null Beeld

Valkyrie

In de lente van 1944 wordt een groepje Joodse elitesoldaten onder leiding van eerste luitenant Aldo Raine achter de Duitse linies gedropt. Hun doel: zoveel mogelijk naziscalpen verzamelen.

Nee wacht, we beginnen opnieuw: in de zomer van 1944 plant een groepje Duitse samenzweerders onder leiding van kolonel Claus von Stauffenberg een moordaanslag op Adolf Hitler.

Dat hun plan, dat de geschiedenis inging als het complot van 20 juli 1944, mislukt is, hoeven we u niet te vertellen, maar toch wist regisseur Bryan Singer uit het gegeven een suspenserijke thriller te puren, met een zeer genietbare Tom Cruise in de rol van Claus von Stauffenberg.

De casting van Cruise zorgde wel voor een storm van protest in Duitsland, en verdeelde het land naar oude gewoonte in twee: de ene helft was er niet over te spreken dat een Scientology-aanhanger in de huid van hun enige oorlogsheld kroop, de andere helft vond hem simpelweg te klein.

Tom Cruise «De meeste Duitsers ontvingen ons met open armen, maar daar lees je niks over. Maar als iemand me de 'Joseph Goebbels van Scientology' noemt, zoals één historicus, dan staan de kranten natuurlijk vol. Wat kan ik zeggen?

»Ik vind het alleen jammer dat Berthold von Stauffenberg, de zoon van de kolonel, mij ook niet geschikt vond voor de rol, en dat hij me niet de kans gegeven heeft om hem te overtuigen. Ik hoop dat hij de film intussen gezien heeft: dan zal hij ook wel gemerkt hebben dat ik er alles aan gedaan heb om zijn vader de gepaste eer te bewijzen.»


- Weet je nog wat er door je heen ging toen je voor de eerste keer dat uniform van de Wehrmacht aantrok?

Cruise «Ik was druk aan het vergaderen met Bryan en de scenaristen in LA toen ze het pak kwamen leveren, en iedereen viel meteen stil. De voorbereidingen waren op dat moment al een maand of acht aan de gang, maar toen ik mezelf voor het eerst in de spiegel zag, was ik toch danig onder de indruk.

»Maar uiteindelijk baarde die ooglap me nog het meeste zorgen: dat vervloekte ding zorgde er in het begin voor dat ik constant mijn evenwicht verloor!»


- We stellen ons voor dat de voorbereiding van een film als deze ook altijd een beetje een geschiedenisles is. Veel bijgeleerd?

Cruise «En of. Dat er naast het Franse verzet ook zoiets als een Duits verzet bestond, bijvoorbeeld, daar had ik nog nooit bij stilgestaan. En dat er in die oorlog echt miljoenen mensen zijn omgekomen in de concentratiekampen, dat wist ik ook niet. Daar schaam ik me nu wel wat voor.»


- Je meent het niet. Je wist dus eigenlijk helemaal niks over de Tweede Wereldoorlog?

Cruise «Erg hè. Maar wij hebben daar op school nooit iets over geleerd. Het geeft te denken over de kwaliteit van ons onderwijs - trouwens, heel veel Amerikanen hebben me verteld dat ze dankzij de film dingen ontdekt waar ze totaal geen weet van hadden.

»Maar het gaat de goeie kant op: ik heb gehoord dat ze 'Valkyrie' tegenwoordig draaien in de middelbare scholen. Toch iets om trots op te zijn.»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234