null Beeld

Van anker tot kanker én terug: de comeback van Phara de Aguirre

Goed nieuws! Phara de Aguirre is helemaal hersteld en presenteert vanaf deze week haar eigen discussieprogramma: 'Ik besef nu beter: het is maar televisie.'

Redactie

'Ik heb een gloeiende hekel aan interviews,' zegt Phara de Aguirre (46). Daar sta je dan, als goed bedoelend Humo-redacteur, op een zaterdagochtend véél te vroeg uit bed gerold. 'Maar van mijn eindredactrice moet ik een paar keer per jaar een uitzondering maken, om te weten wat ik mijn gasten aandoe.'

Een smerige kanker hield De Aguirre anderhalf jaar van het scherm, behoudens hier en daar een paar guest appearances in een verkiezingsprogramma. Maar nu is ze hélemaal terug. Ze bokste een tweede reeks van 'Mijn moeder' in mekaar en is sinds gisteren maandag aan de slag in de naar haar genoemde late night talkshow. Hebben de chemotherapie en bestraling ook het professioneel venijn uit haar lijf weggespoeld, of zal ze als vanouds haar gasten deskundig in mootjes hakken? Only one way to find out: afstemmen op 'Phara'.


HUMO Een tafel, twee presentatoren en een stuk of vier gasten met een uiteenlopende achtergrond. Ik vermoed dat jullie leentjebuur zijn gaan spelen bij het Nederlandse praatprogramma 'Pauw en Witteman'?

Phara De Aguirre «Ik zal 's héél eerlijk zijn: het wórdt een 'Pauw en Witteman', maar dan op zijn Vlaams. Ik heb geen enkele moeite om dat toe te geven, want Jeroen Pauw en Paul Witteman hebben de mosterd gehaald bij 'Barend en Van Dorp'. En dát was dan weer een verbeterde versie van 'Coninckx en Van Wijck'. Zo zie je maar: uiteindelijk begint álles hier, in dit huis (lacht).

»(Fijntjes) Helaas moeten we het wel stellen met een tiende van de wedde van Pauw en Witteman en de helft van hun redactie. Maar soit: small is beautiful. Ik ben er zeker van dat we erin zullen slagen af en toe een boeiend en leuk gesprek te brengen.»


HUMO Wordt het dan een high brow-versie van 'De laatste show'.

De Aguirre (verbaasd) «High brow? Als het high brow wordt, ben ik weg (lacht). Nee, 'De laatste show' lijkt volgens mij meer op 'De wereld draait door', een ander programma op de Nederlandse televisie.

»Wij willen vooral informatief te zijn. Terwijl 'De laatste show' in eerste instantie toch de ambitie heeft entertainment te bieden. Vermaak! (lacht) Maar kom, laat duizend bloemen bloeien: laat 'De laatste show' maar zichzelf zijn op één, en laat ons maar een programma maken op Canvas voor de mensen die nog wakker zijn om elf uur.

»We hebben de afgelopen week 's gekeken wie bij Frieda (Van Wijck, red.) te gast was, en wie wij zouden hebben uitgenodigd. En héél af en toe zal er onvermijdelijk een overlapping zijn, ja. En zij zullen wel 's aan de haal gaan met een gast waar wij onze zinnen op hadden gezet, maar ja: wie eerst komt, eerst maalt.»


HUMO Er is nog een gelijkenis: net als Frieda Van Wijck krijg je een sidekick, sportjournalist Lieven Van Gils.

De Aguirre «Maar bij ons heet dat geen sidekick. Ik doe niet aan bijzitterij (lacht). Lieven wordt een volwaardige co-presentator, noem het maar een fullkick.»


HUMO Het is uiteindelijk Van Gils geworden, maar er is een hele reeks mensen in de running geweest.

De Aguirre «Je wil dat ik namen noem, zeker? (lacht) Dat ga ik dus niet doen!»


HUMONiet erg, ik heb het lijstje hier voor me liggen: good old Dirk Abrahams - ook al een sportjournalist - was bijvoorbeeld één van de kandidaten.

De Aguirre «Die naam is genoemd, ja.»


HUMO Met Luc Alloo is zelfs een proefuitzending gedraaid.

De Aguirre «Die heeft er uiteindelijk zélf voor gekozen het niet te doen. En trouwens: hij heeft nog een jaar een exclusiviteitscontract bij VTM, dus het probleem stelt zich niet. Maar kom, laten we hier maar mee ophouden. Dit is erg vervelend voor die mensen: in Humo te moeten lezen dat ze het niet gehaald hebben.»

(tp)

U vindt het volledige interview met Phara de Aguirre in Humo 3514

undefined

'PHARA'
Canvas, maandag 14, dinsdag 15 en donderdag 17 januari, 23.05

'MIJN MOEDER'
Canvas, zondag 13 januari, 21.15

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234