null Beeld

Ugly Papas: de tribute-avond, 27 jaar na Humo's Rock Rally

Rekkem, 2017. Op een speelgoedboogscheut van de crèche waar mijn kinderen tot voor kort hun pampers vulden, klop ik aan bij een stukje van mijn eigen jeugd. Hier woont Luc Dufourmont, in de jaren 90 zanger/redenaar bij de oneindig avontuurlijke cultgroep Ugly Papas. Hij en zijn vrienden laten komend weekend de waanzin van weleer nog één keer herleven op The Night of the Ugly Papas.

'De geluidsman van één van de grootste zalen van Parijs test de sound met onze plaat: als de boxen het overleven, zit het goed'

Luc Dufourmont is naast een geboren frontman en acteur (u kent hem misschien nog het best als Roste Luc uit ‘Bevergem’), ook een uitstekend gastheer. Bij de koffie serveert hij een in vier stukken gebroken Leo (ze hangen als havanna’s over de rand van een klein wit schoteltje) en een korf vol verhalen, over z’n avonturen als rockjournalist voor De Weekbode of één van de circa 632 groepen waar hij de afgelopen dertig jaar bij gespeeld heeft. De oudste daarvan heette Toothpaste, de jongste Idiots! en de grappigste Two Russian Cowboys. Maar wij zijn hier dus samen voor de beste: Ugly Papas.

Luc Dufourmont «Drie, vier weken geleden zijn we voor het eerst samengekomen, en dat was precies (knipt met de vingers) een time warp. De stekker erin – ‘Allee, gasten, we gaan eraan beginnen, zeker?’ – en dingen spelen die we al 25 jaar niet gespeeld hadden. Ik vergeet altijd alles, maar de lyrics kende ik nog. Ik had nochtans mijn oude map met alle teksten teruggevonden. Hier, je moet eens ruiken: jaren in de kelder gelegen. Dát is stinken!»

HUMO Ga ik niet ontkennen.

Dufourmont «De Papas was een echt familiebedrijf. Wij waren broers – we vertelden elkaar alles, ook privé. Dat heb ik sindsdien nooit meer gehad.

»Toen we in de jaren 90 in het circuit rondtourden, zag je backstage groepen waar nauwelijks gepraat werd. Wij liepen in onze onderbroek rond, als we al zoveel aanhadden, simuleerden wilde seks met elkaar, deden gek... Stijn Meuris vroeg me eens: ‘Hoe doen jullie dat toch? Je moet eens komen kijken in ónze kleedkamer.’ Ik mee, en die gastjes van Noordkaap stonden zich stuk voor stuk om te kleden met een handdoek van hun moeder om hun middel, zodat niemand hun materiaal zou zien (lacht).»

HUMO Jullie kwamen Noordkaap voor het eerst tegen in de finale van Humo’s Rock Rally 1990. Zij wonnen, Kitchen Of Insanity eindigde tweede, Gorky haalde brons. Is er iets van die dag blijven hangen?

Dufourmont «Ontgoocheling, vooral: we vonden dat wij op dat podium thuishoorden. Ik ben nog voor Guy Mortiers auto gesprongen toen hij ’s nachts naar huis wilde rijden. Hij zei (met zware bas): ‘Voor mij waren jullie zeker top drie, jongens, op mijn communiezieltje!’»

HUMO In het juryverslag stond onder andere te lezen: ‘Niet iederéén kon de podiumcapriolen van Luc D. smaken.

Dufourmont (zucht) «Zappa vroeg zich dat ook af: ‘Does humor belong in music?’ Chantal Pattyn heeft me jaren later eens gezegd: ‘De muziek was niet het probleem. Het probleem was dat de Ugly Papas zichzelf niet au sérieux nemen.’ Tja, je bent wie je bent.»

HUMO In 1992 kwam jullie debuut ‘Papa Rules, OK?’ uit, opgenomen in de studio van Golden Earring-gitarist George Kooymans.

Dufourmont «Een home studio: hij had zijn garage laten ombouwen. Ik herinner me dat ik een partij inzong terwijl ik George door het raam zijn tuin zag omspitten.

»Op een dag vroeg onze bassist Dick (Descamps, red.) of hij een foto van hem mocht nemen. ‘Geen probleem,’ zei George, ‘maar nu niet. Over 10 minuten zal ik voor het vijvertje in de tuin staan.’ En effectief: 10 minuten later dook hij op, in hoge hoed en pitteleer en met een masker op... Een masker van zichzelf! Heel creepy

HUMO De titelloze tweede plaat uit ’94 is jullie vergeten klassieker, een plaat die alleen gemaakt kon worden door iemand met een gigantische platenkast. Wie was dat?

