Valheim Beeld Humo
ValheimBeeld Humo

Videogame★★★½☆

‘Valheim’ is een ellendig goeie videogame

Online de Viking uithangen is niet zo prettig wanneer je begint met een paar bessen op zak en een stok in je hand. Maar toch doken inmiddels al meer dan vier miljoen spelers in de survivalgame ‘Valheim’. Wat gaan ze er zoeken?

Ronald Meeus

Voor een volk dat twaalfhonderd jaar geleden neerstreek in onze contreien om hier de mannen te vermoorden, de vrouwen te verkrachten en de kinderen op te vreten, blijven Vikingen goed vertegenwoordigd in onze populaire cultuur. Wie van videospelletjes houdt, kreeg ze enkele maanden geleden nog op het scherm met ‘Assassin’s Creed: Valhalla’, maar die game lijkt voorlopig een beetje uitgespeeld: de recentste brok nieuwe rivierplunderingen die uitgever Ubisoft losliet, is lijzig genoeg om je voorgoed in de onwrikbare slaap van walküre Brynhildr te wiegen.

Dan haal je je nieuwe Viking-fix misschien liever bij ‘Valheim’, een overlevingsgame die slechts weken na zijn nog-net-niet-lancering (hij is nog in early acces, en dus officieel nog onaf) zonder enige moeite meer dan vier miljoen spelers naar downloadshop Steam trok.

Dat succes was op zijn zachtst gezegd onverwacht, want lang niet iedere speler is tuk op survivalgames, een nogal hermetisch genre dat doffe ellende verhief tot interactief entertainment. Maar ‘Valheim’ trok dat idee wat dichter naar de mainstream, en serveert je iets wat we zonder verpinken zelfs survivalpret kunnen noemen.

Al komt het grote plezier nu ook weer niet onmiddellijk aanzetten. Het uiteindelijke doel van de game is de jacht op een resem mythische beesten in een bosrijke wereld, die voor een soort Noorman-hiernamaals moet doorgaan. Voordat je zover bent, heb je jezelf eerst zo’n tien tot vijftien uur moeten prepareren. Te beginnen met een houten knots en het plukken van paddenstoelen om jezelf te voeden, want je zelf gebricoleerde Viking (M/V) kan dus honger, kou en andere ontberingen lijden, en eraan doodgaan ook. Het verschil tussen dat wel heel schrale begin en het epische Vikingleven is groot, maar de Zweedse studio Iron Gate zorgde ervoor dat de weg ernaartoe niet onprettig hoeft te zijn.

Het grote verschil tussen ‘Valheim’ en andere survivalgames als’ Rust’, ‘DayZ’ en ‘Conan: Exiles’ is dat de makers zo veel mogelijk stremmingen hebben weggehaald die van die andere games eerder iets voor een kleine harde kern maken. Je begint de game bijvoorbeeld in het relatief veilige centrale deel van je eigen computergegenereerde Valheim, en naarmate je uitrusting en vaardigheden beter worden, durf je verder en verder richting de uiteinden, waar de moeilijkere beestjes zitten. Je hebt dus op ieder moment zelf in de hand hoe lastig de game wordt. Ook zit er een ontzettende vaart in het achterliggende mathematische spelsysteem: binnen de eerste minuten ben je al een comfortabel vuurtje aan het stoken en heb je de rudimentaire wapens gemaakt waarvoor je in andere overlevingsgames veel langer in de weer zou zijn geweest. Geregeld verschijnt er ook een mythische raaf, die je op nieuwe mogelijkheden wijst: de game leidt je bij het handje, zonder dat je noodzakelijk dat gevoel hebt. De materialen die je vindt worden bovendien alsmaar beter (aanvankelijk steen en hout, niet lang daarna ga je over naar het ontginnen en smeden van ertsen), wat meteen ook resulteert in betere wapens of betere (en mooier gedecoreerde!) bouwsels.

De miniemste overwinning, of de kleinste nieuwe ontdekking, leidt tot een explosie van nieuwe mogelijkheden, en die prettige cadans maakt van ‘Valheim’ het soort game naarwaar je dagelijks blijft terugkeren. Aanvankelijk doe je dat wellicht liefst alleen, maar er zijn ook multiplayerservers waarop je desgewenst als een soort miniclan van maximum tien spelers in de weer kunt. In de reviews op Steam valt te lezen dat alvast heel wat spelers Valheim daardoor als een soort lockdownvlucht zijn gaan beschouwen, de plaats waar ze hun vrienden nog eens zien. Misschien een idee voor die laatste weken tot de terrassen weer open gaan?

Valheim is alleen te spelen op de pc.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234