Ufojagen met Myke Cole in 'Contact': 'Niemand kon het verklaren, en het werd alleen maar gekker'

Zijn we alleen in het universum? Heeft een buitenaardse beschavingsvorm ooit contact met ons proberen op te nemen? Zijn ufo’s een verzinsel of mogen we de vele duizenden getuigenissen niet zomaar weglachen? In de achtdelige docureeks ‘Contact’ zet Discovery zes onderzoekers aan het werk om een antwoord te vinden op die prangende vragen. Groepsleider is Myke Cole, die eerder voor de CIA, de FBI en de NYPD werkte.

Myke Cole «Wij zijn géén dorpsgekken. Onderzoekers van Harvard hebben onlangs een paper gepubliceerd over ′Oumuamua, een vreemd object in de ruimte dat volgens hen een buitenaardse origine heeft. En het Amerikaanse leger spendeert ook véél belastinggeld aan ufo-onderzoek. Nu, ik heb nooit in buitenaards leven geloofd, maar net daarom huurde Discovery mij in. Ze wilden een scepticus op kop, iemand die alleen harde bewijzen zou aanvaarden. Ik ben met zo weinig mogelijk vooroordelen aan dit onderzoek begonnen. Ik verzamelde gegevens, analyseerde die en trok daar conclusies uit.»

HUMO Om wat voor gegevens ging het dan?

Cole «Er is de laatste jaren een karrenvracht geheime bestanden vrijgekomen die nog nauwelijks onder de loep zijn genomen. Bovendien is iedereen sinds de komst van de smartphone een ufojager geworden: wie op iets vreemds botst, filmt dat en zet het online. Met data-analyse kunnen we die gigantische hoeveelheid gegevens op het internet verwerken. We zochten naar verbanden tussen meldingen op sociale media, ooggetuigenissen en openbaar gemaakte overheidsrapporten. Ik was verrast hoe geloofwaardig de meeste getuigen waren.»

HUMO Welke bevinding heeft je stevig van je stuk gebracht?

Cole «De Chileense overheid heeft ons een foto van een vliegend object voorgelegd. We dachten: dat is gewoon een vliegtuig. Maar dat ding bleek meer dan 350 graden warm te zijn. Geen enkel vliegtuig haalt zulke hoge temperaturen. Niemand kon het verklaren. We hebben ook een onbekende gelachtige substantie ontdekt: het leek op kikkerdril en het maakte mensen ziek. Geen enkele expert wist wat dat was. Dat zijn dan nog maar de voorbeelden uit de eerste twee afleveringen. Het wordt alleen maar gekker. Ik ben op te veel vragen gebotst waar ik geen antwoord op kon vinden. Ik moest aanvaarden dat bepaalde zaken op deze wereld geen aardse verklaring hebben.»

HUMO Wijlen Stephen Hawking waarschuwde dat we behoedzaam moeten omgaan met buitenaards leven: ‘De ontmoeting met een geavanceerde samenleving zou weleens kunnen lopen zoals Columbus die naar Amerika kwam. Met de mensheid in de rol van de indianen.’

Cole «De mens is hard, maar we mogen onszelf niet projecteren op buitenaardse wezens. We kunnen onmogelijk weten wat hun beweegredenen zijn. Ik zou zonder twijfel contact maken.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234