null Beeld

Uit de platenkast van Mauro: '‘To Hell with the Devil’ van Stryper

Mauro Pawlowski

Elke week diept Mauro één plaat uit zijn uitgebreide verzameling op. Deze week: ‘To Hell with the Devil’ (1986) van Stryper.

‘Hij was de onwaardigste onder de mensen, een Man van smarten en verzocht in krankheid; en een iegelijk was als verbergende het aangezicht voor Hem; Hij was veracht, en wij hebben Hem niet geacht.’ Hoe prachtig blijft toch deze oude Statenvertaling van de Bijbel. Ik versta er niet echt dadelijk alles van, maar men laat je alvast wel begrijpen dat het hier niet om te lachen is. Voor de verderfelijke zondaars onder ons, dus iedereen met een hart en anus: je kunt bovenstaand citaat ter bezinning teruglezen in Jesaja 53:5. Om één of andere reden was dat specifieke stukje Bijbeltekst ook erg belangrijk voor de christelijke metalband Stryper, want ze verwezen ernaar op al hun hoezen. Tegelijk speelden ze het spel ook zeer sluw, door veel geijkte termen uit het metalvocabularium te bezigen, zodat het op het eerste gezicht niet altijd duidelijk was dat ze wel degelijk aan de kant van Jezus stonden: ‘No More Hell to Pay’, ‘Rock the Hell Out of You’, ’God Damn Evil’. Op betonfuiven – de oude naam voor metalparty’s – lijken mij veel headbangers hierover van geen kwaad bewust te zijn geweest. Of beter gezegd van geen goed bewust. Verwarrend allemaal. Stryper’s ‘To Hell with the Devil’ (toptitel!) is hairmetal vol schaamteloze fun dat je vooral helpt herinneren wat voor een onwaarschijnlijk excentriek genre het wel niet was. En deze evangelische variant maakt het alleen maar buitensporiger. In een YouTube-comment vatte een fan het nochtans probleemloos samen: ‘God bless Stryper. This rocks like hell.’

null Beeld
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234