null Beeld

Urbi et Orbi

Knielt u alvast deemoedig voor uw tv: de paus (u weet wel, die oude man in die witte jurk) spreekt om twaalf uur vanmiddag zijn jaarlijkse paaszegen uit, Urbi et Orbi, en aan zo'n Urbi et Orbi is niet minder dan een volle aflaat verbonden.

Noud Jansen

Met andere woorden: al uw pekel- en andere zonden worden in één keer kwijtgescholden. Toch, Tom Zwaenepoel?

Tom Zwaenepoel (Vaticaandeskundige par excellence, verbonden aan de Universiteit Gent) «Een voorwaarde is wel dat je af en toe een eucharistieviering bijwoont, en dat je je zonden eerst al hebt opgebiecht. Maar verder klopt het dat de Urbi et Orbi een aflaat inhoudt - óók voor de mensen die 'm via tv, internet of radio ontvangen.

»In 2005 was ik ter plekke bij de laatste paaszegen van Johannes Paulus II. Een deerniswekkende vertoning: de paus slaagde er niet meer in om zelfs maar een paar woorden uit te spreken, en kon slechts een zegenend gebaar maken.

»Op een persconferentie achteraf werd gevraagd of deze zegen wel geldig was voor een aflaat. 'Wel degelijk,' sprak de pauselijke woordvoerder, 'want God verstaat iedere taal, ook de taal van het hart.' Met andere woorden: de intentie was al voldoende.»

HUMO Zijn er opmerkelijke verschillen tussen de paaszegen van de vorige en die van de huidige paus?

Zwaenepoel «In wezen is er maar één verschil: Johannes-Paulus sprak de paaswensen in zijn eigen taal, het Pools, pas op het einde uit, en nam daar veel meer tijd voor. De Duitse paaswensen van Benedictus zijn even lang als de rest.

»Dat typeert hem: hij is geen man van show, maar van inhoud. Het publiek lúístert ook: hij heeft komaf gemaakt met de kreten en het gejuich tijdens Urbi et Orbi, schering en inslag bij zijn voorganger.»

HUMO U schreef ooit een boek over Johannes Paulus II, waarin stond dat die graag naar 'Derrick' mocht kijken. Kent u ook zulke weetjes over Benedictus?

Zwaenepoel «Welja, Benedictus vertelde me ooit dat ook hij graag naar 'Derrick' kijkt. Hij was Horst Tappert (die Derrick speelde, red.) zelfs ooit op de luchthaven van München tegengekomen, wat voortreffelijk was meegevallen.

»En wat hij ook een aardig feuilleton vindt, vertelde hij me, is 'Kommissar Rex', over een hond die politiecommissaris is. Een heel warme mens hoor, de paus, ondanks zijn strenge imago.»


HUMO Gaat u dit jaar kijken?

Zwaenepoel «Dit jaar kan ik niet; ik zal het op tv moeten volgen. Maar het is mijn hoop om mijn nieuwe boek, 'Een kleine encyclopedie van het Vaticaan', tegen Kerstmis persoonlijk aan de paus te overhandigen. In zijn zomerresidentie in Castel Gandolfo heb ik 'm ooit gevraagd of hij Nederlands begrijpt - tegen het protocol in, want eigenlijk mag je de paus geen vraag stellen - en zijn antwoord was: 'Im Großen und Ganzen'; in grote lijnen. Daar hoop ik 'm nog eens aan te herinneren.»


HUMO Ik zal voor u bidden.

Zwaenepoel «Heel vriendelijk van u.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234