null Beeld

Uw gebuisde lieverd vindt geen advocaat? Dokter De Zeulder lacht er niet mee!

Nagelbijten is een vieze gewoonte die gelukkig enkel vervelende gevolgen heeft voor harpisten en bespelers van de klassieke gitaar. Zoals elk jaar maken we ook deze week weer een nagelbijtpiek mee: de schoolresultaten komen eraan. Zal zoonlief voor de derde keer flessen? Hoeveel vakken zal dochtertjelief moeten meezeulen na haar eerste jaar biologie? Je zou die afgebeten vingernagels voor grof geld kunnen verpatsen aan de Chinese maffia, want ze bestaan uit hetzelfde materiaal als de hoorn van de veelgeplaagde rinoceros. Maar daar gaat het nu even niet om. Hoe moeten ouders omgaan met die stress? Dat is de vraag die ons en onze levenscoach dokter De Zeulder bezighoudt.

'Twee uur per week aardrijkskunde in de Lidl'

Dr. Koen De Zeulder «Die nagelbijters zijn niet echt bezorgd om hun kinderen. Ze krijgen de punten van de examens onder ogen, en als die niet goed zijn, zuchten ze ‘Zie je wel!’, en dan gaan ze meteen over tot een andere zenuwtrek. Tandenknarsen bijvoorbeeld – dat komt vaak voor bij mannen die niet kunnen accepteren dat ze kaal worden. Je hoort me niet zeggen dat men zulke ouders het kindergeld moet ontzeggen, maar veel zoden zet dat gedrag niet aan de opvoedende dijk.»

HUMO Waaraan herkent men de oprecht bezorgde ouder?

De Zeulder «Ouders die het goed menen, hebben twee maanden geleden al een advocaat gereserveerd om de uitslag van hun kind juridisch aan te vechten.»

HUMO Zulke ouders hadden dus al lang in de gaten dat het slecht zou aflopen?

De Zeulder «Niet noodzakelijk. Dat heeft te maken met de procedure. Een leerling moet binnen de vijf dagen bezwaar aantekenen. Al die bezwaarschriften moeten dus op hetzelfde moment worden opgesteld. Als je straks te horen krijgt dat je kind een paar ferme buizen heeft, kun je als een gek beginnen rond te bellen, je zult geen raadsman meer vinden. Tenzij je duizelingwekkende bedragen neertelt. Zelfs het bekvechten rond de Optima-bank ligt tijdelijk stil, omdat alle betrokkenen eventjes spitsjuridisch bezig zijn met faliekant afgelopen wiskundetoetsen en spreekbeurten over de kikker waar een onvoldoende voor werd gegeven.»

HUMO Is de juridisering van het onderwijs een gezonde evolutie?

De Zeulder «Nee, want ze is halfslachtig. Van de ware schoonheid van de rechtsgang ontbreekt elk spoor.»

HUMO Wat is de ware schoonheid van de rechtsgang?

De Zeulder «Dramatiek! Levens die in de waagschaal worden gelegd! Zoals het nu loopt, krijgt de klager bijna altijd gelijk. De scholen wringen wat tegen om geen gezichtsverlies te lijden, maar daar blijft het bij. Ik zou het liever anders zien. Als de 17-jarige Benno bezwaar indient omdat hij zijn jaar moet overdoen, en dat bezwaar blijkt onterecht, dan moet de rechter een streng vonnis uitspreken. Die jongen mag niet eens een andere richting kiezen of van school veranderen, nee, hij moet onmiddellijk aan de slag als rekkenvuller bij de Lidl. Onder dwang. Dat zal hem leren. Maar als zijn klacht terecht is, is het de klastitularis die wordt gestraft. Als de kinderen dan op 1 september vragen waar meneer Thys van aardrijkskunde is, zal er gefluisterd worden: ‘Mijn mama heeft hem gezien in de Lidl. Hij heeft nog veertien maanden te gaan.’ Dat geeft tenminste wat spanning aan de zaak.»

HUMO Je zal maar leraar zijn tegenwoordig.

De Zeulder «Ja, de tijden veranderen. Zoals steeds – we moeten het de tjeven nageven – zijn de katholieken daar goed op voorbereid. In heel wat colleges in de randgemeenten kom je met een gewoon onderwijsdiploma niet meer aan de bak. Goeie uitslagen, schitterend stage gelopen, en je solliciteert voor een plek in het derde leerjaar? U past perfect in ons pedagogische project, juffrouwtje, ga maar gauw even rechten studeren, en over vier of vijf jaar nodigen we u graag uit voor een nieuw gesprek.»

HUMO Zal dat niet tot een lerarentekort leiden?

De Zeulder «Dat is nu al zo. Er zijn verschillende gevallen bekend van scholieren die elke week naar de Lidl moeten trekken voor hun twee uurtjes aardrijkskunde of natuurwetenschappen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234