null Beeld

Vakantieboeken: Thomas Vanderveken, Sven Gatz en Kirsten Lemaire

De kinderen zoet op de achterbank met hun tablets, voldoende zonnecrème in de koffer om een Minister van Volksgezondheid of twee in te smeren, maar nog steeds geen flauw idee wat u op vakantie precies gaat lezen? Geen nood, Humo snelt u nog een laatste keer te hulp met boekentips van de bovenste plank – with a little help from our famous friends.

Brecht Decaestecker


Thomas Vanderveken (presentator): 'Het ongedierte van de menselijke geest'

undefined

null Beeld

Op een tafeltje in de tuin van de VRT legt Thomas Vanderveken een A4’tje vol titels die hij de Humo-lezers graag wil aanraden. Bovenaan prijkt ‘Onderworpen’ van Michel Houellebecq.

Thomas Vanderveken «Daarin wordt een moslim haast vanzelfsprekend president van Frankrijk. Los van het feit of zo’n evolutie wenselijk is, vind ik het een briljante denkoefening. Ergens schrijft Houellebecq dat het kapitalisme zichzelf heeft kapotgemaakt toen het systeem het gezin ging aanvallen en uiteenrukken. We zijn zo individualistisch geworden dat we ervoor gezorgd hebben dat je als koppel makkelijk kunt scheiden, maar ondertussen laten we de kinderen aan hun lot over. Dat idee van het gezin als hoeksteen raakte me, ook al klink ik nu wel erg als Wouter Beke (lacht).»

HUMO Ook niet meteen een boek om aan het zwembad in de Provence te lezen.

Vanderveken «Het is maar hoe je het bekijkt. In de loop van het jaar meegesleept worden door een heftig boek kan ook vervelend zijn. Ik heb al boeken gelezen die een hele dag in mijn hoofd bleven spoken. Niet handig als je je op iets anders moet focussen. Ik vind het net fijn om bij mooi weer en met een te warme gin-tonic recht in het ravijn te staren om daar het ongedierte van de menselijke geest tegen te komen.»

HUMO Hebt u ook tips voor wie het wat lichter wil?

Vanderveken «Ik neem altijd een detective van Agatha Christie of Georges Simenon mee. Vaak gaan die werken over de grote emoties: overspel, jaloezie, erfernisregelingen... Een perfect vakantieboek is ‘Zomerhuis met zwembad’ van Herman Koch. In een heel eenvoudige taal geschreven, maar in ‘Alleen Elvis blijft bestaan’ legde hij uit dat net dat heel moeilijk is.»

HUMO Wat raadt u liefhebbers van non-fictie aan?

Vanderveken «‘Dit kan niet waar zijn’ van Joris Luyendijk, over de bankenwereld. Zijn metafoor is: de Boeing vliegt, maar er zit niemand in de cockpit en er kan ook niemand binnen. Ooit crashen we, dus. Ik heb daar eens een discussie over gehad met een ex-CEO van een Belgische bank. Die zei dat er ondertussen wél veel is veranderd, dat de wetgeving is aangepast en dat we ons geen zorgen hoeven te maken. En nu is Optima ontploft. Ik ken mensen die daar gewerkt hebben, maar er vertrokken zijn omdat ze gedegouteerd waren door wat ze moesten verkopen. Dubieuze praktijken zijn op de grote markten nog altijd schering en inslag.»

HUMO Wat staat nog op uw lijstje?

Vanderveken «‘Gedichten die mannen aan het huilen maken’, een dichtbundel waarin Bekende Nederlanders hun favoriete gedicht aanprijzen. Een beetje zoals ‘Winteruur’, dat prachtige boekenprogramma van Wim Helsen

HUMO Welk boek geeft u geregeld cadeau?

Vanderveken «‘Een bepaald idee van de wereld’ van Alessandro Baricco, een intellectueel die het jammer vindt dat deze tijd weinig begrip heeft voor mensen die woorden met meer dan drie lettergrepen gebruiken.. Ik ben een antisnob en heb wel duizend guilty pleasures, maar een zekere diepgang verschaft mij toch het grootste genoegen.»

HUMO Wat wilt u zelf tijdens uw vakantie lezen?

Vanderveken «‘Het smelt’ van Lize Spit, omdat veel mensen me zeggen dat het echt zo goed is als iedereen beweert. En ik ben van plan om naar Oost-Europa te reizen, het uitgelezen moment om ook eens aan een paar grote Russische schrijvers te beginnen, zoals Dostojevski en Tolstoj(bdc)


Sven Gatz (Vlaams minister van cultuur, jeugd en media): 'Een tactiel-erotische belevenis'

undefined

null Beeld

Sven Gatz «Deze zomer trekken mijn vrouw en ik samen door Portugal. De eerste dagen zal ik vooral afkicken van het werk. Lekker eten en drinken, een goede sigaar en een boek: niets is meer geschikt om de gedachten te verzetten.»

HUMO Welk leesvoer neemt u mee?

Gatz «Ik verheug mij op de literaire sensatie van het jaar, ‘Het smelt’ van Lize Spit. Wat me vooral intrigeert is de vraag hoe zo’n sensatie ontstaat. Het blijft fascinerend om te zien hoe een debuutroman vanuit het niets naar de top kan schieten.»

HUMO Kent u de toverformule van een bestseller?

