Rock Werchter 2019 Beeld Francis Vanhee
Rock Werchter 2019Beeld Francis Vanhee

Coronavirus

‘Vaccins zullen de festivalzomer van 2021 nog niet redden’

Terwijl het coronavirus gretig om zich heen grijpt en onze ziekenhuizen doet volstromen, bereiken ons al enkele weken onheilspellende berichten over de coronavaccins: stilgelegde studies, een beroerde werkzaamheid... Verdorie, kómt die spuit er eigenlijk ooit?

Sam Ooghe

HUMO Het geneesmiddelenagentschap en toenmalig minister Maggie De Block vertelden deze zomer dat België in maart een eerste lading vaccins zal krijgen van AstraZeneca. Prompt ontstond een hoerasfeertje.

CORINNE VANDERMEULEN (professor vaccinologie, KU Leuven) «Dat was volgens mij ongepast. Ik vond de communicatie heel voorbarig. De realiteit is dat we nog niets weten over de werkzaamheid van dat vaccin. Bovendien krijgen we in het voorjaar slechts anderhalf miljoen dosissen. Daar mee kunnen we voorrang geven aan gezond heidswerkers, zodat ons zorgsysteem niet implodeert. Als tweede moeten we de risicogroepen vaccineren, maar daarvoor heb je al minstens vier miljoen vaccinaties nodig. Velen hopen dat alles voorbij is zodra we beginnen te vaccineren, maar ook dan zullen we nog afstand moeten houden en mondmaskers dragen.»

HUMO Als we tegen de zomer veel risicogroepen beschermd hebben, zijn volle festivalweides dan mogelijk?

VANDERMEULEN «Nee, vaccins zullen de volgende festivalzomer wellicht nog niet redden. Ook niet als je alleen jonge mensen toelaat op de weides, want net op zulke evenementen raakt het virus snel verspreid. De voorbije maanden hebben we gezien dat de dam uiteindelijk breekt wanneer veel twintigers en dertigers besmet zijn.

»Mogelijk komen er andere oplossingen: antivirale middelen die besmette mensen kunnen nemen om de verspreiding tegen te gaan, of sneltesten. Maar dat zijn hooguit manieren om wat grip te krijgen op het virus, en misschien om grote groepen mensen uit de ziekenhuizen te houden. Voor de terugkeer naar een volledig normale samenleving zullen we collectief maatregelen moeten volgen tot een goed werkend vaccin over de hele wereld verspreid is. Mogelijk kan men sommige maatregelen versoepelen als de Belgische bevolking gevaccineerd is, maar als je enkel West­-Europeanen en Amerikanen vaccineert, blijft het virus circuleren in de wereld. Bovendien geef je het zo de kans om te muteren, waardoor je misschien wel een nieuw vaccin nodig hebt. Op een globale vaccinatie is het wellicht nog twee jaar wachten.»

HUMO Begrijpt u de mensen die zich zorgen maken over de veiligheid van het spuitje, zeker nadat farmagiganten hun proeven hebben stilgelegd na gezondheidsproblemen bij proefpersonen?

VANDERMEULEN «Ik vind dat net een teken van transparantie. Voor één zieke persoon legt men wereldwijde studies stil! Dat stelt mij gerust: veilig heid is even belangrijk als werkzaamheid.

»Mensen die tegen vaccins zijn, maken veel lawaai. Maar veel Belgen zullen bijdraaien zodra ze zien dat de vaccins goed verdragen worden, en ons op weg zetten naar een normale samenleving. Dan zal het vertrouwen stijgen, hoop ik.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234