null Beeld

U2 - The Joshua Tree (20th Anniversary Edition)

Afgaande op het haast irritante marktoffensief dat de groep al dit hele millennium kerst na kerst lanceert (van '18 Singles' werden zelfs fans niet vrolijk) is het een verrassende vaststelling, maar van U2 hadden we nog geen grootscheepse reissues gehad.

Davy Coolen

Niet dat daar geen reden toe was: hun eerste platen zijn sinds de jaren tachtig niet meer geremasterd, enkele vroege EP's zijn zelfs nog nooit op cd verschenen en aan de oude singletjes raak je alleen nog op eBay.

Geen wonder dat 'The Joshua Tree' de spits mag afbijten: het door Brian Eno en Daniel Lanois geproduceerde magnum opus plaatste U2 definitief in het pantheon der Verdomd Groten, en dit jaar viert de plaat ook zijn twintigste verjaardag. 'The Joshua Tree' is een onverwoestbare brok rockgeschiedenis, een withete smeltkroes van klasse en visie waarmee Bono, The Edge, Clayton en Mullen Jr. stadionrock een smoel en een geweten schopten. Klassiekers als 'Where the Streets Have No Name', 'I Still Haven't Found What I'm Looking For' en 'With Or Without You' werden de maatstaf voor alles waar ze sindsdien hun naam aan gaven.

De piekfijn uitgegeven, kraakhelder klinkende remasters zijn beschikbaar in drie formaten: de geremasterde elpee, een 'Deluxe'-versie en een 'Superdeluxe'-box. Bij die beide special editions zit nog een bonus-cd met alle B-kanten en outtakes uit het 'Joshua'-tijdperk. Van die in totaal veertien liedjes horen de zeven B-kantjes zonder twijfel tot het beste van U2 dat nooit op een plaat is beland, van het rauwe 'Silver and Gold' tot de originele versie van 'The Sweetest Thing'. Op de andere nummers is de band hoorbaar op zoek naar een marsrichting, en niet zelden vinden ze 'm nog ook. Dé parel, de song die de Bijbelse intensiteit van 'The Joshua Tree' het sterkst incarneert, heet 'Wave of Sorrow (Birdland)', het relaas van een verblijf in Ethiopië waarvoor de tekst pas dit najaar werd voltooid en ingezongen. 't Is de Bergrede volgens Bono.

Die bonussen, dat mag duidelijk zijn, maken een substantieel deel uit van de U2-canon. En ook de 'Superdeluxe'-set is een trouvaille, alleen al dankzij de dvd met (onder véél meer) het concert dat de groep op 4 juli 1987 in Parijs gaf. Geen frullen, videowanden of reuzencitroenen: gewoon één podium, vier lads in hun voddige plunje, tien longen in Bono's bast en a whole lotta heart & soul.

Twintig jaar later heeft 'The Joshua Tree' onverminderd de kracht en de allure om de massa wakker te schudden. Ook u?

Toptracks: 'Where the Streets Have No Name', 'I Still Haven't Found What I'm Looking For', 'With or without You', 'Wave of Sorrow (Birdland)'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234