Caroline Pauwels, Taylor Hawkins, Nicole Josy, Reinhilde Decleir en Coolio Beeld VRT / Getty Images / Photo News / Stefaan Temmerman
Caroline Pauwels, Taylor Hawkins, Nicole Josy, Reinhilde Decleir en CoolioBeeld VRT / Getty Images / Photo News / Stefaan Temmerman

Allerheiligen

Van Arno tot Pelé: de beroemdheden die we verloren in 2022

Het nieuwe jaar zal veel brengen, maar geen wijsheid van Caroline Pauwels, verzen van Stijn De Paepe, kersttoespraken van de Queen of saves van Miguel Van Damme. Alleen op de wei van Rock Hemelrijk is het feest: de organisator zette in 2022 onder meer Arno, Meat Loaf, Jerry Lee Lewis en Coolio op de affiche. In de laatste week van het jaar herdenkt Humo en vele anderen.

Redactie

6 januari

Sidney Poitier (94)

De Bahamaans-Amerikaanse ster was de eerste zwarte acteur die de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol won. Hij kreeg hem in 1964 voor zijn rol in de film ‘Lilies of The Field’.

9 januari

Bob Saget (65)

Amerikaanse stand-upcomedian en acteur, vooral bekend van ‘Full House'.

12 januari

Ronnie Spector (78)

Leadzangeres van meidengroep The Ronettes.

13 januari

Fred Van Hove (84)

Jazzpianist en componist.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

18 januari

Ghislaine Nuytten (67)

Vlaanderens eerste internationale topmodel. Zij werkte onder andere voor Giorgio Armani, Jean-Paul Gaultier en Gianni Versace. Twaalf jaar lang, van 1985 tot 1997 presenteerde zij voor de toenmalige BRT de modeprogramma’s ‘Blikvanger’ en ‘Look’. Voor VTM zat zij enkele seizoenen de jury van ‘Topmodel’ voor. Nuytten was gehuwd met schrijver en Humo-journalist Wilfried Hendrickx.

20 januari

Meat Loaf (74)

Amerikaanse zanger. Had eind jaren 70 een grote hit met ‘Paradise By the Dashboard Light’, waarna ook ‘You Took The Words Right Out Of My Mouth (Hot Summer Night)’ en ‘I’d Do Anything For Love (But I Won’t Do That)’ hoog scoorden in de hitparades. Meat Loafs album ‘Bat Out of Hell’ is een van de best verkochte albums ooit.

7 februari

Ian McDonald (75)

Britse muzikant Ian McDonald, (mede)oprichter van de bands King Crimson en Foreigner.

9 februari

Betty Davis (77)

Met hitsige funk en dito teksten veranderde Davis het muzieklandschap voor vrouwen in de seventies. Haar achternaam hield ze over aan een kort huwelijk met jazztrompettist Miles Davis.

22 februari

Stijn De Paepe (42)

Huisdichter van De Morgen.

Mark Lanegan (57)

Amerikaans zanger. Begon als voorman van Screaming Trees, maakte drie albums met zangeres Isobel Campbell en verscheidene soloplaten. Lees de afscheidsbrief van Onze Man: ‘Gratuit was hij nooit, intens altijd. Rust zacht, Dark Mark. Vergeten gaan we je nooit’

25 februari

Dree Peremans (72)

Radiomaker en schrijver.

25 maart

Taylor Hawkins (50)

Amerikaans muzikant, zanger en songwriter, vooral bekend als drummer van de Foo Fighters. Hij overleed tijdens hun laatste tournee.

null Beeld Carmen De Vos
Beeld Carmen De Vos

29 maart

Miguel Van Damme (28)

Doelman bij Cercle Brugge. Hij overleed aan leukemie, na een jarenlange strijd. De voetballer was ook peter van Me To You, een stichting tegen leukemie. Vorig jaar sprak hij met Humo nog over zijn ziekte.

2 april

Estelle Harris (93)

Amerikaanse (stem)actrice, bekendst voor haar rol als Estelle Costanza in de televisiekomedie ‘Seinfeld’.

