null Beeld

Van de partij in de regering? Caroline Gennez, SP.A-voorzitster

'Als je veel leest, word je socialist.' Het zichzelf op gewiekste wijze aanprijzende Caroline Gennez-interview.

Redactie

32 jaar oud, goed anderhalve maand partijvoorzitter, en meteen een loodzwaar dilemma in de maag gesplitst: moet de SP.A in de regering of in de oppositie? Volgens analisten hangt de toekomst van de partij ervan af. Het zal je maar gebeuren, Caroline Gennez! En de Baby McEnroe in haar had er zich zó op verheugd om zich in de oppositie te manifesteren. Eilaas. Maar wat blijkt? Gennez floreert, ze voelt zich in haar element: when the going gets tough, the tough get going. De mopperende SP.A-dissidenten neemt ze er zelfs graag bij. En bovendien blijkt dat ze één van de laatste aardbewoners is die nog íéts van de formatiepuinhoop begrijpen.


Caroline Gennez «Ja, ik word dan ook verondersteld om er meer van te snappen dan de gemiddelde toeschouwer. Ik weet bijvoorbeeld nog wie wáár staat, en dat is in dit geval: nergens. Niemand staat nog ergens.

»Wat ik dan onbegrijpelijk vind, is dat niemand van de gevestigde stemmenkampioenen nog zijn verantwoordelijkheid durft te nemen. Iedereen is met zichzelf bezig. Verhofstadt mag van Reynders geen premier worden, Reynders niet van Leterme, en Verhofstadt niet van zijn eigen partij. Het is een soort kleuterschool geworden. Er is nu nood aan een strenge meester of juffrouw die iedereen tot de orde roept. Daarom hebben wij gezegd: laten we het nu 's over de inhoud hebben.»


HUMO Maar wat we willen weten: begrijpt u nog iets van uw eigen standpunt?

Gennez «Jaja, dat is zeer duidelijk. Wij hebben hier maandag partijbureau gehad en we hebben een duidelijk standpunt ingenomen. Eigenlijk al toen Leterme voor de tweede keer mislukt was, twee weken geleden. Wij hebben geen a priori's: niet over de vraag of we in de oppositie of in de regering willen, en we hebben ook geen enkel voorbehoud tegen mensen of functies. Wij zullen in een regering stappen als men ons vraagt én als wij onze standpunten kunnen verwezenlijken. En de volgende logische vraag is dan: wat zijn die punten?»


HUMO U wilt onder meer de pensioenen verhogen, het ouderschapsverlof verlengen, de ziekenhuiskosten omlaaghalen...

Gennez (vult aan) «...het kindergeld optrekken, maximumprijzen voor energie... Een paar héél simpele, duidelijke sociaal-economische dingen.»


HUMO Maar is het haalbaar?

Gennez «Zeer haalbaar, als je de juiste prioriteiten legt. En deze zes punten zijn volgens ons dé prioriteiten voor de komende vier jaar.»


HUMO Vraag is of u de andere partijen daarvan kunt overtuigen.

Gennez «Ja... Ik denk wel dat er mensen tussen zitten die het ermee eens kunnen zijn. Bij de CD&V zitten een aantal mensen van ACW-stempel, en we hebben ons onder andere gebaseerd op een memorandum van het ACW. We luisteren naar de eisen van de vakbonden, die gaan betogen voor de koopkracht.»

(sdj & tp)

U vindt het volledige interview met Caroline Gennez in Humo 3511

undefined

undefined

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234