null Beeld

Uitgetinderd? Misschien is dit nieuwe Gentse dating-initiatief iets: “Er zijn meer singles dan ooit, en toch is het alsof er niemand overblijft”

Een lief aan de haak slaan is een heuse opgave, zelfs met Tinder en sociale media binnen handbereik. Daarom richtten vier Gentenaars Collect op, een dating-evenement dat mensen weer met elkaar wil laten praten, en waarbij je in het beste geval met een telefoonnummer op zak huiswaarts keert.

stijn de wandeleer

Het is zondagavond. Buiten laat de herfst zich van zijn guurste kant zien, binnen wurmen de eerste bezoekers zich opgelucht uit hun jassen. Twee vrouwen giechelen zenuwachtig terwijl ze naar de bar wandelen. Op een lederen zetel in de hoek van de ruimte kijkt een man in kostuum zwijgend naar zijn schoenen. De reden voor al die vertederende ongemakkelijkheid? Vanavond vormt het Gentse coworkingconcept Ampla House het decor voor de tweede editie van Collect, een dating-initiatief dat in het leven werd geroepen door Zoë Cooreman, Thalisa Devos, Ellen Jacobs en seksuoloog Wim Slabbinck.

Al mogen we Collect niet wegzetten als een zoveelste evenement dat deelnemers al speeddatend aan elkaar wil koppelen. “De avond is niet pas geslaagd als je je droompartner tegen het lijf bent gelopen”, legt Zoë uit. “Hou je er een nieuwe vriend aan over, dan is dat óók goed. We vonden het vooral interessant om mensen die je normaal links zou laten liggen, eens bewust bij elkaar te zetten om te zien wat dat geeft.”


Netwerk met beperkingen

Collect ontstond zes jaar geleden op de Gentse Feesten, al werd het toen nog verpakt als een informeel netwerkevenement. En hoewel de onderliggende idee nog steeds is om meer verbondenheid te creëren, zijn in de huidige vorm van Collect enkel vrijgezellen toegelaten. Daar is een reden voor.

“Veel singles zitten immers met hetzelfde probleem: je zit met een netwerk waarbinnen mensen na een tijd trouwen, kinderen krijgen of verhuizen naar het platteland omdat het daar nu eenmaal goedkoper is”, vertelt Zoë. “En dan is het plots zaterdagavond en weet je niet wat je kan doen of met wie je kan bellen.”

Volgens seksuoloog Wim Slabbinck, die zijn schouders ook onder het initiatief zette, is vandaag een op de drie Vlamingen vrijgezel. “En tegen 2050 zou dat zelfs een op de twee zijn. Niet onlogisch: we leven langer en monogamie is voor heel wat mensen niet meer zo vanzelfsprekend. Mannen en vrouwen verdienen vandaag ook vaak met twee de kost, dus je hoeft niet meer je hele leven met dezelfde partner door te brengen uit pure overlevingsdrang.”

'‘Hier kan je praten met mensen die begrijpen hoe het is om je op familiefeesten telkens weer te moeten verantwoorden’' Zoë Cooreman

“Je netwerk heeft dus echt wel zijn beperkingen”, springt Zoë bij. “Hier kan je praten met mensen die in dezelfde situatie zitten, die ook begrijpen hoe het is om op familiefeesten telkens weer te moeten verantwoorden waarom ze geen lief hebben meegesleurd naar de feesttafel. Hier kan je ervan uitgaan dat iedereen single is, en dat 80 procent van de mensen die je tegenkomt met dezelfde frustraties te maken krijgt.”

Een plek waar je ongedwongen andere vrijgezellen kan tegenkomen was volgens de oprichters al langer nodig. Want hoewel je zou denken dat er vandaag – met de immense populariteit van Tinder en verschillende online datingservices – meer mogelijkheden dan ooit zijn om een geschikte eega tegen het lijf te lopen, toch lijken steeds meer singles het moeilijk te vinden om hun plus one te vinden.

undefined

null Beeld

“Waar kom je vandaag de dag nog zomaar iemand tegen?”, werpt Ellen de hamvraag op. “Tijdens het uitgaan zal het alleszins niet gebeuren. Of daar komt meestal toch geen lange relatie uit voort.”