6 april

Reinhilde Decleir (73)

Vlaamse actrice en zus van Jan Decleir. Ze speelde mee in onder andere ‘Van vlees en bloed’ en ‘Beau Séjour’. Ze ging volgens eigen wens heen na een lange strijd tegen kanker.

12 april

Gilbert Gottfried (67)

Amerikaans stand-upcomedian en (stem)acteur.

23 april

Arno Hintjens (72)

Arnold Charles Ernest Hintjens, le plus beaux, zanger. Hij werd net geen 73 en werkte nog aan een afscheidsalbum met zijn zoon en zijn broer Peter Hintjens. Humo rouwde mee en maakte een dossier met alle interviews en recensies.

Tiny Legs Tim, Tim Degraeve, ARCHIEF Beeld Wannes Nimmegeers
Tiny Legs Tim, Tim Degraeve, ARCHIEFBeeld Wannes Nimmegeers

25 april

Henny Vrienten (73)

Nederlands muzikant en frontman van de ska- en nederpopband Doe Maar, een van de belangrijkste groepen van de Nederpopscene. Hij zou aan longkanker hebben geleden. Vier jaar geleden blikte hij nog met Humo terug op zijn leven en werk.

Tiny Legs Tim (44)

Tim De Graeve, reus van de Belgische blues, was de bezieler van bluescafé Missy Sippy in Gent en leed aan een leveraandoening.

17 mei

Vangelis (79)

De Griekse muzikant heette eigenlijk Evangelos Odysseas Papathanasiou, richtte met Demis Roussos de groep Aphrodite’s Child op en ging de geschiedenis in met soundtracks voor onder meer ‘Blade Runner’ en ‘Chariots of Fire’.

26 mei

Andrew Fletcher (60)

Brits muzikant en lid van Depeche Mode.

Klaus Schulze (74)

Duitse pionier van de elektronische muziek in onder meer Tangerine Dream.

Ray Liotta (67)

Amerikaans acteur, vooral bekend als Shoeless Joe Jackson in ‘Field of Dreams’ en Henry Hill in Martin Scorsese’s ‘Goodfellas’.

29 mei

Ronnie Hawkins (87)

Amerikaanse rock and roll-artiest, vooral bekend door zijn begeleidingsband The Hawks.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

4 juli

Remco Campert (92)

Nederlandse schrijver, die in 1961 bekend werd met ‘Het leven is vurrukkulluk’. Lees hier hoe Guy Mortier terugblikt op de schrijver.

6 juli

James Caan (82)

Amerikaans acteur, vooral bekend als Sonny Corleone in ‘The Godfather’.

8 juli

Shinzo Abe (67)

Japans premier (2006 -2007 en 2012-2020). Hij werd het slachtoffer van een aanslag.

Tony Sirico (79)

Amerikaans acteur, bekend voor zijn rol als Paulie Gualtieri in ‘The Sopranos’.

18 juli

Juul Kabas (Juliaan Deckx) (77)

De Kempense volkszanger, broer van Marc Dex en dus oom van Barbara, scoorde hits met ‘Ze noemen mij de Juul Kabas’ en ‘’t Zijn zotten die werken’.

19 juli

Henk Leeuwis (76)

Beter bekend onder zijn artiestennaam Henkie. In 2006 had hij een zomerhit met ‘Lief klein konijntje’.

1 augustus

Lucien Kroll (95)

Belgisch architect. Hij was een pionier van participatie- en duurzame architectuur.

5 augustus

Caroline Pauwels (58)

Hoogleraar communicatiewetenschappen aan de VUB. Ze was sinds 2016 ook rector, maar moest in februari van dit jaar terugtrekken vanwege haar kanker. Canvas bracht in september ‘De vier seizoenen van Caroline Pauwels’, een documentaire die het laatste jaar van haar leven volgde.

9 augustus

Ignace Crombé (65)

Oprichter van de Miss Belgian Beauty-verkiezingen en eigenaar van eigen standbeeld.

