null Beeld

Vallende filmsterren: 10 acteurs en actrices die altijd sucken

Met ‘Underworld: Blood Wars’, uit op 18 januari, voegt de ooit zo veelbelovende Kate Beckinsale een spiksplinternieuwe sof toe aan haar steeds deerniswekkender ogende oeuvre. Voor u op een schandelijk rijtje gezet: tien filmsterren die altijd sucken.

Erik Stockman

'Van de top van de A-list naar de bodem van de shitlist'

1. Kate Beckinsale

null Beeld

Pijnlijkste debacles: ‘Total Recall’, ‘Van Helsing’, ‘Underworld: Rise of the Lycans’, ‘Underworld: Awakening’.

Suckfactor: 8/10

In haar eerste films, ‘The Last Days of Disco’, ‘Brokedown Palace’ en ‘Serendipity’, toonde deze Britse actrice nog enige charme, uitstraling én zelfs een glimp van veelbelovend talent – en toen ketende ze zichzelf vast aan de ‘Underworld’-franchise. De eerste aflevering knetterde nog van de campy fun, maar intussen zijn we dertien jaar en vier sequels verder en draaft Beckinsale nog stééds op in deze steeds habbezakkeriger wordende weerwolven-versus-vampieren-saga. En áls ze dan tussendoor eens in een ander genre te zien is, zoals in de horrorprent ‘Stonehearst Asylum’, de komedie ‘Absolutely Anything’ of de remake van de scifi-classic ‘Total Recall’, is het resultaat altijd weer om hartverscheurend luid te janken. Eén troost: ook na al die weerwolvenbeten oogt Kate nog steeds verdomd sexy in haar zwartleren ‘Underworld’-outfit.


2. Ashton Kutcher

Pijnlijkste debacles: ‘Annie’, ‘Jobs’, ‘New Year’s Eve’, ‘Valentine’s Day’, ‘What Happens in Vegas’.

null Beeld

Suckfactor: 8/10

Dat deze niet bijster getalenteerde dude in één van onze eigen favoriete cultmovies zit, met name ‘The Butterfly Effect’, neemt niet weg dat zijn oeuvre harder suckt dan Rode Nona in ’t Schipperskwartier. Probeert ú maar eens naar ‘New Year’s Eve’ of ‘Valentine’s Day’ te kijken zónder in elkaar te krimpen van plaatsvervangende gêne. ‘Jobs’, waarin hij het Apple-icoon Steve Jobs vertolkte, had Kutchers eerste échte volwassen topfilm moeten worden, maar het scenario rammelde aan alle kanten en de acteur zelf viel kletterend door de mand. Laten wij bidden voor Ashton Kutcher.


3. Halle Berry

Pijnlijkste debacles: ‘The Flintstones’, ‘Gothica’, ‘Catwoman’, ‘New Year’s Eve’, ‘Movie 43’.

null Beeld

Suckfactor: 9/10

Deze voormalige Oscarwinnares, die het sinds haar roemruchte afgang in ‘Catwoman’ (2003) heeft klaargespeeld om de ene stinkerd na de andere te draaien, mag zich stilaan de koningin van het ‘altijd slecht’-genre noemen. ‘Gothica’, ‘The Call’, ‘Movie 43’, ‘Cloud Atlas’, ‘New Year’s Eve’, ‘Frankie & Alice’: als Berry niet af en toe een bijrolletje zou spelen in de entertainende ‘X-Men’-films, zou haar filmografie ogen als een soort armageddon van slechte smaak. En haar toekomst oogt weinig rooskleurig: een mens hoeft de lamlendige trailer van haar nieuwe actieflick ‘Kidnap’, uit op 22 maart, niet eens te hebben gezien om met absolute zekerheid te weten dat Berry in die film alweer vreselijk de mist in zal gaan.


4. Demi Moore

Pijnlijkste debacles: ‘Mortal Thoughts’, ‘Disclosure’, ‘Striptease’, ‘G.I. Jane’, ‘Bobby’.

null Beeld

Suckfactor: 8/10

In ‘Ghost’ (1990) liet ze zich naast Patrick Swayze nog kennen als een charmante meesteres in het pottenbakken, maar sindsdien is Demi Moore nog slechts een, eh, geest van zichzelf. Het dichtste dat ze de voorbije twintig jaar bij een topfilm kwam, was met de knappe financiële crisisthriller ‘Margin Call’; voor het overige bestaat haar carrière uit een droeve aaneenschakeling van inferieure komedies en tranerige melodrama’s.


5. Robert Pattinson

Pijnlijkste debacles: ‘Twilight’, ‘Bel Ami’, ‘Water for Elephants’, ‘Remember Me’.

null Beeld

Suckfactor: 9/10

In de postapocalyptische roadmovie ‘The Rover’ (2014) is hij niet slecht, maar alle andere films waarin deze zombie met lange wimpers aantreedt, hebben op ons het effect van een straffe slaappil: één blik op die bleke melkmuil van hem, en we krijgen de onbedwingbare neiging om de ogen te sluiten en in een diepe, droomloze slaap te vallen. Echt, we hebben medelijden met de regisseurs die een doorvoelde vertolking uit deze immer verkrampt voor zich uit turende jongen proberen te krijgen.