Daar is Thalisa het mee eens: “Vanaf een bepaalde leeftijd wordt het moeilijker. Zélfs al ga je vaak op café of heb je een interessante job die je regelmatig met nieuwe mensen in contact brengt.”


Steeds groter eisenpakket

Een van de vrouwen die zich vanavond in een mooi kleedje heeft gehesen in de hoop haar droomman tegen het lijf te lopen, is Ellen (26). “Ik ben vier jaar single”, vertelt ze met een diepe zucht, alsof er nu eindelijk eens verandering in mag komen. “Tinder heb ik geprobeerd, maar dat was het niet. Ik wil niet wekenlang met iemand praten om dan plots geghost te worden. En zomaar iemand aanspreken op café durf ik dan ook weer niet. Je weet nooit dat die jongen zijn lief naast hem staat, hè.”

Dus besliste ze om vanaf nu naar evenementen af te zakken waar ze wél zeker was dat haar gesprekspartners vrijgezel zouden zijn. Enkele dagen eerder schreef ze zich nog in voor een klassieke speeddate waarbij ze op één avond tien potentiële partners ontmoette. “Ik merk wel dat het eisenpakket dat mensen nu in een partner zoeken veel omvangrijker is geworden dan vroeger. De wereld is alleen maar groter geworden en dat blaast het idee dat de liefde van je leven ergens rondloopt alleen maar nieuw leven in. Ik zoek eigenlijk nog steeds niet veel: gewoon iemand met wie ik op zondag naar de Bloemenmarkt kan gaan, tegen wie ik over mijn dag kan vertellen en die samen wil reizen zodat ik al die mooie momenten met iemand kan beleven. En, nu ja, de affectie mis ik ook wel. Het is natuurlijk leuk als iemand je vastpakt en zegt dat hij je graag ziet.”

'Wie deelneemt aan de diners wordt op voorhand gescreend, zodat er een logische combinatie van mensen aan dezelfde tafel wordt gezet'

Naast de grote evenementen waarop iedereen – mits een kleine registratie – welkom is, organiseert Collect ook intiemere diners. Op zulke avonden worden kleinere groepjes vrijgezellen samen rond een tafel gezet. Dat leest u goed: geen duo’s, maar groepen van zes tot acht personen. “Daar kunnen we ons nog meer toeleggen op het mogelijk maken van diepgaande gesprekken”, vertelt Thalisa.

De deelnemers die zich inschreven voor een van de diners worden op voorhand gescreend door Wim, naar eigen zeggen om er zeker van te zijn dat er een logische combinatie van mensen aan dezelfde tafel wordt gezet: “Tijdens zo’n verkennend gesprek moet ik vooral een soort warmte voelen, er moet iemand voor mij zitten die zijn mening niet als dé mening afdoet. En ja, er moet ook wel de mogelijkheid zijn dat enkele van de profielen die we bij elkaar zetten ook op romantisch vlak compatibel zouden zijn, omdat dat nog steeds het doel is dat heel wat mensen voor ogen hebben.”

Sara (26) was erbij toen Collect eind september hun allereerste etentje organiseerde. Na een korte relatie is ze sinds zes maanden opnieuw vrijgezel. “De andere vijf mensen met wie ik toen aan tafel schoof, kende ik niet, maar de kennismaking was allesbehalve ongemakkelijk. Je weet uiteindelijk op voorhand dat je naar hier komt om nieuwe mensen te ontmoeten, en de vragenkaartjes maken het laagdrempeliger om een diepgaand gesprek te starten.”

undefined

null Beeld

“Ik ben echt wel op zoek naar een lief,” zegt Sara, “maar ik besef ook wel dat dit nog geen garanties geeft. Ik heb al zoveel geprobeerd, waardoor ik soms wel wat moedeloos word. Er zijn zoveel singles op de wereld en toch heeft iedereen het gevoel dat er niemand meer overblijft. Bij het kiezen van een partner houden we ook met veel meer zaken rekening dan vroeger. In de tijd van onze ouders was de radar waarbinnen je naar een lief op zoek ging veel beperkter. Dan kwam je thuis met het meisje van om de hoek en stelde je je minder vragen of dat wel de perfecte match was.”

