null Beeld Damon De Backer
Beeld Damon De Backer

Van dolgedraaide dj's tot schurende billen: dit was Tomorrowland 2018

De redactie van De Morgen trok de afgelopen twee weekends, net als 400.000 festivalgangers, de wei van Tomorrowland op. We kwamen terug met een zonneslag, een stevige portie video's en een dozijn reportages. Dit was Tomorrowland 2018, samengevat in tien hoofdstukken.

1. Het Tomorrowland-publiek is meer dan een opeenstapeling van clichés

Tomorrowland, dat is toch dat festival voor bollenpakkers, rijkeluiszoontjes, en fitnessverslaafden die net iets te graag pronken met hun sixpack? Welja, een beetje. Maar Tomorrowland is ook veel meer dan dat. Tijdens het festival wordt De Schorre een thuishaven voor een unieke dwarsdoorsnede van de samenleving: van een marketingverantwoordelijke in een gesteven hemd tot iemand met een t-shirt van de spaghetti-avond van de lokale turnkring. “Hier word ik niet raar bekeken. Iedereen is zichzelf, of laat anderen zichzelf zijn. Dingen die sommigen onder ons normaal moeten verbergen – zoals onze afkomst of onze geaardheid – zetten we hier bijna extra in de verf.”

Lees hier onze reportage over de People of Tomorrow.

2. Ook live-muziek brengt mensen aan het dansen

"Tomorrowland wil niet langer uitsluitend het opvangtehuis voor platenruiters zijn, en trekt nu ook steeds meer de kaart van artiesten die méér doen dan het sporadisch beroeren van knoppen." Dat merkte onze recensent op toen hij zag hoe popprinses Dua Lipa de Boomse wei in haar zak stak. Vorig jaar mocht Oscar & The Wolf al aantreden, dit jaar mochten onder anderen Coely en Lil' Kleine tonen dat de People of Tomorrow van live-muziek kunnen genieten. Maar het was Dua Lipa die er bovenuit stak. "Waar Dua Lipa op Rock Werchter 2017 nog een matige indruk naliet in een festivaltent, oogde de toekomst van de Britse hier in openlucht wél rooskleurig. En ze bracht meteen het bewijs dat popmuziek wel degelijk zijn plek heeft op een dancefestival als Tomorrowland."

Lees hier onze recensie van het concert van Dua Lipa.

3. Als u niet uit de bol gaat, doet de dj het wel

Afgaande op de bizarre outfits die een mens zoal tegenkomt in provinciaal natuurdomein De Schorre, willen Tomorrowland-gangers vooral boven de massa uitsteken. Maar dit jaar was er niemand die zo hard opviel als de Zweedse dj Salvatore Ganacci. De dj stond meer op zijn draaitafel dan erachter, deed hij een dutje op het podium en haalde hij een ventilator erbij om zijn kapsel te showen. Zijn bizarre dansmoves werden een hit op het internet, al zijn kenners verdeeld over 's mans dj-kwaliteiten. "Een schande voor de dj-cultuur", vindt de ene, "die gast is geniaal", vindt een andere. Hoe dan ook: deze "Borat van Tomorrowland" was de meest indrukwekkende danser die dit jaar te bewonderen viel.

Lees hier ons artikel over Salvatore Ganacci.

Salvatore Ganacci op Tomorrowland: een
Salvatore Ganacci op Tomorrowland: een "genie" of een "schande"?Beeld rv

4. Fitness, tatoeages en The Cranberries

Tomorrowland is van vele markten thuis: Dreamville, de camping, heeft naast bakkers, slagers en kappers zelfs een fitnessruimte. Hoogst eigenaardig, vonden wij, maar u was het daar niet mee eens. "Ik vind dat niet vreemd. Ik vind dat noodzakelijk." Noodzakelijk voor wie graag zonder t-shirt rondloopt, om beter met de tatoeages te kunnen pronken? Je kunt ze zelfs ter plaatse laten zetten. "Voor de herinnering." Behalve dan de herinnering aan die platen die door werkelijk elke dj gedraaid worden, en meer ergernis dan dansmoves opwekken. Dit jaar gaat die bedenkelijke eer naar 'Zombie', van The Cranberries. "Elke dag opnieuw krijg ik er pijn van de oren." De karaokekunsten van onze festivalreporter moet u er op eigen risico bijnemen.

Bekijk hier onze video over Dreamville, hier onze video over tatoeages, en hier onze video over grijsgedraaide platen.

5. MC Stretch: de man die het feestje aan elkaar praat

Het aantal dj's op Tomorrowland is ontelbaar, maar er is maar één man die het hele feestje aan elkaar praat: MC Stretch. Hij is er al bij van Tomorrowland nog maar drie kaarsjes mocht uitblazen, en iedereen kent hem als 'Uncle Stretch', de goedlachse Ier die al jaren in Nederland woont. Hij is een rumliefhebber, een bescheiden mc (“Alles draait om de muziek, daar hoef ik niet voor te gaan staan”) en de hardst werkende mens op Tomorrowland. Of toch een beetje. “In aantal uren per dag loop ik hier het langst rond. Maar alles bij elkaar geteld ben ik hooguit een uur aan het werk. Al wil ik het geen werken noemen.”

