null Beeld

Van de Pukkelpopstorm tot de Switel-brand: VTM op rampkoers

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ‘Lotgenoten’, een VTM-reeks over enkele van de grootste rampen uit de recente Belgische geschiedenis, vanaf eind maart zou worden uitgezonden, maar door toedoen van een nieuwe Belgische ramp – de aanslagen in Zaventem en Brussel – beginnen ze er nu pas aan. Geen ramp.

Julie Colpaert (presentatrice) «In ‘Lotgenoten’ brengen we een reconstructie van acht relatief recente Belgische tragedies, aan de hand van archiefbeelden, re-enactments en getuigenissen van betrokkenen: mensen die het overleefd hebben, nabestaanden van slachtoffers, hulpverleners. We beginnen met de windhoos op Pukkelpop 2011, daarna zijn er onder meer afleveringen over de treinbotsing in Buizingen en de gasontploffing in Gellingen. En omdat de brand in het voormalige Antwerpse Switel-hotel op oudejaarsavond 1994 plaatsvond, zenden we die aflevering in de eindejaarsperiode uit.»

HUMO Eén van de overlevenden van die fameuze brand is de Nederlandse zanger Lee Towers – hijzelf bleef ongedeerd, zijn vrouw liep ernstige brandwonden op. Hebben jullie een poging gewaagd om hen te strikken?

Colpaert «De redactie heeft Lee Towers wel om een getuigenis gevraagd, ja, maar hij wilde liever niet opnieuw aan die ramp herinnerd worden. Net als Jessica Granata trouwens, de dochter van Rocco, die ook verbrand raakte. Maar goed, er komen in die aflevering prachtige getuigenissen aan bod van mensen die voor het eerst hun verhaal voor de camera doen. Zoals bijvoorbeeld een vrouw die destijds maandenlang in coma heeft gelegen: ’t is fantastisch om te zien hoe positief ze nu, 22 jaar later, in het leven staat. Da’s trouwens de rode draad doorheen alle afleveringen: het positieve gevoel dat overheerst. Zo van: ‘Kom, we pakken het leven terug op.’

»Voor de aflevering over Pukkelpop hebben we onder andere een getuigenis van Skin, de zangeres van Skunk Anansie. Toen de storm kwam opsteken, stonden zij op te treden op het hoofdpodium: op de beelden zie je hoe Skin letterlijk wordt weggeblazen, en hoe de menigte in paniek wegrent. Ook Chokri, de organisator, komt aan het woord, net als een aantal slachtoffers en nabestaanden. En ook enkele mensen die anderen geholpen hebben: zulke verhalen zijn altijd mooi.»

HUMO Hebben jullie er na 22 maart over nagedacht om nog een extra aflevering van ‘Lotgenoten’ te maken over de aanslagen in Zaventem en Brussel?

Colpaert «Neen, we hebben het gehouden bij de acht afleveringen die al afgewerkt waren. Maar wie weet wat de toekomst nog brengt.»

HUMO U bedoelt: als de kijkcijfers goed zijn, dan komt er wellicht nog een tweede seizoen?

Colpaert (lacht) « Dat bedoel ik.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234