Die nood aan intimiteit speelt bij iedereen, weet Zoë. “In Japan kan je zelfs een vriend inhuren of intimiteit boeken. Daar kan je na een week hard gewerkt te hebben, zeggen: nu zou ik een babbel kunnen gebruiken, en dan huur je gewoon iemand in die samen koffie wil gaan drinken.”

Wim: “Ik hoop dat we hier niet die richting uitgaan, maar het toont wel goed aan van wat voor een elementair belang intimiteit is. Zowel fysiek als mentaal, trouwens.”


Waar zijn de mannen?

Aan de bar bestellen keurig opgemaakte vrouwen een nieuw glas witte wijn of turen ze boven de glasrand van hun Martini subtiel door de ruimte. In een hoek van de kamer hebben acht vrouwen zich rond een tafel gezet en leggen ze elkaar de prangende vragen voor die op hun vragenkaartjes geschreven staan. “De mannen laten wat op zich wachten”, zegt Zoë terwijl ze een blik op haar horloge werpt. “Meestal komen die wat later en gaan ze eerst nog iets eten. Maar voor mannen ligt de drempel ook gewoon wat hoger, denk ik.”

Wim herkent diezelfde aarzeling bij mannen ook in zijn praktijk. “Het is moeilijker om mannen naar dit soort evenementen te krijgen. Ik denk dat het wat meer uit hun comfortzone ligt, en vrouwen zijn doorgaans opener over hun noden en verlangens. Mannen denken altijd maar dat ze het zelf wel zullen oplossen. Terwijl we hen hier gewoon een omgeving geven waarin ze hun ding kunnen doen. We gaan hun handje niet vasthouden, hè.”

Jan (30) is zeven jaar single en durfde het wel aan om naar Collect af te zakken, naar eigen zeggen omdat hij liever ongedwongen mensen leert kennen dan op Tinder hijgerig naar een partner te gaan zoeken. “Ik heb in mijn studententijd wel een paar vriendinnen gehad, maar ik besefte toen nog niet dat het moeilijker is om nieuwe single vrouwen te leren kennen zodra je gaat werken. Ik werk dan ook nog eens in een overwegend mannelijke sector, dus daar zal ik mijn nieuwe vriendin waarschijnlijk ook niet tegen het lijf lopen.”

'‘Het volgende evenement organiseren we tussen Kerstmis en Nieuwjaar, omdat dat voor vrijgezellen vaak een lastige periode is’' Zoë Cooreman

“Ik denk dat vrouwen ook sneller geneigd zijn om een vriendin mee te sleuren naar dit soort evenementen. Dan ben je toch al niet alleen. Net doordat mannen wat minder open zijn over hun zoektocht naar een vriendin, hebben ze ook niemand die hen op de avond zelf kan vergezellen. Voor mij was het ook wat gemakkelijker omdat ik een van de organisatoren kende. Ik dacht: als het écht tegenvalt, is er toch iemand met wie ik kan praten. (lacht) Maar uiteindelijk valt die ongemakkelijkheid ook snel weg. Het is een beetje hetzelfde als met sporten: je hebt er niet altijd evenveel goesting in, maar je bent wel altijd blij als je het gedaan hebt.”

De toekomstige evenementen die in 2019 door Collect georganiseerd zullen worden, werden al met viltstift gemarkeerd in de agenda’s van de vier oprichters. Zoë: “Het is de bedoeling om om de twee maanden een groter evenement te organiseren op momenten die voor heel wat singles moeilijker in te vullen zijn. Het volgende evenement organiseren we bijvoorbeeld bewust tussen Kerstmis en Nieuwjaar, omdat dat voor vrijgezellen vaak een lastige periode is. Daar willen we een positief initiatief tegenover zetten.”

De volgende editie van Collect wordt georganiseerd op 29 december, van 21 tot 01u in STAMcafé in Gent. De toegangsprijs bedraagt 10 euro. ­Collect staat open voor alle geaardheden, achtergronden en leeftijden. Meer informatie op de Facebook­pagina.

© De Morgen

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234