Dit soort taferelen in de Gentse Overpoortstraat zullen komend academiejaar niet te zien zijn. De feeststraat wordt een terraszone, waar iedereen aan tafeltjes moet zitten. Beeld James Arthur
Dit soort taferelen in de Gentse Overpoortstraat zullen komend academiejaar niet te zien zijn. De feeststraat wordt een terraszone, waar iedereen aan tafeltjes moet zitten.Beeld James Arthur

Corona

Valt het studentenleven nog te redden?

Kotfuiven met zes, cafés die dichtgaan om 1 uur en een verbod op cantussen en bals. En dat over het hele Vlaamse grondgebied. Het studentenleven wordt het komende academiejaar fameus aan banden gelegd. ‘Maar we moeten blij zijn met wat er wél nog kan.’

Cathy Galle

Studenten, universiteiten, hogescholen en viroloog Marc Van Ranst zaten de afgelopen dagen geregeld samen op het kabinet van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). Bedoeling was om nog zoveel mogelijk te redden van het studentenleven. Want de favoriete bezigheid van menig student, namelijk op de lappen gaan, matcht nu eenmaal niet met de geldende coronaregels.

Zowel Leuven als Antwerpen had afgelopen week al regels aangekondigd, zoals geen dopen, cantussen, fuiven en grote evenementen. Maar daardoor werd gevreesd dat studenten, in hun drang om te feesten, zouden uitwijken naar de omliggende gemeenten.

En dus komt er nu een plan voor het hele Vlaamse grondgebied. Fuiven, TD’s, galabals en cantussen zijn gedurende het eerste semester verboden in heel Vlaanderen. Cafés mogen wel open, maar volgen logischerwijs de regels van de horeca. Dat betekent: met maximaal tien personen aan een tafel, registratieplicht en om 1 uur moet alles sluiten. Op kot met vrienden een feestje geven, wordt ook beperkt tot maximaal zes personen: jezelf en vijf anderen uit je persoonlijke sociale bubbel.

Geen klassieke dopen

De studentenclubs zelf engageren zich ook om in het eerste semester nergens in Vlaanderen klassieke studentendopen te organiseren. Ze willen naar eigen zeggen die tijd ook gebruiken om in alle rust het concept te herdenken en zo de negatieve perceptie die rond het ritueel hangt sinds de gebeurtenissen rond Reuzegom en Sanda Dia te keren.

Activiteiten die georganiseerd worden door studentenverenigingen, zoals een spelletjesavond, quiz of debat, mogen dan weer wel met 50 studenten, mits het dragen van mondmaskers. En sportwedstrijden mogen met 200 man binnen en 400 buiten.

De regeling geldt voor alle duidelijkheid voor het eerste semester. Of het tweede beterschap zal brengen is nog koffiedik kijken. En het kabinet-Weyts waarschuwt ook dat als de algemene situatie in Vlaanderen veel slechter wordt, ook deze regeling noodgedwongen zal moeten worden herzien.

Spontaan uitgaan

Het is dus vooral het ‘spontane uitgaan’ dat komend semester fameus aan banden wordt gelegd. En dat is jammer, vindt ook Lucie Debaere, voorzitter van de Leuvense studentenkoepel LOKO. Al is ze zelf wel enthousiast dat er toch nog iets van studentenleven zal zijn. ‘Het wordt anders ja, maar we moeten vooral blij zijn met wat er wél kan’, klinkt het. ‘Voor mij was de hele zomer een rollercoaster. Ik heb lang gedacht dat het academiejaar een complete ramp zou worden, dat er niets mogelijk zou zijn. Maar nu besef ik dat we met enige creativiteit toch sociaal contact zullen kunnen hebben, op een manier die coronaproof is. Zo wordt de Kick-Off TD een zomerbar en zal de 24-urenloop drie dagen duren om studenten letterlijk meer ruimte te geven. Het komt wel goed, denk ik.’

Vraag is wel of een duidelijk kader, zoals nu voorgesteld, voldoende zal zijn. Antwerpen krijgt straks 50.000 studenten over de vloer, Leuven zo’n 60.000 en Gent zelfs bijna 80.000. Dat zal sowieso een grote druk met zich meebrengen op steden die, zoals Antwerpen en Gent, de jongste dagen het aantal besmettingen de hoogte in zien gaan.

In Gent is donderdagavond alvast een akkoord gesloten tussen de stad en de uitbaters van de Overpoortstraat, de feeststraat vol studentencafés waar het op topnachten vaak over de koppen lopen is. De straat en zijstraat Stalhof worden minstens tot 15 november één grote terraszone. De studentencafés daar waren nog altijd, op eigen initiatief, dicht. Voor de uitbaters was het niet rendabel om open te doen. Studentencafés zijn vaak kleine ruimtes waar vooral rechtstaand gedronken wordt. Ruimte om tafeltjes te zetten, zoals het horecaprotocol verreist, is er nauwelijks.

Maar in een studentenstad als Gent is de Overpoort gesloten houden om miserie vragen. Dat ondervond de Gentse politie de voorbije weken toen er verschillende meldingen binnenkwamen van illegale kotfuiven, van studenten die hun kot kwamen ‘inrichten’.

‘Niet blijven plakken’

In Gent beseffen ze dat er meer nodig zal zijn dan duidelijke regels. De stad wil haar studenten ook sensibiliseren. ‘We gaan hen via een communicatiecampagne vooral eerst welkom heten’, zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). ‘Want studenten blijven voor onze stad belangrijk. Maar we gaan hen ook coronatips geven. In de Gentse binnenstad zijn mondmaskers al een tijdje verplicht, dat is nu sinds deze week ook het geval in de studentenbuurt. En we willen hen via de beeldschermen en sociale media ook aanmoedigen om niet te blijven plakken. Niet nadat de lessen in de auditoria afgelopen zijn maar ook niet nadat de cafés dicht zijn.’

Dat wordt wellicht in heel wat studentenbuurten in Vlaanderen nog de grootste zorg: studenten die nog niet willen slapen om 1 uur en dus ergens in de stad zullen willen blijven hangen. Ook in Leuven en Antwerpen maken ze zich daar zorgen om. De lokale politiediensten kondigen aan dat ze extra waakzaam zullen zijn.

Maar volgens Lucie Debaere moeten studenten beseffen dat het dit is of niets. ‘Het zal niet eenvoudig zijn, maar wat is het alternatief? Als we er ons niet aan houden, moet onze stad misschien in lockdown. En dan mag er helemaal niets meer.’

(DM)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234