null Beeld

U draait, zij vragen: de heffing op iPods en USB-sticks

Hamsteren is weer ín. Vorige week nog hebben wij genoeg bakken bier ingeslagen om desnoods vijf stakingen door te komen, en deze week is het om USB-sticks, mp3-spelers en harde schijven te doen. Bij Koninklijk Besluit is vastgelegd dat de consument vanaf 1 februari een extra heffing op die digitale dragers moet betalen. Die varieert van vijftig cent tot dertien euro, afhankelijk van de opslagcapaciteit van het apparaat.

De opbrengst wordt gebruikt om auteursrechten uit te betalen aan muzikanten, schrijvers enzovoort. Het voorstel komt van Auvibel, de beheersvennootschap die de vergoeding int, in een alliantie met onder meer vertegenwoordigers van het bedrijfsleven (Unizo en andere) en de consument (Test-Aankoop). Hier en daar wordt smalend gesproken over de 'Q-taks', naar zijn geestelijke vader, minister van Economie, Innovatie, Administratieve Vereenvoudiging, ICT en - even een slokje nemen - Telecommunicatie Vincent Van Quickenborne. De internetcommunity is in elk geval not amused, getuige de verbolgen reacties op blogs, Facebook én Van Quickenbornes eigen site. En als we iets onthouden hebben van die laatste Apple-uitverkoop, is het dit wel: don't mess with the geeks!

''Ik ga de Humo toch ook niet kopiëren en aan iedereen gratis uitdelen?''


HUMO Waarom deze heffing, meneer de minister?

Vincent Van Quickenborne «Omdat je artiesten moet vergoeden voor hun werk. In '96 is er al een soortgelijke heffing op cd's en cassettes ingevoerd, maar sindsdien zijn er nieuwe technologieën gekomen om beschermde werken op te kopiëren. Hoog tijd voor een update.

»Veel mensen denken dat ik de heffing in het leven heb geroepen als tegengewicht voor het verlies dat artiesten lijden door illegale kopieën. Maar daar heeft het niets mee te maken: het is een vergoeding voor legale privékopieën. Als je een cd koopt, mag je die namelijk niet zomaar kopiëren of op je harde schijf zetten. Zélfs niet als het voor eigen gebruik is.»


HUMO Zou het kunnen dat die regel achterhaald is? Uit een recente lezersbrief in Humo: 'Wie kan bewijzen dat artiesten werkelijk geld mislopen door een thuiskopie?'

Van Quickenborne «Elke kopie die je maakt komt in principe overeen met één origineel exemplaar dat je minder koopt - zo simpel is het. En dat is niet eens mijn redenering: Europa heeft dat beslist dat artiesten vergoed moet worden voor thuiskopieën. In tweeëntwintig van de zevenentwintig lidstaten bestaat die vergoeding trouwens al.

»Mag ik een vergelijking maken? Als ik de Humo kopieer en die zelfgemaakte exemplaren aan iedereen uitdeel, dan zal je zeggen: dat blad moet beschermd worden! En daarom betaal je in dit land een heffing op kopieertoestellen.»


HUMO Met dat verschil: ik ga mijn thuiskopie van een cd niet aan iedereen uitdelen. Of zoals een bezoeker van uw site het zegt: 'Een heffing op het overdragen van content van de ene drager naar de andere, dat is hetzelfde als betalen omdat je een kast in je huis van plaats verandert.'

Van Quickenborne «Die vergelijking gaat niet op. Als je een kopie maakt, krijg je wel degelijk een tweede exemplaar. Maar in dat voorbeeld haal je geen tweede kast in huis.

»We hadden de thuiskopie ook helemaal illegaal kunnen maken, zoals in Groot-Brittannië. Maar dan belandt de helft van de bevolking opeens in illegaliteit, en daar ben ik niet zo'n voorstander van. Jij wel?.»


HUMO Neen. Alleen: harde schijven worden ook gebruikt om zaken te bewaren die níét auteursrechtelijk beschermd zijn. U belast ons voor iets wat we zouden kunnen doen.

Van Quickenborne «Je zou kunnen zeggen: laten we geval per geval bekijken en de consument alleen laten betalen als hij daadwerkelijk iets kopieert. Maar hoe controleer je zoiets? Op dit moment is dat niet haalbaar.

»Ik besef dat het een controversiële maatregel is. Maar een minister moet soms ook beslissingen durven te nemen die níét populair zijn. Waar gaat het anders naartoe? Voorgangers van mij hebben dit probleem jarenlang voor zich uitgeschoven; ik doe dat niet. Ik ga het debat ook niet uit de weg, en ik sta open voor constructieve voorstellen. Alleen: ik heb er nog altijd geen gehoord.»

In Humo 3620 van dinsdag 19 januari leest u interviews met andere betrokkenen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234