Gatz «Dat is de vraag van één miljoen die alle auteurs en uitgeverijen zich stellen. Het komt er vooreerst op aan om tegelijk een groot en een nieuw lezerspubliek aan te spreken. ‘Het smelt’ trekt lezers aan die al jaren geen boek meer hebben gelezen. Dat gold bijvoorbeeld ook voor Dimitri Verhulst of Hugo Claus. Anderzijds heeft veel ook met de auteur zelf te maken. Spit is een heel jong, maar heel intelligent meisje. Op dat vlak doet ze me denken aan Jonathan Littell. Ik kon niet begrijpen hoe iemand op die leeftijd – hij was niet eens dertig – al zo een indringend en wreed werk als ‘De welwillenden’ kon schrijven. Inzicht en inlevingsvermogen, dat is wat de echte schrijvers van de anderen onderscheidt.

»Ook Fikry El Azzouzi voldoet met ‘Drarrie in de nacht’, een roman over Brusselse hangjongeren, aan die norm.»

HUMO U gaf ooit te kennen dat u meer van non-fictie hield dan van fictie, maar voorlopig zien we daar niets van terug in uw leesplanning.

Gatz «Ik ben nog niet klaar! (lacht) Ik neem de dubbelbiografie ‘Dietrich & Riefenstahl’ van Karin Wieland mee, omdat ik van de Duitse cultuur hou. Maar eerst wil ik me toeleggen op Robert A. Caro’s Pulitzerprijswinnende boek ‘The Years of Lyndon Johnson’, waarin een man door een speling van het lot president van de Verenigde Staten werd. Een politicus is altijd benieuwd hoe anderen het hebben gedaan.»

HUMO Het boek van Caro beslaat 4 volumes en is 3000 pagina’s dik. Leest u zulke turven niet beter op een e-reader?

Gatz «Ik ben niet echt een minnaar van e-boeken, maar ik omarm wel evoluties. Papieren boeken en e-boeken kunnen perfect naast elkaar bestaan. Op dat vlak ben ik traditioneler dan ik wil toegeven. Voor mij blijft het lezen van een boek een tactiel-erotische belevenis.»

HUMO Jammer genoeg is er geen plaats meer om die fetisj verder uit te diepen. Prettige vakantie! (tvs)


Kirsten Lemaire (radiopresentatrice): 'Drie boeken tegelijk'

undefined

null Beeld

HUMO Waar trekt het gezin Lemaire deze zomer heen?

Kirsten Lemaire «Voorlopig nergens: we zijn van plan om er dit jaar een staycation van te maken. Met twee kleine kinderen is het toch fijner om thuis te blijven en nu en dan gewoon een daguitstap te maken. Maar mocht het weer echt tegenvallen, dan kan het zijn dat we alsnog richting zonniger oorden trekken.»

HUMO Liggen er al boeken klaar om die staycation op te fleuren?

Lemaire «Jazeker, maar of ik ze ook effectief ga lezen is nog een andere vraag. Ik begin de zomer altijd met veel goede voornemens: ik ga speciaal naar de boekhandel om een paar romans in te slaan waar ik doorheen het jaar goede dingen over gelezen heb. Maar heel vaak komen die ook weer ongelezen mee terug vanop vakantie. Ik lees ook vaak drie boeken tegelijk, waardoor ik er geen enkele helemaal uit heb aan het eind van de zomer.»

HUMO Welke boeken liggen nu op dat potentieel onfortuinlijke lot te wachten?

Lemaire «In de zomer wil ik vooral boeken lezen waarmee ik mijn hoofd kan leegmaken, dus liefst geen al te zware kost. Ik heb een vriendin die me altijd geweldige boekentips geeft: voor mijn verjaardag heb ik van haar dit jaar ‘Furie en fortuin’ van Lauren Groff gekregen - die wil ik deze zomer zeker lezen. Het verhaal lijkt op het eerste zicht een beetje banaal: het gaat over twee jonge mensen die op elkaar verliefd worden en zo’n droomkoppel worden waar iedereen jaloers op is. Alleen blijkt er na tien jaar huwelijk van alles gebeurd te zijn dat die idylle grondig heeft verstoord. Volgens mijn vriendin is het een heel tragisch maar tegelijk ook heel grappig boek, vol Shakespeariaanse wendingen.

»Daarnaast wil ik een ander boek dat ik van haar kreeg, ‘A Visit from the Goon Squad’ van Jennifer Egan, verder uitlezen. Dat verhaal speelt zich af in de muziekindustrie en sluit dus mooi aan bij mijn eigen interesses.»

HUMO Durf je op vakantie ook al eens non-fictie vast te nemen?

Lemaire «Zeker. Dit jaar wil ik eindelijk eens werk maken van ‘Just Kids’ van Patti Smith. Die ligt hier al lang klaar. Dat boek neemt je mee naar het kunstenaarsmilieu in New York van de jaren zeventig, en die scene intrigeert me enorm. Ik lees sowieso graag biografieën van artiesten – zelfs in mijn vrije tijd laat de liefde voor muziek me niet los.

»Daarnaast heb ik hier nog een toffe gids liggen die ik regelmatig opensla: ‘België voor kinderen en hun baasjes’. Heel handig als ik inspiratie nodig heb voor een uitstapje met de kinderen. Voorts lees ik bijna dagelijks het kinderboekje ‘Mama kwijt’ van Chris Haughton voor aan mijn dochter. Ze is er drie ondertussen, en zit momenteel in die fase waarin ze elke dag opnieuw hetzelfde verhaaltje wil horen. Een geluk dat ze dan tenminste goede smaak heeft: die boekjes van Chris Haugthon zijn echt een aanrader voor jonge kinderen!» (mke)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234