null Beeld ANP
Beeld ANP

coronatravelsreisadvies

Vakantie in Europa? Hier kunnen we heen, volgens deze regels

Goed nieuws voor vakantiegangers: we kunnen weer op reis naar een aantal Europese landen. Wel weigeren enkele landen nog toeristen en stellen de meeste landen voorwaarden aan een verblijf. Een overzicht.

Olga Ketellapper

In meerdere landen zijn Belgische toeristen voorlopig nog niet welkom, omdat ze een te slecht coronarapport hebben. In Bulgarije moeten Belgen twee weken in quarantaine en in Cyprus mogen ze niet binnen. Ook in de Baltische Staten moeten Belgen vooralsnog in quarantaine.

Regels

In de meeste vakantielanden gelden de hele zomer strenge hygiënevoorschriften. In veel openbare binnenruimten wordt het dragen van een mondkapje verplicht. Ook moeten mensen zich houden aan de afstandsregels. Dat betekent in de praktijk dat er in bijvoorbeeld winkels en cafés een beperkt aantal bezoekers wordt binnengelaten. Daarnaast geldt in veel landen een verbod op groepsvorming en evenementen.

Een overzicht van de huidige regels en vooruitzichten per vakantieland:

Duitsland

Wat is er open?

Supermarkten en winkels zijn open, zij het met een beperkt aantal bezoekers en een mondkapjesplicht. Datzelfde geldt voor de horeca, attractieparken, musea en theaters. Tussen deelstaten kan er verschil in beleid zitten. Grote evenementen zijn verboden tot september.

Wat zijn de regels?
Het dragen van een mondkapje is verplicht in winkels, het openbaar vervoer en bij verplaatsingen binnen een restaurant. Deelstaten mogen zelf bepalen met hoeveel mensen je mag samenkomen. De boete verschilt per deelstaat en start vanaf 10 euro, maar kan oplopen tot 10.000 euro.

Frankrijk

Wat is er open?

Winkels, markten, restaurants, cafés en hotels zijn in de meeste regio’s weer open. Ook toeristische attracties als stranden en attractieparken zijn weer open. In de horeca geldt dat maximaal tien personen aan een tafel mogen zitten. Voor de regio Parijs gelden strengere regels dan voor de rest van het land. Daar zijn alleen terrassen toegestaan en mogen cafés en restaurants op zijn vroegst op 21 juni weer open. Disneyland is ook nog dicht.

Wat zijn de regels?
Frankrijk verplicht het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer, openbare ruimtes en musea voor personen van 11 jaar en ouder. Verder geldt een verbod op groepsvorming van meer dan tien personen.

Bij het overtreden van de regels kunnen zondaars een boete van 135 euro krijgen voor een eerste overtreding, 200 euro voor een tweede en bij een derde overtreding binnen 30 dagen 3750 euro boete en een celstraf van zes maanden.

Italië

Wat is er open?

Winkels, musea, restaurants en bars, maar ook kappers en schoonheidsspecialisten zijn weer open, net als sportscholen en zwembaden. Reizen met het openbaar vervoer is ook mogelijk. Theaters, concertzalen en attractieparken zijn geopend voor een beperkt aantal bezoekers. De specifieke maatregelen kunnen per regio verschillen. Zo wordt in sommige regio’s de temperatuur van reizigers gemeten op luchthavens en treinstations.

Wat zijn de regels?

In gesloten ruimtes (winkels, kantoren, publieke instellingen, openbaar vervoer) is het dragen van een mondkapje verplicht, in winkels zijn vaak ook handschoenen nodig. Men moet een meter afstand houden, en bij het sporten twee meter. De minimale boete voor het niet naleven van de regels is 400 euro, bij herhaling kan dat oplopen tot 8000 euro.

Kroatië

Wat is er open?

De horeca, attractieparken en winkels zijn open. Sommige musea en theaters zijn geopend. Voor binnenevenementen geldt dat zij zijn toegestaan voor maximaal 300 personen. Buiten mogen maximaal 500 personen bijeenkomen.

Wat zijn de regels?

Er geldt een verbod op groepsvorming van meer dan 300 personen. Een boete voor het overtreden van de regels start vanaf 1050 euro.

Luxemburg

Wat is er open?

