null Beeld

'Umesh pop-up teevee' op Eén

Haldis een goed idee voor een programma.

Tom Raes

Geen enkel tv-typetje wordt ongestraft populair, en dus was het gisteravond de beurt aan ons aller Haldis - bij de burgerlijke stand bekend als Umesh Vangaver, tenzij ze ook daar 'De Biker Boys gezien hebben - om zijn eigen programma te lanceren. 'Iets met Haldis, niet te lang en niet te serieus', zo moet de opdracht van de VRT geluid hebben. En warempel: dat kregen we.

Wat dat dan wel precies moest zijn, 'iets met Haldis', daar bleek geen duidelijkheid over te bestaan. Sterker nog: het hele idee achter 'Umesh pop-up teevee' was dat Vangaver zelf ook geen idee had over wat zijn programma moest inhouden, en dus maar voor het oog van de camera op zoek ging naar een bruikbaar concept. Het zou niet de enige keer zijn dat fictie een dieper liggende waarheid vertolkte.

'Grensverleggende tv maken', zo luidde het eerste idee van Vangaver, en dus ging hij op de koffie bij Tom Waes, die zich op televisie nu eenmaal verhoudt tot gevaar zoals Serge Simonart tot in memoriams tegenwoordig. Zowel Vangaver als Waes speelden al snel een uitvergrote versie van zichzelf, waardoor je het gevoel kreeg naar een aflevering van 'Het geslacht De Pauw' of 'De Biker Boys' te kijken.

Geen bezwaar op dat vlak, tot die flinterdunne rolletjes plots plaatsmaakten voor een andere werkelijkheid en bleek dat Vangaver - al dan niet gespeeld - al die tijd in het ootje genomen werd door Waes. Plots was het ons niet meer duidelijk naar wat we precies hadden zitten kijken, en erger nog: we wisten zelfs niet meer zeker of die parodieën op zichzelf wel de bedoeling waren geweest. Verwarring alom. En dat beterde niet toen Vangaver in het volgende item plots met een verborgen camera voorbijgangers in het Antwerpse in de maling begon te nemen. Alweer met een ironische toets, dat wel. Maar je kan maar zoveel ironische laagjes over je programmaconcept draperen zonder dat je vermoedens wekt dat je eigenlijk geen noemenswaardig concept hébt.

Nee, dan liever het item waarbij 'Umesh pop-up teevee' zich wel voluit op de parodie durfde te storten. In 'Teevee gaga' ging Vangaver onder de vlag van een humaninterestprogramma een stelletje bejaarden verblijden door een lokaal tv-station in hun bejaardentehuis op te richten, wat in de praktijk leidde tot een opeenvolging van scènes waarin bestaande programma's in de zeik werden gezet. Nonsens, maar toch gelachen: even was 'Willy's en Marjetten' niet meer veraf. Een goeie raad: stop met zoeken naar dat concept, Umesh, hou je voorlopig maar gewoon met satire bezig.

Helaas. In het volgende item ging Vangaver gewoon weer skydiven met Tom Waes. Een beproeving voor een zelfverklaarde broekschijter, zoveel was duidelijk. Terwijl wij ondertussen gewoon zaten te mijmeren: een programma waarin een tv-typetje uit z'n comfortzone gehaald wordt, daar hadden we 'Jani gaat' toch al voor?


Lees ook: Umesh Vangaver in 'Umesh pop-up teevee': op zoek naar de held in Haldis

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234