12 augustus

Wolfgang Petersen (81)

Duits filmregisseur, vooral bekend door de film ‘Das Boot’.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

8 september

Queen Elizabeth II (96)

Staatshoofd van 15 landen. Met 70 jaar op de troon was de Queen de tweede langst zittende vorst in de geschiedenis van de mensheid - enkel Louis XIV ging haar nog voor. Ze stierf op 96-jarige leeftijd in het Schotse Balmoral Castle en werd opgevolgd door haar oudste zoon Charles.

13 september

Jean-Luc Godard (91)

De Frans-Zwitserse filmregisseur en scenarist was een boegbeeld van de nouvelle vague.

14 september

Michel Verschuren (91)

Een niet onbesproken conditietrainer en zakenman, ook wel bekend als ‘Mister Michel’. Hij stond 25 jaar als manager aan het hoofd van Anderlecht en verwezenlijkte enkele belangrijke transfers. Op latere leeftijd was hij nog actief op Twitter, waar hij opviel met zijn aparte stijl. Het laatste gesprek met Mister Michel Verschueren: ‘Ik besef dat ik er niet voldoende ben geweest voor mijn gezin.’

24 september

Pharoah Sanders (81)

De tenorsaxofonist was een icoon van de freejazz en de spirituele jazz, zowel in de bands van onder meer John Coltrane als in de hoofdrol.

26 september

Olivia Newton-John (73)

Eigenlijk vond Olivia Newton-John, die op 73-jarige leeftijd is overleden, zich veel te oud voor de rol die haar wereldberoemd zou maken. Als Sandy in de hitmusical ‘Grease’ moest zij een Amerikaanse tiener spelen. Maar de Australische actrice van Engelse origine was toen al 28 jaar oud. Lees hier het in memoriam.

28 september

Coolio (Artis Ivey) (59)

Amerikaanse rapper en producer.

9 oktober

Bruno Latour (75)

Franse filosoof.

14 oktober

Robbie Coltrane (72)

Schotse acteur en komiek, die nostalgische millennials vooral kennen als Hagrid in ‘Harry Potter’. Hij speelde ook mee in onder andere ‘Nuns on the Run’ (1990), ‘The pope must die’ (1991), als Valentin Dmitrovich Zukovsky in de Bond-films ‘GoldenEye’ (1995) en ‘The world is not enough’ (1999), en in ‘From hell’. Voor zijn rol in de Britse detectiveserie Cracker (1993-1996) kreeg Coltrane een BAFTA. Hij stierf op 72-jarige leeftijd aan hartfalen.

19 oktober

Noureddine Farihi (65)

Marokkaans-Belgische acteur, vooral bekend als ‘Mo’ uit ‘Thuis’. Lees hier zijn 7 Hoofdzonden: ‘Ik heb heel hard mijn best moeten doen om te laten zien dat ik geen profiteur en geen crimineel was.’

28 oktober

Jerry Lee Lewis (87)

Amerikaanse zanger en pianist.

Hugo Camps maakt zijn avondwandeling over de zeedijk  Beeld Photo by Joel Hoylaerts / Photonews
Hugo Camps maakt zijn avondwandeling over de zeedijkBeeld Photo by Joel Hoylaerts / Photonews

29 oktober

Hugo Camps (79)

Belgische journalist, columnist en schrijver. Hij begon als oorlogsverslaggever, werd nadien hoofdredacteur van Het Belang van Limburg en maakte in de jaren 90 sportportretten voor VRT. Hij schreef ook columns voor onder andere De Morgen en P-Magazine. Lees hier zijn laatste interview met Humo: ‘Wie het leven begrijpt, in al zijn finesses, schiet zich het best van al meteen een kogel door z’n kop.’

1 november

Takeoff (28)

Kirshnik Khari Ball vormde hiphopband Migos met zijn oom Quavo en zijn neef Offset, die niet meer bij de groep hoort. De band scoorde wereldhits met onder meer ‘Bad and Boujee’.

2 november

Leo Delcroix (72)

De oud-minister van de toenmalige CVP schafte de dienstplicht af. Hij moest destijds opstappen nadat uitlekte dat hij postbodes ‘in het zwart’ aan zijn villa in Zuid-Frankrijk had laten werken.