Lees hier ons interview met Martin 'MC Stretch' Ryan.

6. Dit was de warmste Tomorrowland ooit, en dat voelde het Vlaams Kruis ook

"37 graden Celsius + uitgelaten menigte + soms drank en/of drugs = mensen die, voor ze het goed en wel door hebben, met de spreekwoordelijke beentjes omhoog moeten gaan liggen." Het was heter dan ooit tevoren op Tomorrowland, en dat betekent: extra werk voor de vrijwilligers van het Vlaams Kruis, die heel wat feestvierders met een zonneslag moesten opvangen. Al zijn de problemen soms ook van andere aard. "Mijn billen schuren te veel tegen elkaar." James, de vaseline!

Lees hier onze reportage bij de vrijwilligers van het Vlaams Kruis.

De bezoekers van Tomorrowland komen uit alle hoeken van de wereld, maar aardrijkskunde is niet noodzakelijk hun sterkste kant. Beeld Damon De Backer
De bezoekers van Tomorrowland komen uit alle hoeken van de wereld, maar aardrijkskunde is niet noodzakelijk hun sterkste kant.Beeld Damon De Backer

7. Tomorrowland draait niet om aardrijkskunde

Er staat 'land' in de naam, dus we gingen ervan uit dat de People of Tomorrow van aardrijkskunde wel wat kaas hadden gegeten. Dat bleek niet noodzakelijk zo te zijn: de ene dacht dat Tomorrowland verantwoordelijk was voor de opwarming van de aarde, de andere vond dat een vis koning moest worden van het Land van Morgen, en een derde fronste wenkbrauwen toen we vroegen waar België lag. "Dat is een moeilijke vraag, waarop ik je geen antwoord ga geven."

Bekijk hier onze video over Tomorrowland als echt land, hier onze video over de hitte, en hier onze video over de plaats van België op de wereldkaart.

8. Een bedrijfsfeestje mag wat kosten

Ook Piet Huysentruyt was op Tomorrowland. Niet om te feesten, wel om te werken: tweemaal daags schotelde hij een maaltijd voor aan twaalf gelukkigen, die hun dagschotel verorberen ín de Main Stage. De gelukkigen maken de shows op dan ook niet live mee, maar op televisie. Doorgaans gaat het om de ontvangers van exclusieve bedrijfsgeschenken, ter waarde van zo'n 22.500 euro: de stoelen in deze 'Secret Room' verdragen geen zitvlakken van doorsnee festivalgangers. "Ik houd van een uitdaging", aldus Huysentruyt. "Dit is koken op topniveau. De mensen die hier tafelen, gaan élke avond op restaurant."

Lees hier ons artikel over de Secret Room.

9. Tomorrowland is ook een buurtfeest

Boom is zes dagen per jaar het ultieme oord van plezier voor dansliefhebbers van over de hele wereld, maar die andere 359 dagen wonen er ook heel wat mensen aan de grenzen van het Land van Morgen. Hoe gaan zij om met dit uit de hand gelopen tuinfeest? “Ik was er niet mee gediend dat die mensen zich hier volledig ingezeept stonden af te spoelen", herinnert buurtbewoner Ivo Corbeels zich. "Ik heb ze toen kwaad uit mijn tuin gejaagd - redelijk normaal, toch?" Sindsdien werpt hij zich op als bemiddelaar tussen de buurt en het festival, zodat Tomorrowland ook voor de locals een feest is. “Wij kunnen er nooit voor zorgen dat het volume naar beneden gaat. Maar wat ze op onze vraag bijvoorbeeld wél kunnen doen, is morrelen aan bepaalde frequenties, zodat de ruiten en glazen in de buurt wat minder aan het schudden gaan."

Lees hier ons interview met Ivo Corbeels.

10. Opgeruimd staat netjes

Met vijfhonderd zijn ze, de "troep-troepen" van Planaxis: de mannen en vrouwen die er mee voor zorgen dat het natuurdomein De Schorre het grootschalige festival nog steeds tolereert. Tijdens het festival lopen ze met een vuilzak en een prikker (nu ja, een klem) over het terrein om uw afval op te rapen - 175.000 kilo per weekend, goed voor 300.000 gevulde vuilzakken - en dit jaar liep De Morgen met hen mee. “Ja, wij prikken peuken terwijl jullie pinten pakken, maar we horen de muziek, zien het vuurwerk en maken zo toch ook een beetje deel uit van het festival.”

Lees hier onze reportage over het Recycle Team.

Onze journalist helpt om Tomorrowland proper te houden. Beeld Tine Schoemaker
Onze journalist helpt om Tomorrowland proper te houden.Beeld Tine Schoemaker
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234