null Beeld

Urbanus Vobiscum: het feestvarken slaat terug

'Als ik zo terugkijk, denk ik: lang bezig zijn is een prestatie op zich.' Urbanus Vobiscum: het feestvarken slaat keihard terug.

Beluister alvast de radiospot met Urbanus voor de Humo van volgende week.

Urbanus is pas 58, maar dat hield de crème van de Vlaamse showbizz niet tegen om op vrijdag 14 december in het Antwerpse Sportpaleis een eeuwfeest voor Tollembeeks beroemdste zoon op poten te zetten. 'Urbanus Vobiscum' heette het, en er ligt een cd van in de rekken die uiteenlopend volk als Flip Kowlier, Will Tura, Jan De Wilde, Clouseau, Sarah Bettens, Bart Peeters, Stijn Meuris, De Nieuwe Snaar, Roland & Laïs, Fixkes, De Mens, Axelle Red en K3 verenigt - mist u volgende week vooral de dvd bij Humo niet! Het feestvarken schreef er zelf een nieuwe song voor, 'CO2 Prostituee'.

We hebben met de pseudojarige afgesproken in de wandelgangen van het Sportpaleis, waar hij ons als binnenkomer vertelt dat hij ervan overtuigd is dat apen kunnen lezen en schrijven, maar dat ze dat angstvallig stilhouden omdat ze anders moeten gaan werken en belastingen betalen. We menen enige jaloezie in zijn stem te horen.


HUMO In tegenstelling tot vele van je Vlaamse collega's heb je de politiek altijd uit je grappen en sketches geweerd. Omdat je anders te vaak nieuwe moest verzinnen?

Urbanus «Ja: bij politieke grappen bestaat het gevaar dat je mop al gedateerd is nog terwijl je ze staat te vertellen. Ik heb eens een mop gemaakt over Tsjernobilleken, maar die bleef wel overeind zonder dat je wist wat Tsjernobyl was. Nee, ik zou Geert Hoste niet willen zijn.

»Ik zat onlangs met Hans Teeuwen in 'De wereld draait door', op de Nederlandse tv. Wat die allemaal durft te zeggen! Het laatste wat ik op YouTube van hem heb gezien, was heel straf: 'Bimbo's en boerka's' (tv-programma waarin drie moslimmeisjes 'op zoek gaan naar hete hangijzers in de multiculturele samenleving', red.). Dat gelovigen het monopolie op de waarheid menen te hebben - terwijl ze met hun hoofddoekjes om hem heen stonden!

»Ik had Teeuwen nog nooit ontmoet: ik dweep altijd maar met iedereen, maar eigenlijk zie ik ze nooit aan het werk. Woody Allen is al twintig jaar mijn idool, maar ik heb 95 procent van zijn films gemist. Ik heb hem één keer gezien in een jazzclub in New York. Da's een soort restaurant - het kostte 33 dollar, eten inbegrepen. Als je niet at, kostte het ook 33 dollar, dus heb ik mij serieus laten gaan (lacht). Helemaal op het eind heeft hij een nummertje of drie alleen gespeeld, zonder groep, om de mensen die speciaal voor hem waren gekomen - iedereen eigenlijk - niet op hun honger te laten zitten. Toch wel heel ontroerend. Ik heb nu een foto met een handtekening, maar die stond op elke tafel.»


HUMO Is Hans Teeuwen een fan van Urbanus?

Urbanus «Ik zat Hans daar een beetje op te hemelen toen de interviewer hem vroeg wat hij nu van mij vond. Ik zei: 'Wat wil je dat hij zegt terwijl ik erbij ben?' - 'Nou, als het moet maakt Hans je met de grond gelijk hoor, al zit je hele familie erbij.' Ik vroeg Hans of hij met zijn grote muil nog nooit was bedreigd. Eén keer, zei-ie: door zijn eigen moeder (lacht).»HUMO Ben jij ooit bedreigd?

Urbanus «Nee, ik ben een softie. Lezersbrieven ten tijde van 'Bakske vol met stro', dat wel, maar nooit van 'Wij weten u wonen!'

»Die islamieten met hun dreigementen, dat zijn wellicht ook maar een paar kwieten waar de overgrote meerderheid van de moslims helemaal niet achter staat. Er zijn allerlei groepjes die de islam misbruiken om macht te verwerven, en wij komen ze iedere keer een stapje tegemoet om toch maar geen miserie te hebben. Maar dat is zoals met ne kleine aan de kassa van de supermarkt: 'Ik wil dat!' - 'Afblijven!' - 'Wèèèèèè!!' - 'Allez vooruit, hier.' En op een dag breekt hij het kot af als hij iets niet krijgt. Telkens als wij iets toegeven - oké, we zullen geen prentjes meer maken over de profeet Mohammed, als we er daarmee vanaf zijn - heb ik het gevoel dat er achter de schermen mensen zitten af te vinken: 'Cartoons Mohammed, check. Waar hebben we nog meer last van? Belgen die met een pak frieten met mayonaise voor onze neus komen staan tijdens onze ramadan!' Waar stopt dat? 't Is een vorm van lafheid als politici doen alsof ze dat niet zien of er niet over willen discussiëren. Het respect moet van twee kanten komen. Ik zie het al gebeuren, een geïntegreerde moslima in boerka die een zak frieten binnenspeelt. Dat traliewerk voor haar gezicht zal wel redelijk bedetsterd geraken.

»Bij 'Pauw & Witteman' heb ik onlangs weer zoiets gezien. Een fotografe, een vluchtelinge uit Iran, had op een afbeelding van twee homo's - heel zedig, de ene zat aan de andere zijn tepel te prutsen (lacht) - de kop van de profeet Mohammed geplakt. Pure provocatie natuurlijk. In de studio zat een moslim: een brave mens, maar hij kon niet beloven dat, als die foto tentoongesteld zou worden, het museum niet kort en klein zou worden geslagen.

(Staart naar buiten) »Er hangt echt iets in de lucht, hoor. Een paar Walen hebben naar verluidt al opgeroepen om Vlamingen tegen te houden die in Brussel gaan werken. 't Was nog maar op het internet, maar toch. Daar komt vechten van. Ik ben al een atoomschuilzolder aan het bouwen.»

(jub)

U vindt het volledige interview met Urbanus in Humo 3512

undefined

Humo-File: Urbanus over zichzelf

Urbanus schreef over zichzelf in zes hoofdstukken voor Humo in 1978 : over de fans, de optredens, zijn jeugd... en corruptie!

Lees het epistel van Urbanus in 1978 »

undefined

Volgende week exclusief bij Humo

'Urbanus Vobiscum', de liveshow op dvd voor maar 7,90 euro. Bekijk enkele fragmenten van de dvd:

null Beeld


undefined


Bart Peeters
'Madammen met een bontjas'

Wim Opbrouck
'Quand les zosiaux'

undefined

null Beeld
null Beeld

undefined

undefined

undefined

undefined

Radiospot

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234