null Beeld

Umesh Vangaver in 'Umesh Pop-Up-Teevee': op zoek naar de held in Haldis

Dat we nog van Umesh Vangaver (31) zouden horen, stond als een paal boven water. Maar dat de man achter Haldis, de stuntelige fixer uit ‘De Biker Boys’, meteen een eigen programma in primetime krijgt, is wél een verrassing.

Stefanie De Jonge

'Ik heb veel knuffels nodig – zéker voor ik iets engs moet doen'

Elke week doet Vangaver, onder begeleiding van kenners, een poging zich een televisiegenre eigen te maken. Maaike Cafmeyer wil de karakteracteur in hem bovenhalen, Bart De Pauw leidt hem op tot undercoverreporter, en Tom Waes traint hem – stel u voor – in het maken van avonturentelevisie.

HUMO Ongelofelijk dat je hem wilde honden op je laat afsturen, terwijl de worsten je om de nek hangen. Voor iemand die veel angsten beweert te hebben, ga je wel heel ver.

Umesh Vangaver «Ik heb veel angsten, ja. Dat vertel ik ook aan Tom voor hij me op de proef stelt. Ik ben bang van insecten, hoogtes, dieptes, water. Ik zwem echt niet graag, en doe het bijna nooit. In een zwembad heb ik het gevoel dat ik constant bekeken word: ik ben dan de hele tijd aan het registreren hoe mensen op mij en op elkaar reageren, en vind het een heel benauwend idee dat ik in die zwemkom niet aan die mensen kan ontsnappen. Nu, in de zee zwem ik ook niet graag. Dat is dan weer omdat je daar soms van die putten hebt waar het heel diep wordt. Ik kan slecht om met dingen die ik niet kan voorspellen.»

HUMO Dan is het des te vreemder dat je voor de camera wél zo ver gaat: je laat Tom Waes met een pistool een appel van je hoofd schieten! Waarom ga je zo over je grenzen?

Vangaver «Niet omdat ik op dat moment aan de kijkcijfers denk of zo. Nee, het is omdat ik mijn eigen programma aan het maken ben: ik heb daar net iets meer voor over, want mijn kijkers verdienen dat. Voor een programma van een ander – ‘Now or Never’, ik zeg maar wat – zou ik die worsten nooit hebben omgehangen. Maar voor mijn eigen kijkers wil ik mijn grenzen wel verleggen.

null Beeld

»Wat ook helpt, is dat ik heel veel vertrouwen heb in mijn redactie. Ik weet: ze schrijven scenario’s waarin ik dingen moet doen die voor mij misschien nét niet haalbaar zijn, maar waarvan ze weten dat ik ze waarschijnlijk nog wel zal proberen. Zo goed kennen ze me. Met mijn eindredacteur, Matthias Schillebeeckx, heb ik stage gelopen bij productiehuis De Mensen, en mijn hoofdredacteur Frederik Claes ken ik nu ook al jaren. Ik vertrouw hen volkomen.»

HUMO Je voelt je veilig. Je weet dat ze je niet in situaties zullen droppen die echt levensbedreigend zijn.

Vangaver «Hoe dingen aflopen, weet je natuurlijk nooit. Ze sluiten niet voor niks al die verzekeringen voor je af. Eigenlijk heb ik niet gecheckt waartegen ik allemaal ben ingedekt. Ik weet ook niet of er een verzekering bestaat voor wat ik allemaal heb moeten doen.»


Ons caviaatje

HUMO Was je als kind al zo voorzichtig?

Vangaver «Voorzichtig is een understatement. Ik durfde zelfs niet te schommelen. En als het keffertje van de buren door de haag kroop, kwam ik niet van de glijbaan af voor ze hem weer hadden verdreven.»

HUMO Was je ook bang voor slechte cijfers op school?

Vangaver «Nee, en ik was daar ook best populair. Ik kan het goed uitleggen, hè, en ik denk dat ik iets aaibaars heb. Je kunt moeilijk boos op mij zijn als ik iets misdoe. Ik ben ook gráág aaibaar. Ik hou ervan om – dat weet mijn ploeg – wat vertroeteld te worden op de set. ‘Ons caviaatje’: zo noemt de klankman mij. Ik heb veel knuffels nodig, zeker vlak voor ik aan enge dingen moet beginnen. Ik heb ook al gedraaid met ploegen waar die amicale sfeer er niet was, en daar had ik veel meer moeite om mezelf echt te smijten.

