null Beeld

Urbanus en Geert Hoste: het grote humordebat

Het is retekoud in het zaaltje waar wij ons met bandopnemertje en vragenlijst geinstalleerd hebben, maar wie laat dat aan zijn hart komen als hij tegenover de twee populairste pretpausen van Vlaanderen zit? Urbanus en Geert Hoste freewheelen in een razend tempo van grap over anekdote naar ergernis, en weer terug: 'Je moet het ook kunnen, he: de mensen twee uur lang boeien.'

Bonnie Voet

Van Urbanus (59) verscheen vorige week een verzamelbox met vier dvd's, Hoste (48) toert door Vlaanderen met zijn conference 'Geert Hoste Regeert'. De Urbanus-box kunt u nog kopen en onder de kerstboom leggen, maar tickets voor Hoste zijn er al lang niet meer. De liefhebbers zullen geduld moeten oefenen tot nieuwjaarsdag, want dan wordt de conference op Eén uitgezonden.

undefined

Enkele quotes uit het Grote Humordebat

Geert Hoste «Toch vind ik het erg dat we vaak zo wanhopig op zoek zijn naar een eigen identiteit dat we ons verliezen in pietluttige details. Dan krijg je taferelen zoals tijdens de Olympische Spelen: als er na twaalf dagen zonder één Belgische medaille plots een Amerikaanse ruiter een plak behaalt met een paard dat ooit een middag in Sint-Gillis-Waas heeft gegraasd, wordt dat ineens ook 'onze' medaille. Wij kunnen daar toch zo klein in zijn!»

Urbanus «Ik heb eens in Enschede opgetreden, een week na de ontploffing van die opslagplaats met vuurwerk. De helft van de zaal zat in het verband en was nog een beetje aan het nadampen, dus ik kon moeilijk straal negeren wat er gebeurd was. Ik begon dus vreselijk te kankeren op de gazetten: dat die niks anders doen dan liegen en overdrijven. Behalve dan bij de ramp in Enschede: die konden ze onmogelijk nog méér opblazen (lacht). Op die manier ga je het onderwerp niet uit de weg, maar heb je toch niemand nodeloos gekwetst.»

Hoste «Ik zie dat nu ook met de bankencrisis: mensen lachen luider als ze er emotioneel bij betrokken zijn. Hoe verschrikkelijker de gebeurtenissen, hoe makkelijker er dikwijls om gelachen wordt - het heeft soms veel weg van een ontlading. Eind oktober had ik mijn eerste try-out, en bij de eerste vermelding van Fortis lag iedereen al in een deuk. Ik had toen nog maar anderhalve pagina over de banken, maar ondertussen zit er minstens driehonderd keer Fortis in de voorstelling (lacht).»

Urbanus «Ik denk dat we nog nooit zo gedesinformeerd zijn geweest als nu. Alle boekskes en gazetten moeten geld opbrengen en wie niet meedoet aan de sensatie verkoopt niks. Ik lees Humo, De Morgen, Het Laatste Nieuws en Knack, maar ik geloof niemand blindelings. Voor elke wetenschapper die in de krant komt vertellen dat de maan geel is, zijn er drie die zeggen dat ze groen is.»

Urbanus «Eigenlijk erger ik me dikwijls aan al die goede doelen: ze schieten als paddenstoelen uit de grond en wij moeten alsmaar geven. Voor die tsunami in 2004 hebben ze bijvoorbeeld veel te veel geld opgehaald: als ze alles op een hoop gooien, kunnen ze een dijk aanleggen rond de Indische Oceaan. Waarom vragen we daar niet wat van terug om op andere plaatsen uit te delen?»

Hoste «Humo heeft natuurlijk gewoon pech gehad dat een Franstalige advocaat bij een Franstalige kamer een klacht ingediend heeft. In Vlaanderen zou je wellicht een andere uitspraak gekregen hebben, want Het Gat van de Wereld is zonder enige twijfel satire, bedreven door humoristen. Vlamingen wéten dat die rubriek om te lachen is. In dit geval denk ik dat Humo die Koekelberg een grote fles champagne cadeau mag doen, want deze zaak heeft jullie rebelse imago opgefrist: de man heeft bewezen dat jullie er nog altijd in slagen om de goegemeente op de kast te jagen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234