null Beeld

Vakantieboeken (1)

Nog enkele luttele weken en u mag weer voor pampus gaan liggen aan het strand van één of ander isla of costa? Prijs uzelf om te beginnen een halfuurtje gelukkig en check vervolgens welke vuistdikke, flinterdunne, ongemeen spannende of terminaal ontroerende vakantieboeken u vooral niet mag vergeten te pakken.

Redactie

Steve Stevaert: 'Een miljoen flessen'

Steve Stevaert «Meestal lees ik een paar boeken tegelijk. Soms begin ik achteraan of ik sla stukken over - typisch voor wie weinig tijd heeft en toch veel wil lezen. Maar in de vakantie lees ik mijn boeken gewoon van voor naar achter (lacht). 'In Europa' van Geert Mak ligt klaar, en ik ben al begonnen in 'Onze planeet wordt heet' van Jill Peeters, de weervrouw van vtm - een heel boeiend boek over de opwarming van de aarde. Dat interesseert me sterk omdat we tegen 2020 de provincie Limburg CO2-neutraal willen maken én omdat ik zelf een boek over Limburgse wijn wil schrijven.»


HUMO Limburgse wijn? Dat wordt geheid een bestseller!

Stevaert «Lach maar! We produceren nu al een miljoen flessen per jaar, hoor.

»Ik ben geen internetman: als ik ergens mee bezig ben, zoek ik zoveel mogelijk informatie in boeken. Zo heb ik geleerd dat wijn en klimaat zeer nauw samenhangen, en dat sommige traditionele wijnstreken het door de global warming steeds moeilijker krijgen. Jill Peeters schrijft dat bij ons het minste regen valt in het Maasland: héél belangrijk voor goede wijn. Een chardonnaydruif of pinot noir kan hier goed gedijen.»


HUMO U bent blijkbaar een functioneel lezer. Leest u nooit puur voor de ontspanning?

Stevaert «Soms wel. 'Alle mensen bijten' van Margot Vanderstraeten ga ik binnenkort zelfs nog eens hérlezen. Vroeger vond ik dat nogal zot, maar één van de voordelen van ouder worden is dat je dingen vergeet, en dus nóg eens van een goed boek kunt genieten. Zoals bijvoorbeeld het werk van Willem Elsschot en Michel de Montaigne, en ook 'Zorro' van Isabel Allende staat weer op mijn programma. Ik weet nu al dat ik het een schitterend boek zal vinden (lacht).»

De vakantieboeken van Steve Stevaert, Lieven Van Gils en Oscar van den Boogaard: vanaf dinsdag 1 juni in Humo 3539

undefined

'Versplinterd': Karin Slaughter heeft het gedaan

null Beeld

Haar naam mag dan anders doen vermoeden, voor hersenloos thrillervertier moet u níét bij Karin Slaughter zijn. Sinds haar debuut 'Nachtschade' uit 2001 ontpopte de schrijfster uit Atlanta, Georgia zich gestaag als de vrouwelijke tegenhanger van George Pelecanos. Hij is de chroniqueur van de hustle & bustle in de verloederde achterbuurten van Washington DC; zij registreert het leven in de gezapige Midwest, in provincienesten waar de leugens als verdwaalde kogels in het rond blijven ketsen en uit de hand gelopen ruzies hele gemeenschappen ontwrichten.

In haar nieuwe en beste roman 'Versplinterd' (De Bezige Bij) wordt een steenrijk gezin uiteengereten door een bizarre ontvoeringszaak, die in één moeite door paniek zaait op de plaatselijke universiteitscampus; lokale en federale speurders houden een race tegen de klok terwijl ze elkaar in de wielen rijden. Slaughter weet als geen ander hoe ze een messcherpe analyse van de hedendaagse Amerikaanse samenleving - bij monde van de personages maakt ze brandhout van onder andere het onderwijs en de gezondheidszorg - kan verpakken in een spannende, vlot weglezende whydunnit: van haar boeken gingen alleen in Vlaanderen en Nederland al twee miljoen exemplaren over de toonbank. Hoog tijd voor een kruisverhoor in de bibliotheek van een Amsterdams hotel. Wij tekenden volgende, enigszins afgemeten antwoorden op; haar lichte southern twang mag u er zelf bij denken.

U vindt het interview met misdaadschrijfster Karin Slaughter vanaf dinsdag 1 juli in Humo 3539

undefined

Test uw misdaadprofiel

null Beeld

Volgens de negentiende eeuwse arts Cesare Lombroso kan men de geboren misdadiger herkennen aan een laag voorhoofd en brede kaken. Schurken hebben ook een kleinere schedelinhoud dan niet-criminele mensen. Wij peilen naar uw crimi-gehalte met behulp van enkele schijnbaar onschuldige vraagjes.

Test uw misdaadprofiel en ontdek welke thrillers uit het 'Zomer van het Spannende Boek'-aanbod u op het lijf geschreven zijn!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234