Vakantiegangers kunnen terecht bij campings, hotels, restaurants en cafés. Ook het openbaar vervoer is in gebruik en rijdt weer steeds regelmatiger, vooral tijdens de spits.

Wat zijn de regels?

Bij meer dan 20 personen dient er 2 meter afstand gehouden te worden. Als dit niet mogelijk is dan is een mondkapje verplicht.

Oostenrijk

Wat is er open?
Supermarkten, winkels, restaurants en hotels zijn open. Het dragen van een mondkapje is op veel plekken verplicht. In restaurants mogen maximaal vier personen aan een tafel zitten, reserveren is verplicht. Musea, theaters en concertzalen zijn open met beperkingen. Attractieparken zijn vooralsnog gesloten.

Wat zijn de regels?

In het openbaar vervoer, bijeenkomsten in gesloten ruimtes en restaurants waar geen plexiglasschermen zijn, is het dragen van een mondkapje verplicht. Dat geldt niet voor kinderen tot en met 7 jaar en mensen met bepaalde ziektes, zoals astma. Een meter afstand houden is het advies. Groepen groter dan tien zijn niet toegestaan. Een boete begint bij een bedrag van 25 euro.

Portugal

Wat is er open?

Supermarkten zijn open, met mondkapjesplicht. Voor restaurants, bars en cafés geldt dat ze tot 23.00 uur open mogen en dat maximaal 50 procent van de capaciteit mag worden benut. Ook hotels en campings mogen open, net als stranden. Een app moet strandgangers waarschuwen op welke stranden het te druk is. Voor musea en theaters geldt een maximale bezetting van een derde van de capaciteit. Attractieparken zijn nog gesloten en ook grote evenementen zijn niet toegestaan.

Wat zijn de regels?
Het gebruik van een mondmasker is verplicht in winkels, openbaar vervoer, scholen en gesloten gelegenheden met meerdere mensen. Ook geldt een verbod op groepsvorming van meer dan twintig personen, in de regio Lissabon is dit tien personen. De boete voor het niet naleven van de richtlijnen begint bij 5 euro en kan oplopen tot 500 euro.

Zwitserland

Wat is er open?

Het openbaar vervoer rijdt, een mondkapje wordt aanbevolen. Winkels zijn open en hotels mogen in de meeste kantons gasten ontvangen. Restaurants mogen ook gasten ontvangen, maar bestaat een groep uit meer dan vier personen dan moeten gegevens worden achtergelaten in verband met een eventueel contactonderzoek.

Wat zijn de regels?

In Zwitserland geldt het advies twee meter afstand te houden. Mensen mogen samenkomen in groepen van maximaal dertig personen, mits ze zich aan de regels houden.

Polen

Wat is er open?

Winkels, hotels en attractieparken zijn open. In restaurants staan tafels twee meter uit elkaar. Ook musea, bioscopen en theaters zijn geopend voor bezoekers, met een mondkapjesplicht.

Wat zijn de regels?

Het dragen van een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer, winkels, bioscopen, theaters en publieke gebouwen. Er geldt een verbod op groepsvorming vanaf meer dan 150 personen. Afstand houden is verplicht. De boete begint bij 1100 euro.

Tsjechië

Wat is er open?

Winkels, hotels, zwembaden en attractieparken zijn geopend. Restaurants zijn open tot 23.00 uur. Voor musea, concertzalen en theaters geldt een maximum van 300 bezoekers.

Wat zijn de regels?

Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer. Er geldt een verbod op groepsvorming van meer dan 500 mensen. De boete voor het overtreden van de regels is 380 euro.

Voor de onderstaande landen geldt het advies om alleen noodzakelijke reizen te maken.

Spanje

Mogen we gaan?
Spanje opent op 21 juni de landsgrenzen voor toerisme. Reizigers uit het Schengengebied hoeven dan niet meer in quarantaine zodra ze het land binnenkomen. De grens met Portugal gaat pas op 1 juli open.

Wat is er open?
Hotels mogen momenteel gasten ontvangen. Ook supermarkten, drogisterijen en tankstations zijn open. Restaurants en terrassen mogen een beperkt aantal gasten ontvangen, net als musea en kerken. Gezamenlijke ruimtes en gedeelde zwembaden zijn momenteel gesloten in de helft van de provincies. Stranden zijn open. Op campings kun je overnachten, maar daar geldt dat het aanbod van faciliteiten beperkt is.