»Mijn coach Bart (De Pauw) heeft me in het begin vaak moeten geruststellen als ik van de mensen niet de reacties kreeg waar we op gehoopt hadden. Hij heeft me geleerd dat ik me daardoor niet moet laten ontmoedigen.»

HUMO Ben je echt graag een cavia? Zou je toch niet liever een Tom Waes zijn?

Vangaver «Echt niet. Kijk, ik ken mezelf heel goed. Ik heb mezelf weleens in de spiegel gezien en ik weet dat mijn armen en benen te kort zijn. Op mijn 15de heb ik er even mee geworsteld dat iedereen groeide terwijl ik klein bleef, maar ik heb er allemaal heel snel vrede mee genomen.

»Ik heb een grappig lijf en mijn motoriek is niet helemaal wat ze moet zijn, maar daardoor is mijn lichaam op zich een enorm goed vehikel om humor mee over te brengen.»

HUMO Je hebt van de nood een deugd gemaakt.

Vangaver «Ik kan niet anders. Nu, ik zou misschien wel 20 kilo kunnen afvallen. En nu ik op de buiten woon, waar het vol mooie looppaadjes ligt, ben ik weleens naar een website van sportkledij gesurft om te kijken tot welke maat hun spullen gaan. Ik heb zelfs een paar van die kledingstukken in mijn digitale mandje gelegd, maar na een kwartier heb ik toch maar van die aankoop afgezien. Ik dacht: ‘Dat komt mijn aaibaarheid misschien niet ten goede.’ Nee, ik ben goed zoals ik ben. Ik weet wat ik niet ben en niet kan, maar ik weet ook heel goed wat ik wél kan.»

HUMO Wat dan?

Vangaver «Entertainen. Improviseren. Snel reageren op situaties die zich voordoen. Eerst was de klas mijn publiek, toen de school, en nu probeer ik dat publiek verder uit te breiden.»

HUMO Maar als je zo goed wist dat entertainen je talent was, waarom ben je dan in godsnaam economie gaan studeren?

Vangaver «Een terechte vraag. Toen ik jong was, wilde ik heel graag marketeer worden, maar dan wel bij een grote multinational. Bij een kmo zou ik het niet snel naar mijn zin hebben. Ik wilde plannen maken voor een groot bedrijf, want ik wilde impact hebben.»

HUMO Je wil een groot publiek.

Vangaver «Liefst wel, ja. Veel tv-makers zeggen dat ze vooral een goed programma willen maken, zelfs als dat betekent dat er minder mensen kijken, maar ik heb toch liever de twee: een goed programma waar veel volk naar kijkt. Niet dat ik allerlei exotische voorstellen zou aannemen opdat er toch maar 1 miljoen mensen naar me zouden kijken. Integendeel. ‘Umesh Pop-Up Teevee’ zal – dat weet ik nu al – niet zoals ‘De Biker Boys’ een programma voor iedereen zijn.»

HUMO Bij een multinational zou je, denk ik, niet vaak geknuffeld worden.

Vangaver «Ik denk ook niet dat daar goed gekomen zou zijn met mij. Hoewel? Misschien had ik het daar op één of andere manier toch weer zo geforceerd dat ik de meest lovable CEO was geworden (lacht). Iemand à la Richard Branson, geen Bill Gates. Die is wel rijker, maar ik denk dat Branson meer knuffels krijgt. Wat dat betreft is het duidelijk waar mijn prioriteiten liggen.»

HUMO Voor de zekerheid ben je na je studie economie ook journalistiek gaan studeren.

Vangaver «Omdat ik had ontdekt dat ik goed kon schrijven en dat heel graag deed. Bij De Mensen, waar ik na mijn stage mocht blijven, heb ik samen met een team voor Ketnet ‘Mijn job is top’ bedacht en geschreven. Ik heb teksten gemaakt voor ‘Villa Vanthilt’ en ‘Mag ik u kussen?’, ze hebben me zelfs gevraagd om mee te doen in dat laatste programma. Ook toen ik voor ‘De twaalfde man’ de scenario’s voor de fictiefilmpjes schreef, hebben ze gevraagd of ik zelf ook wilde meespelen. Maar ik heb altijd gedacht: ik wil niet per se op tv komen. Als ik het doe, moet het in iets zijn waarmee ik...»

HUMO Impact heb.

Vangaver «Precies (lacht).»

undefined

'Je hebt als Vlaming in Molenbeek niet echt het gevoel dat er plaats voor je is'

HUMO Dus toen Bart De Pauw je belde en zei: ‘Ik heb een rol voor je’, dacht je meteen: dít doe ik.

