null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Coronavirus

Uitgelegd in begrijpelijke taal: zo gaat je lichaam het coronavirus te lijf

Wetenschappers verbazen zich nog elke dag over het nieuwe coronavirus. Toch wordt steeds duidelijker dat ons immuunsysteem bepaalt of we beter worden of niet. Hoe werkt ons lichaam een virus eruit?

Jolanda Vogelaar

Stel, je raakt toch besmet met het coronavirus, ondanks dat je je handen regelmatig wast, zoveel mogelijk thuisblijft en buiten anderhalve meter afstand aanhoudt. Je hoeft maar een minder voorzichtige huisgenoot een hand te geven, aan je neus te zitten en het virus sluipt als een dief naar binnen. Op dat moment wil zo’n virus maar één ding: zich vermenigvuldigen. Daarvoor moet hij eerst één van de cellen in bijvoorbeeld je neus binnendringen. Lukt dat, dan wordt de besturing van die neuscel helemaal overgenomen door het virus, dat zichzelf begint te kopiëren. ‘Die kopieën infecteren binnen een dag de helft van al je neuscellen,’ zegt Huub Savelkoul, hoogleraar immunologie bij Wageningen Universiteit. Zo’n besmetting verspreidt zich dus razendsnel.

Gelukkig merkt je lichaam al binnen een paar minuten dat er iets vreemds aan de hand is. Je immuunsysteem, dat je al vanaf je geboorte hebt, gaat die ongewenste indringers meteen te lijf. ‘Het eerste wat een virus tegenkomt in je lichaam is een leger van uitsmijters. Je weet wel, die stoere gasten die ook bij de kroeg staan,’ legt wetenschapsjournalist Diederik Jekel uit in een filmpje op zijn YouTubekanaal. Deze uitsmijters vreten als een soort pacmannetjes veel van die virusdeeltjes op. Daarnaast zijn er fouilleerders die cellen controleren op geniepige virusdeeltjes. Vinden ze zo’n cel, dan vernietigen ze hem meteen.

Helaas maakt je aangeboren immuunsysteem vaak niet alle virusdeeltjes kapot. Het werkt snel maar herkent nog niet alle ziekteverwekkers. Daarom doen de uitsmijters nog iets anders. Ze kijken naar de belangrijkste herkenningspunten van een virusdeeltje en nemen die mee om te laten zien aan een collega. ‘Vergelijk die collega met 007, ofwel James Bond,’ zegt Jekel. ‘In je lichaam heet 007 anders: inspecteur CD4+.’

Die inspecteur schakelt vervolgens de hulp in van twee gespecialiseerde ‘vechtersbazen’. Dat zijn ten eerste de killercommando’s die alle cellen kapotmaken waarin het virus zit. En ten tweede een wapenfabrikant die doeltreffende drones ontwerpt. Als die drones zich vastmaken aan een coronavirusdeeltje, kunnen ze minder gemakkelijk een nieuwe cel binnendringen en worden ze sneller gevonden door de uitsmijters.

Traag

Je moet wel een aantal dagen geduld hebben voordat al die killercommando’s en drones paraat staan voor actie. Dat komt omdat het coronavirus zo nieuw is dat we er nog geen antistoffen voor hebben die snel kunnen reageren. Ons lichaam moet dus als het ware eerst een nieuwe wapenuitrusting maken. Meestal is dat wachten geen probleem, tenzij je wat ouder bent. Vanaf je 60ste gaat je afweersysteem steeds trager werken. Je uitsmijters en andere vechtersbazen ruimen een virus dan minder snel op, waardoor het zich sneller door je lichaam verspreidt. De kans dat je longen vol raken met virusdeeltjes is dan groter, wat leidt tot een infectie en vocht in je longen. Je krijgt dan te weinig zuurstof en moet op de intensive care van het ziekenhuis aan de beademing.

Niet alleen ouderen zijn kwetsbaar voor het coronavirus. Het is bekend dat ook mensen met diabetes, hartklachten, longaandoeningen en rokers meer risico lopen, aldus medicus Janice Leung van de Universiteit van British Columbia in Canada in het populair-wetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Dat heeft alles te maken met ‘de deur’ die het coronavirus gebruikt om je cellen binnen te dringen. In vaktaal heet die deur het ACE2-eiwit. Nu blijkt dat sommige mensen, onder wie rokers, meer ACE2-eiwitten maken, ofwel over meer deuren beschikken die het virus gebruikt, en dus een hoger risico lopen op een heftige infectie. ‘Als je nog een extra reden nodig had om te stoppen met roken, dan is dit het wel,’ zegt Leung.

Toch moeten mensen tussen de 30 en 60 jaar ook voorkomen dat ze besmet raken. Het coronavirus is een slim virus, omdat het de commandant van ons gespecialiseerde immuunsysteem weghaalt. Het gevecht tussen ons immuunleger en het virus wordt dan een zooitje, omdat killercommando’s geen stopsignaal meer krijgen als de indringer is verdwenen. Ze blijven maar doorgaan en vallen ook je gezonde cellen aan, met name in je longen. Dat heet in vaktaal een cytokinestorm.

‘Door de grote hoeveelheid van die cytokine vallen andere organen, zoals de lever, de nieren en uiteindelijk de hersenen uit. Mensen met een zwakke gezondheid lopen daardoor een groter risico te overlijden. Niet alleen als gevolg van een virusinfectie, maar meer nog door hun eigen overactieve immuunsysteem,’ zegt hoogleraar Savelkoul. ‘Jonge gezonde mensen hebben meer dan genoeg commandanten om de killercommando’s op tijd te laten stoppen. Zij worden weer beter.’

Herstel

Kortom, zowel je aangeboren als je gespecialiseerde immuunsysteem zijn in staat een besmetting uit je lijf te werken. Wereldwijd herstelt ongeveer vier op de vijf mensen zonder medische behandeling. Verder lijken we zonder vaccin nog niets te kunnen doen om ons te wapenen tegen het coronavirus.

Wat we wel kunnen doen, is onze afweer op peil houden. ‘Het is aangetoond dat mensen die langere tijd stress ondervinden, zieker worden van een virusinfectie. Stress verminderen kan onze afweer stimuleren,’ schrijft Daniel Davis, hoogleraar immunologie aan de Universiteit van Manchester, in zijn boek ‘Immuun’. Vorige week vertelde Davis ook in Humo nog hoe we ons immuunsysteem in vorm houden. Verder helpt het om voldoende te slapen. ‘In een nacht van minder dan vier uur slaap zien onderzoekers het aantal afweercellen tegen virussen drastisch afnemen,’ zegt Reginald Deschepper, hoogleraar medische antropologie, in Knack. Hij raadt verder aan om gezond en gevarieerd te eten en elke dag te bewegen. Dat laatste verhoogt niet alleen je immuniteit, het is ook de allerbeste manier om een besmetting met coronastress tegen te gaan.

(AD)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234