook vroeg werk van de toch wel schromelijk onderschatte en bijna vergeten Donovan.

»Qua zingende meisjes hoor ik graag The Supremes, Aretha Franklin en zeker Dusty Springfield. Lily Allen, Corinne Bailey Rae en Duffy. En bovenal Ella Fitzgerald. En de fenomenale Emmylou Harris. Of haar buurvrouw, Lucinda Williams. Ik luister ook verdacht veel naar Van Morrison, merk ik. En David Johansen & The Harry Smiths. En ook opnieuw veel Engelse beat: The Small Faces, The Who, The Kinks, The Animals vooral, maar ook The Searchers en de Dave Clark Five. 'The Charlie Poole Project' van Loudon Wainwright III is samen met die laatste van Costello toch wel mijn plaat van 2009. En iedere dag komt er natuurlijk een portie Elvis, een portie Stones ('Aftermath'!) en een portie Beatles op tafel!»


HUMO Oké, dat heb ik genoteerd. Wat was de eerste plaat die je ooit kocht?

Didden «'Wheels', van de String-A-Longs. Maar ik kocht in regel geen platen toen ik klein was; ik troggelde ze gewoonlijk af van mijn welgestelde tantes, door net zolang te zagen tot ik ze kreeg. Zo ben ik al héél vroeg in het bezit gekomen van 'Elvis Is Back', waarmee de volgende vraag ook al beantwoord is, want ging die niet in de richting van 'Wat Vind Je De Beste Plaat Aller Tijden?»'


HUMO Correct.

Didden «Aan 'Elvis Is Back' is écht alles goed. De titel, de hoes, de volgorde van de songs, de productie, de muzikanten, de smerige saxofoonsolo's en de stem van Elvis zelf, die zo vlak na zijn doffe legerdienst zoveel grinta vertoonde dat je zonder meer van een meesterwerk kan spreken. Maar ik hou zeker zoveel van 'Beatles for Sale', 'Warren Zevon' of 'Out of Their Heads' van de Stones. En van al mijn Zappa's. Maar als ik er maar eentje zou mogen overhouden, zou ik voor Dylans 'Highway 61 Revisited' gaan, denk ik.»


HUMO Wat zing je onder de douche?

Didden «In de veronderstelling dat ik al eens onder de douche ga, zou dat wellicht Will Tura's 'El Bandido' kunnen zijn, in de versie van Hugo Matthysen dan. Of 'Always on My Mind' van Elvis. Maar het is vaak ook gewoon één van mijn totnogtoe onuitgegeven en zelfgeschreven carnavalskrakers, zoals het onvergetelijke 'Wie Heeft Er Nu Weer In Mijn Broek Gescheten?'»


HUMO Heb je een favoriete zaterdagavondplaat?

Didden «Ik zit dan meestal te werken en luister en passant naar het voetbal op Sporza. Maar als ik in the wee wee hours dan toch iets opzet, zou dat Dean Martin kunnen zijn. Of pianomuziek van Fred Hersch. Of 'Frank Sinatra Sings For Only The Lonely', de triestigste plaat die ik ken. En van grote invloed op Tom Waits' 'Closing Time', ook al een perfecte zaterdagavondplaat.»


HUMO En wat op zondagochtend?

Didden «Led Zeppelin 1 of 2, of 'Here Comes the Sun' van The Beatles. Of iets van Kris Kristofferson, of één vinylkant Bob Marley. 'Twee meisjes' van Raymond. Heel Hank Williams. France Gall. Peter Wolf. Een goeie compilatie van de Beach Boys. Maar liefst van al toch 'Tutti Frutti' in de oerversie van Little Richard, gevolgd door 'Something Else' van Eddie Cochran.

De laatste preselecties van Humo's Rock Rally 2010

12 februari - Cactus Club Brugge

Blackboard uit Kortrijk, All I KNOW uit Marke, We Seem To Have Misplaced Our Igloo uit Marke, AVERAGEofficial uit Lichtervelde, Mrs. Goldfinger uit Gent, Zimmerman uit Gent, The Catatonics uit Ledeberg, The Mojo Filters uit Beerse, Evolve uit Malle, Leafpeople uit Kontich.

Tickets en info: cactusmusic.be

13 februari - Cultureel Centrum Mechelen

Polylinguals uit Borgerhout, Masz uit Mechelen, The Litescribes uit Mechelen, Yentl uit Rijmenam, Heimsieck uit Sint-Katelijne-Waver, Kate-O uit Kalmthout, The Executive uit Kessel-Lo, LAUN uit Herent, Suburb Songs uit Zwijndrecht, Amatorski uit Gent.

Tickets en info: cultureelcentrummechelen.be

Humo's Rock Rally Rapport
Acht, donderdag 18 februari, 20.15 en 22.30 u.

Select (met verslag Rock Rally)
Studio Brussel, maandag 15 februari, 21 u.

Acht: Humo\'s Rock Rally Rapport met Erika Van Tielen en Luc De VosHumo\'s Rock Rally Archief

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234