Vangaver «Bart heeft me uitgenodigd op de set van ‘Quiz Me Quick’ en twee uur de tijd genomen om ‘De Biker Boys’ bij me te pitchen. Daarna heb ik nog wat bedenktijd gevraagd. Maar inderdaad: eigenlijk wist ik vanaf dat eerste telefoongesprek: een programma met zo’n topper, dat doe ik.»

HUMO Zijn productiehuis Koekentroef bevond zich toen nog in Molenbeek.

Vangaver «Klopt. ’s Avonds was het daar soms wel wat rommelig. Jonas Van Geel had in die tijd een nieuwe auto, en op een keer, na een late vergadering, waren alle ruiten daarvan ingeslagen. Er zijn daar ook nergens bakkers, alleen het Arabische equivalent daarvan. Je hebt er als Vlaming niet echt het gevoel dat er plaats voor je is.»

HUMO Voel je je 100 procent Vlaming?

Vangaver «Eigenlijk wel, ja.»

HUMO Waar ben je opgegroeid?

Vangaver «Ik ben geboren in de buurt van Mumbai, maar op mijn 2 jaar ben ik geadopteerd. Ik herinner mij niks van mijn tijd in India en ben er ook nooit terug geweest. Ik ben niet bezig met mijn roots. Al vaak heb ik gemerkt dat dat een taboe is. Mensen vinden het heel raar dat je niet geïnteresseerd bent in waar je eigenlijk vandaan komt. Ze kijken vreemd op als ze horen dat ik al 31 ben, maar toch nog nooit bij mijn biologische ouders ben geweest.»

HUMO Veel geadopteerde kinderen willen hun roots kennen omdat die mee hun identiteit bepalen.

Vangaver «Ik zie dat niet zo. Ik ben iemand die vooruitkijkt. Er is al zo weinig tijd. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik terug moest om te weten te komen wie ik ben. Ik heb altijd goed geweten wie ik ben.»

HUMO Wat doen je ouders?

Vangaver «Mijn moeder werkt bij de Vlaamse Gemeenschap en mijn vader was voor zijn pensioen beroepsmilitair.»

HUMO Een militair. Wellicht niet iemand die veel knuffelde, dus.

Vangaver «Dat is waar (lacht). Maar daar sta ik niet zo bij stil, daarvoor ben ik te druk bezig.»

HUMO Wat vond je vader van ‘De Biker Boys’?

Vangaver «Hij vond het heel grappig. Alhoewel ik het gevoel heb dat hij, mijn moeder en mijn zus eigenlijk VTM-kijkers zijn. Haha, en ik ben alleen maar te zien op de VRT. Mijn humor is ook echte Eén-humor. Bizar eigenlijk.»

undefined

null Beeld

undefined

'Voor mijn eigen programma wil ik mijn grenzen wel verleggen. Mijn kijkers verdienen dat'

HUMO Eerst word je geadopteerd, en binnen het gezin waar je terechtkomt, ben je een buitenbeentje. Je zou voor minder op zoek gaan naar voorspelbare zekerheid en veel knuffels.

Vangaver «Dat zal er hoogstwaarschijnlijk wel mee te maken hebben. Maar ik vind het moeilijk om daarover te praten. Niet omdat ik het verdrongen heb, maar omdat het voor mij echt geen issue is. Ik leef in het hier en nu. Ik ben – paradoxaal genoeg – wel een piekeraar en zou het liefst nog vóór ‘Umesh Pop-Up Teevee’ is uitgezonden, weten of er nog een vervolg op komt. Maar verder heb ik het gevoel dat het te druk wordt in mijn hoofd als ik in dingen zoals het verleden begin te graven. Ik heb de dingen graag geordend.»


Zeldzame sterren

HUMO Je hebt heel verzorgde nagels.

Vangaver «Ik ben een heel hygiënische jongeman. Thuis ook. Ik ben heel netjes, heb altijd mooi de afwas gedaan. Op mijn bureau ligt alles loodrecht, de tijdschriften mooi opgestapeld. Ik ben net verhuisd en heb heel lang naar een huis gezocht dat helemaal naar mijn zin was. Op den duur dacht ik dat ik er nooit één zou vinden, maar toch wilde ik geen compromissen maken. Mijn huis moet écht helemaal in orde zijn, anders breekt er chaos uit in mijn hoofd en ben ik bang dat ik mezelf daarin ga verliezen.»