Dufourmont «Dr. Dekerpel, onze gitarist. Wij waren Noord-Korea, hè, en hij was onze Grote Leider. Hij was er ook het meest mee bezig: wij hadden allemaal een job, maar hij werkte elke dag vijf, zes uur aan nieuwe nummers. Als hij op repetitie zag dat we niet 100 procent tevreden waren, dan gooide hij al zijn werk weg. Dan ging het van: ‘Wat is het? Je vindt het niet goed, hè? Zeg het maar, hoor!’ En hop, alweer een song de vuilnisbak in. Op den duur durfden we elkaar zelfs niet meer aan te kijken.»

undefined

'Luc Dufourmont als Roste Luc in 'Bevergem'.'

undefined

null Beeld

HUMO Waar haalde hij zijn muziekkennis?

Dufourmont «Hij was lid van de discotheek van Menen, Wevelgem en Gent, en ik denk ook Bissegem. Elke week ging hij overal vijf à tien platen halen, en dan schreef hij hele notitieboekjes vol, alles in potlood.

»En een geheugen! Je had indertijd het Radio 2-programma ‘The Originals’, waarin ze op zoek gingen naar de originele versies van bekende nummers. Als ze iets zeiden als: ‘We hebben hier het origineel van ‘Louie Louie’, uit het jaar 1948,’ dan schreef Dekerpel geheid een gele briefkaart naar de redactie. (Op pedante toon) ‘Sorry, heren, maar er bestaat een oudere versie van ‘Louie Louie’ uit het jaar ’32, gemaakt door die en die.’ (lacht)»

HUMO Die tweede plaat had maar één minpuntje: ze klinkt heel dof, alsof iemand ze nog vóór verschijnen onder de grond geschoffeld heeft.

Dufourmont «Dat is de algemene kritiek. Iemand zou ze eens moeten remasteren, maar waar liggen die banden ook alweer?

»De bas klinkt ook veel te zwaar. Ik heb me laten vertellen dat de geluidsman van één van de grootste zalen van Parijs de namiddag voor een groot concert nog altijd onze plaat door de installatie jaagt: als de boxen niet doorslaan, zit de sound goed voor die avond (lacht).»

HUMO Ondanks alles stonden jullie op dat moment wel op de rand van de doorbraak. Waar is het verkeerd gelopen?

Dufourmont «Overal. Ruzie met de platenfirma, diefstal van instrumenten, de sleur... Dr. Dekerpel zei op een dag: ‘We moeten de kleinste groep ter wereld worden.’ We zijn gestopt met onze oude nummers live te spelen en zijn een soort wereldmuziek gaan maken.»

HUMO Ugly Papas 3.0! Jullie brengen binnenkort een plaat uit met nummers uit die periode?

Dufourmont «Ja, ‘Atomium Pluto’. Er kwam toen ook een saxofonist bij, Peppie Pepermans, en we speelden alles door elkaar. Al die dingen die je nu hoort zoals STUFF. en die Balkan-toestanden: wij deden dat toen al.»

HUMO Toch niet een beetje spijt dat jullie Grote Leider bewust jullie carrière gekelderd heeft?

Dufourmont «Goh... Ik snap hem wel. We speelden elk weekend in een andere sporthal, altijd dezelfde drie, vier groepen op één affiche, en dat geluid dat van de ene kant naar de andere kletste... Na de koerswijziging verdienden we geen geld meer, maar we hebben wel overal gestaan, van trouwfeesten tot piepkleine cafeetjes. Ik trok een djellaba aan en we waren vertrokken, twee uur aan een stuk. Pure voodoo en spiritualiteit, altijd feest.»

HUMO Het zijn de wereldmuziek-Papas die we komend weekend op The Night of the Ugly Papas te zien krijgen?

Dufourmont «De stad Menen wou ons fêteren met een tentoonstelling en een tribute-avond. Er is een soort talkshow met Gunter Lamoot en Piet De Praitere, Tim Vanhamel doet iets, Mauro stuurt een video, Frank Vander linden komt vertellen over de Rock Rally van ’90. Wij gingen eerst helemaal niet spelen, maar plots was iedereen toch enthousiast. Heel bizar, het is alsof we Doornroosje wakker hebben gemaakt. Voor één nacht, daarna mag ze weer gaan slapen.»

HUMO Het blijft bij één concert?

Dufourmont (twijfelt) «Dat zullen we na 30 september weten. Maar geen gefoefel: ik doe alleen verder als het met de originele leden is. Anders zijn het de Ugly Papas niet meer.»

HUMO En als de rest het daar niet mee eens is?

Dufourmont «Dan moeten ze maar een brief naar Open Venster schrijven (lacht).»

The Night of the Ugly Papas op zaterdag 30 september in Park Ter Walle (J. & M. Sabbestraat 173, Menen.) ‘Atomium Pluto’ van Ugly Papas verschijnt op 6 oktober bij Mayway Records.

null Beeld
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234