Per provincie zijn er verschillen in wat er is toegestaan. In de regio rond Madrid geldt momenteel fase 2. In veel andere provincies geldt fase 3, wat betekent dat er weer iets meer mogelijk is.

Wat zijn de regels?
Mondmaskers zijn verplicht in het ov en op alle plekken waar een afstand van twee meter niet mogelijk is. Ook geldt voor de helft van de provincies een groepsverbod van meer dan tien personen, voor de andere helft is dit vijftien personen. Minimumboete: 600 euro.

Turkije

Mogen we gaan?

Binnenlandse en internationale vluchten van en naar Turkije worden geleidelijk hervat. Turkije heeft op 12 juni wel de eigen beperkingen inzake toegang tot Turkse grondgebied opgeheven. Onderdanen van derde landen mogen nu Turkije binnenkomen via land-, zee- en luchtgrenzen, met uitzondering van de grensposten met Iran. Wat België betreft, en tot nader order, zijn niet-essentiële reizen van Belgen naar Turkije verboden.

Alle personen die het Turkse grondgebied binnenkomen, worden onderworpen aan gezondheidscontroles (aan de grenspost of op de luchthaven). Mensen die COVID-19-symptomen of koorts vertonen, zullen een COVID-19-screeningstest ondergaan. Bij een positieve test wordt men doorverwezen worden naar een door de Turkse autoriteiten aangewezen zorginstelling. Reizigers die essentiële reizen ondernemen, worden daarom sterk aangeraden om voor hun vertrek bij hun mutualiteit of verzekeringsmaatschappij de medische dekking te controleren.

Wat is er open?
Het openbaar vervoer rijdt, supermarkten zijn open, andere winkels deels. Hotels, stranden, campings, musea, concertalen en theaters zijn ook open.

Wat zijn de regels?
Personen onder de 20 en boven de 65 jaar moeten thuisblijven, met uitzondering voor werkenden. Een gezichtsmasker is verplicht en mensen dienen twee meter afstand te houden. Groepsvorming is verboden.

Groot-Brittannië

Mogen we gaan?

Per 8 juni is reizen toegestaan, maar je bent verplicht om na aankomst twee weken in zelfquarantaine te gaan en je reisdetails online door te geven aan de Britse overheid. Voor Belgen geldt: alleen reizen indien noodzakelijk en verplicht in quarantaine bij terugkomst.

Wat is er open?

Het openbaar vervoer rijdt, maar vanaf 15 juni is een mondkapje verplicht en het ov dient te worden ontzien zodat mensen met vitale beroepen naar hun werk kunnen. Hotels en campings zijn alleen open voor essentiële bezoeken. Supermarkten en andere winkels zijn open. Restaurants, cafés, zwembaden en toeristische attracties zijn dicht, maar mogen vanaf 4 juli weer open.

Wat zijn de regels?

Mensen wordt verzocht zo veel mogelijk thuis te blijven, contact te beperken en twee meter afstand van elkaar te houden. Voor het niet doorgeven van je reisgegevens geldt een boete van 100 pond, niet in thuisquarantaine gaan kost je in Wales en Engeland 1000 pond.

Denemarken

Mogen we gaan?

Nee. Toeristen uit België zijn tot 31 augustus niet welkom. Reizigers worden tegengehouden bij de grens. Alleen bezoekers uit Duitsland, IJsland en Noorwegen worden vanaf 15 juni toegelaten, mits ze een verblijf van minimaal zes nachten hebben geboekt.

Wat is er open?

Supermarkten en winkels zijn open. Restaurants en sommige hotels en campings ook, met beperkingen. Grote evenementen zijn verboden tot september.

Wat zijn de regels?

Het dragen van een mondkapje wordt aangeraden, maar is niet verplicht. Niet naleven van de richtlijnen kan een boete opleveren.

Schengenlanden

België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland,
Hongarije, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta,
Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije,
Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden, Zwitserland.

Wanneer kunnen we boeken?
Voor bijna alle landen geldt: boeken kan, voor een moment nadat de maatregelen zijn versoepeld. Dat gaat echter gepaard met veel risico’s, omdat het onzeker is hoe de situatie zich per land ontwikkelt. Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken is het reisadvies per land te zien.

(Parool)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234