null Beeld

Uncovering Michael Moore

Zet een baseballpetje op uw kruin en neem met geheven vuist plaats voor uw kijkkast: op Nederland 2 is het vanavond Michael Moore-avond. Het oproer gaat om 22.45 uur van start met 'Bowling for Columbine': daarin gaat the fat man in the cap op zoek naar de oorzaken van het bloedbad in Columbine High School op 20 april 1999. Na een plaspauze begint het boeiende 'Manufacturing Dissent - Uncovering Michael Moore', een ontluisterend portret van de documentairemaker - een vriend omschrijft hem als 'een halve megalomaan met paranoïde trekjes'.

Redactie

En dat allemaal in de aanloop naar de grote apotheose van 6 januari 2010: op die dag komt Moores nagelnieuwe schotschrift 'Capitalism: A Love Story' in de bioscoop. Moore power to the cap!

MICHAEL MOORE «Ik maak nu al twintig jaar documentaires, en eigenlijk gaan ze allemaal over hetzelfde: de perverse effecten van het kapitalisme. Nu had ik gerust opnieuw een film kunnen maken over General Motors (zoals 'Roger & Me' uit 1989, red.) of over de gebrekkige Amerikaanse gezondheidszorg (zoals 'Sicko' uit 2007, red.). Maar ik dacht: laat ik eens de kérn van de zaak aansnijden, laat ik eens aantonen dat we in een doodziek economische systeem leven. Een boosaardig systeem. 'Capitalism: A Love Story' is mijn meest essentiële film.»

- Wordt u het nooit beu om op de barricaden te staan?

MOORE «Het gebeurt weleens dat ik word overvallen door een gevoel van moedeloosheid, ja. Maar opgeven? Nooit! Ik raak er zelfs meer en meer van overtuigd dat het aan ons kunstenaars is om het grote publiek te laten zien wat er allemaal fout loopt. Van politici hoeven we niet veel te verwachten. Dat zijn geen moedige mensen; ze handelen louter uit eigenbelang. Alleen het volk kan iets forceren, kan het economische systeem veranderen, kan politici dwingen om de waarheid onder ogen te zien.»

- In 'Bowling for Columbine' horen we u zeggen: 'Amerika is een angstaanjagende plek.' Hebt u er altijd zo over gedacht?

MOORE «Ja. In 1963, ik was toen negen, zat ik in het vierde studiejaar van de St. John's Catholic School in Flint, Michigan. Op 22 november moesten we de klaslokalen verlaten en werden we allemaal naar de grote hal geleid. We moesten op onze knieën gaan zitten en kregen te horen dat president Kennedy doodgeschoten was. Op dát moment drong het tot me door: we in leven in een benauwend, gewelddadig land. En dat gevoel is nooit meer weggegaan.»

undefined

undefined

Manufacturing Dissentmichaelmoore.comCapitalism: A Love Story

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234