4 november

Nicole Josy (76)

Was niet los te denken van haar man Hugo Sigal, met wie ze samen jarenlang Nicole & Hugo vormde. Josy, geboren als Nicole Van Palm, overleed na een val.

5 november

Mimi Parker (55)

De drumster van Low, ook wederhelft van Alan Sparhawk en moeder van Hollis en Cyrus, zong volgens Onze Man de lucht blauw en de wind warm. Eierstokkanker werd haar fataal. Lees zijn hele eerbetoon hier.

8 november

Pierre Kartner (Vader Abraham) (87)

De Nederlandse volkszanger gaat de geschiedenis in met een resem grote en kleine hits, geschreven en geproducet voor zichzelf en voor anderen. ‘Het kleine café aan de haven’ en ‘Het smurfenlied’ zijn uiteraard de bekendsten.

Will Ferdy (95)

Ferdy, geboren als Werner Ferdinande was bekend van liedjes als ‘Christine’ en kwam in 1970 als eerste bekende Vlaming uit de kast. ‘Ik deed het voor mezelf: ik wilde kunnen zijn wie ik was’, vertelde hij daarover in 2018 in Humo. Lees het hele interview hier.

11 november

Keith Levene (65)

De Britse gitarist stond aan de wieg van punkbands The Clash en Public Image Ltd. Volgens Britse media kampte Levene al twee jaar met leverkanker

Christine McVie Beeld Photo News
Christine McVieBeeld Photo News

23 november

Paula D’Hondt (96)

Als Koninklijk Commissaris voor het Migrantenbeleid ontpopte D’Hondt zich tot het symbool van de verdraagzaamheid en verdedigster van de multiculturele samenleving. Ze was Minister van Staat.

25 november

Irene Cara (63)

De Amerikaanse was vooral bekend van titelsongs van de films ‘Fame’ en ‘Flashdance’ waarmee ze in de jaren 80 grote hits scoorde.

30 november

Christine McVie (79)

De toetseniste-zangeres van Fleetwood Mac schreef ook enkele van de bekendste hits van de wereldberoemde band, zoals ‘Little Lies’, ‘Everywhere’, ‘Don’t Stop’ en ‘Songbird’.

11 december

Angelo Badalamenti (85)

De Amerikaanse filmcomponist werkte samen met Nina Simone en David Bowie, maar het is met David Lynch dat hij zijn topniveau bereikte. Zijn muziek is niet weg te denken uit ‘Blue Velvet’, ‘Mulholland Drive’ en bovenal ‘Twin Peaks’.

15 december

Karel Anthierens (87)

Anthierens was veertig jaar lang journalist voor Humo en leidde het blad van 1965 tot 1969. Anthierens werkte daarna ook nog voor onder meer Het Laatste Nieuws, Knack en Panorama, waar hij tien jaar lang hoofdredacteur was. Hij stond voor glashelder Nederlands, vertelde Guy Mortier vlak voor zijn dood nog op de boekvoorstelling van Anthierens. ‘En daar staat hij nog altijd voor, als één van de last men standing in de strijd tegen de taalverloedering, die meer dan ooit in opmars is.

23 december

Maxi Jazz (65)

Als God een dj is, zoals Maxi Jazz beweerde, dan heeft de eeuwige dansvloer in den hoge er een charismatische clubber bij. De boomlange frontman van Faithless stierf vlak voor kerst in zijn slaap, na een slepende ziekte. Lees zijn levensverhaal hier.

29 december

Pelé (82)

Edson Arantes do Nascimento bezorgde Brazilië drie wereldtitels in het voetbal en overleed aan de gevolgen van darmkanker. ‘Hij is nog altijd de allergrootste’, schreef Jan Mulder in zijn column. ‘Maradona en Messi zijn replica’s, zo vond Pelé zelf ook.’

Vivienne Westwood (81)

Korsetten, hoepelrokken en T-shirts met schreeuwerige slogans erop: het maakte allemaal deel uit van Westwoods esthetiek, die haar de bijnaam ‘Peetmoeder van de punk’ opleverde.

31 december

Paus Benedictus XVI (95)

Joseph Ratzinger was paus van 2005 tot 2013 en stond bekend om zijn theologische striktheid.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234