6. Jennifer Lopez

Pijnlijkste debacles: ‘Anaconda’, ‘The Cell’, ‘Gigli’, ‘Shall We Dance?’.

null Beeld

Suckfactor: 9/10

Vang één glimp op van Jennifer Lopez, en je weet dat je naar een volmaakte schipbreuk zit te kijken. Akkoord, ‘Out of Sight’ was een parel, maar die film van Steven Soderbergh is alweer achttien jaar oud én vormt op haar oneindig treurige cv een eenzame uitzondering. ‘Gigli’, waarin ze samen met haar toenmalige vriendje Ben Affleck ten onder ging, staat zelfs geboekstaafd als één van de erbarmelijkste films aller tijden. Of hoe je jezelf, door rotslecht te zijn, toch een beetje de onsterfelijkheid in kunt acteren.


7. Jessica Alba

Pijnlijkste debacles: ‘Fantastic Four’, ‘Good Luck Chuck’, ‘Little Fockers’, ‘Barely Lethal’, ‘Stretch’.

null Beeld

Suckfactor: 8/10

Jessica Alba in je film casten, dat is als olie op het vuur gieten, of nog beter: als de boeg van een reeds zinkend schip nog wat verder openscheuren. Dat deze griet, ondanks een indrukwekkende reeks flops, in Hollywood nog steeds aan de bak komt, komt allicht doordat de Heer haar met een moordlijf heeft gezegend, zoals ze onlangs nog liet zien in de actieprent ‘Mechanic: Resurrection’. Maar let op: zoals de meeste andere acteurs en actrices op deze lijst, heeft ook Alba enkele films op haar actief waarmee ze één en ander goedmaakt. In haar geval: het meesterlijke ‘Sin City’ en het beklijvende ‘The Killer Inside Me’.


8. Mark Wahlberg

Pijnlijkste debacles: ‘Planet of the Apes’, ‘I Heart Huckabees’, ‘Invincible’, ‘Shooter’, ‘Max Payne’, ‘Transformers: Age of Extinction’.

null Beeld

Suckfactor: 7/10

Wie de nu reeds twintig jaar omspannende en veertig langspelers tellende acteercarrière van Marky Mark overschouwt, ziet slechts twee (!) titels prachtig oplichten: ‘Boogie Nights’ en ‘The Departed’. En misschien ook nog ‘Ted’, ‘Deepwater Horizon’ en ‘The Fighter’. En laten we eerlijk zijn: zelfs in die vijf zeldzaam goeie films laat Wahlberg altijd weer hetzelfde saaie kunstje zien: kwaad voor zich uit kijken en met een vuistdik Boston-accent praten.


9. Bruce Willis

Pijnlijkste debacles: ‘Rock The Kasbah’, ‘Cop Out’, ‘The Whole Ten Yards’, ‘Tears of the Sun’, ‘Armageddon’.

null Beeld

Suckfactor: 7/10

Toegegeven: dankzij ‘Pulp Fiction’ en ‘Die Hard’ zal Bruce Willis wel altijd op enig krediet kunnen rekenen. Maar laat ons toch vooral niet vergeten dat Willis ook de ster is van ‘The Bonfire of the Vanities’, ‘Hudson Hawk’, ‘Death Becomes Her’, ‘Color of Night’, ‘The Fifth Element’, ‘Mercury Rising’, ‘The Jackal’, ‘Bandits’, ‘Cop Out’, ‘Armageddon’ en vele, vele andere films die ons in het verleden het leven zuur hebben gemaakt. Toch verdient Willis uw respect: zelfs wanneer hij met zijn intussen welbekende ‘Je mag al blij zijn dat ik op jouw set wil staan’-attitude het niveau van films als ‘The Cold Light of Day’ of ‘Surrogates’ naar beneden haalt, rijft hij een salaris van miljoenen dollars binnen. Petje af!


10. Nicolas Cage

Pijnlijkste debacles: ‘Captain Corelli’s Mandolin’, ‘Season of the Witch’, ‘Pay the Ghost’, ‘Gone in Sixty Seconds’.

null Beeld

Suckfactor: 9/10

Talent: voor sommige acteurs dient het vooral om te verkwisten. Kijk maar naar Nicolas Cage, die het in amper enkele jaren tijd presteerde om van de top van de A-list naar de bodem van de shitlist te zakken. Won de neef van Francis Coppola in 1995 nog een Oscar voor zijn indrukwekkende vertolking als zatlap in ‘Leaving Las Vegas’, dan zit hij nu al enkele jaren vastgeklonken in de diepste trashkrochten van de filmindustrie. Zijn laatste negen films (wij herhalen: negen!) zijn zó reddeloos dat ze zelfs nooit in de bioscoop zijn uitgekomen, maar rechtstreeks op dvd en op diverse streamingsites werden gedumpt. Al dient gezegd dat Cage, zelfs al zit hij in miskleunen als ‘Dying of the Light’, ‘Left Behind’ of ‘Outcast’, altijd zijn best doet om er iets van te maken: een wonderbaarlijk haarstukje hier, een uitzinnig accent daar. En daarvoor verdient-ie, net als alle andere namen op deze lijst, uw sympathie, of toch tenminste uw mededogen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234