HUMO Kan er ooit een vrouw aan die hoge eisen voldoen?

Vangaver «Kijk, die hoge eisen stel ik alleen maar aan dingen die ik 100 procent onder controle heb. Is dat niet zo, dan probeer ik er het positieve in te zoeken. Een vrouw kan, bijvoorbeeld, niet helemaal mijn ding zijn, maar dan focus ik op haar mooi gevormde neus of prachtige oren en vind ik plots de hele vrouw mooi. In mijn werk doe ik hetzelfde. Heel soms krijg ik scenario’s op mijn tafel waarvan ik denk: dit is eigenlijk niks voor mij. Maar dan lees ik enkele mooie zinnetjes waar ik wél mee aan de slag kan en is alles weer rozengeur en maneschijn voor mij.»

HUMO Je was, vlak voor Bart De Pauw je voor ‘De Biker Boys’ belde, bij De Mensen weggegaan omdat ze daar op dat moment alleen maar spelprogramma’s maakten.

Vangaver «Ja. Ik ben geen spelletjesmens. Als kind speelde ik ook weinig gezelschapsspelletjes. Speelde ik tóch een keer monopoly, dan beroofde ik stiekem de bank. Niet omdat ik per se wilde winnen, maar áls ik aan de winnende hand was, ging ik wel voor een afgetekende overwinning. Impact, hè. Maar goed, op den duur wilde niemand natuurlijk nog met me spelen.»

HUMO Heb je televisiehelden?

Vangaver «De talkshowhost Conan O’Brien. Ik heb net nog een paar filmpjes van hem laten zien op de redactie. Donderdag ga ik voor een aflevering van ‘Umesh Pop-Up Teevee’ een poging doen om in zijn voetsporen te treden. Conan is wel drie koppen groter dan ik, maar we hebben veel overeenkomsten. Hij is ook wat onhandig, heeft een motoriek die totaal niet klopt. Hij is grappig zonder dat hij er iets voor moet doen. Naar mijn gevoel lijk ik op hem. Meer dan, bijvoorbeeld, op Graham Norton. Die vind ik ook fantastisch, maar Conan is gezelliger.»

HUMO Zijn er ook in Vlaanderen mensen met wie je je verwant voelt? Philippe Geubels misschien?

null Beeld

Vangaver «Geubels is geweldig natuurlijk, maar waar hij in uitblinkt is echte Woenstijnvis-humor. Bart is met Koekentroef, denk ik, een ander pad ingeslagen. Onze humor is iets wolliger, iets meer feel good, minder steken onder water. Ik denk dat mensen het niet zouden begrijpen mocht ik venijnig uit de hoek komen. Een cavia-achtige knuffelaar die steken onder water geeft, dat klopt toch niet?»

HUMO Haldis was op een bepaald moment bijna even populair als Smos uit ‘Safety First’. Was je zo blij met die impact als je had verwacht?

Vangaver «Er waren ook Haldis-haters, hè. Ik heb ze gelukkig nooit ontmoet, maar ze waren er wél. Het is goed dat Haldis me niet is overkomen toen ik 22 was. Dan had ik me die commentaren te veel aangetrokken. Ik zou mezelf hebben proberen te veranderen om mensen te pleasen. Maar dat mijn eerste rol meteen zo’n geweldige impact had, daar heb ik natuurlijk wel van genoten. Stel dat ik bij ‘Vlaanderen vakantieland’ was begonnen en vervolgens nog tien jaar had moeten wachten op een eigen show.»

HUMO Wat vinden je vrienden van je succes?

Vangaver «Die zijn daar niet erg van onder de indruk, wat ik soms wel jammer vind. Ik heb daar al over nagedacht: komt dat misschien omdat ze niks anders hadden verwacht dan dat ik op tv zou terechtkomen? Dat bekend zijn zo normaal is geworden zal ook wel meespelen. Het is niet meer zoals in de jaren 90, toen Luc Appermont en Koen Wauters nog zeldzame sterren waren. Nu zijn er zoveel BV’s dat niemand nog opkijkt als een bekend figuur bij hen aanschuift.»

HUMO Waar droom je nog van?

Vangaver «Ik moet wel zeggen dat ik de smaak van het schermgezicht zijn te pakken heb. Ik zou graag ook eens in Nederland een programma maken. Ik hou van dat land, van de orde daar.

»Maar echt veel dromen heb ik nooit gedaan. Omdat ik mijn hele leven eigenlijk al een zondagskind ben. Nog vóór ik een droom kon dromen, kwam hij al uit.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234