null Beeld

'Van Gils & het Songfestival': Lieven Van Gils decoreert zijn studio voor de gelegenheid met flikkerende discoballen en topless mannen

Het Eurosong-circus, of de gay musical olympics zoals Europa’s trots in Amerika wordt genoemd, strijkt deze week weer drie dagen neer op uw beeldscherm. Plaats van afspraak is dit jaar Stockholm, alwaar de jeugdige Laura Tesoro de Belgische driekleur mag verdedigen met het aanstekelijke ‘What’s the Pressure?’.

Michael Knapen

'Enorm sympathieke peer, die Johnny Logan'

Ons Laura zal in de tweede halve finale, die van donderdag dus, aantreden en de concurrentie ziet er die avond niet mals uit. De Wit-Russen, bijvoorbeeld, trekken met hun afgevaardigde alle registers open: Ivan zal zijn liedje ‘Help You Fly’ immers – o tempora, o mores – poedelnaakt brengen, geflankeerd door een paar levensechte wolven. Onze piepjonge landgenote weet zich gelukkig geruggensteund door leader of the pack Lieven Van Gils – die zijn studio voor de gelegenheid met flikkerende discoballen en topless mannen heeft gedecoreerd.

Lieven Van Gils «Oorspronkelijk zou ‘Van Gils & gasten’ de avonden van de halve finales niet worden uitgezonden, maar plots kregen we van Eén het voorstel om in de aanloop naar de Eurosong-uitzending telkens een soort van warming-up te doen. We zijn er dus alle drie de avonden bij – op donderdag en zaterdag mogelijk ook met een nabeschouwing. Dat hangt ervan af of Laura doorstoot naar de finale, natuurlijk.»

HUMO Mag het er die avonden ook wat swingender aan toe gaan dan in de reguliere ‘Van Gils & gasten’?

Van Gils «Nóg swingender, bedoel je? Dat mag altijd, we hebben alvast al enkele fijne namen kunnen strikken. Tom Helsen, die jurylid voor België is, komt langs, net als Alex Callier, Regi en Hadise (die voor Turkije ooit nog vierde werd, red.). En op zaterdag schuift niemand minder dan Mr. Eurosong himself aan: Johnny Logan. Daar zetten we dan onze eigen Miss Eurosong bij, Sandra Kim, want dit jaar zal het precies dertig jaar geleden zijn dat zij de liedjeswedstrijd won. Het jaar daarop, in Brussel, won Johnny Logan – hoog tijd voor een reünie dus. (Enthousiast) Enórm sympathieke peer, trouwens, die Johnny Logan. Hij was al eens te gast in ‘Van Gils & gasten’, en ik kan je zeggen: ik heb al veel vedetten aan mijn tafel gehad, maar zo sympathiek als Logan heb ik ze zelden meegemaakt. Hij zat toen samen met Polle Pap (Paul Michiels, red.) aan tafel, en die twee hebben blijkbaar ooit nog samen opgetreden en zijn daarna het nachtleven ingedoken. Hij heeft toen voor ons in de studio ook ‘What’s Another Year?’ op gitaar gebracht – en zingen dat die mens kan!»

undefined

null Beeld

undefined

'De puntentelling van het Eurosongfestival blijft toch één van de spannendste tv-momenten van het jaar.'

HUMO Er gaat een soort uitbundigheid van het Eurosong-gebeuren uit, die ik niet meteen met jou associeer. Maar spreek dat gerust tegen.

Van Gils «Ik zou mezelf inderdaad geen fan van het eerste uur noemen, al intrigeert die hele showwereld me wel. Plus: die puntentelling, dat blijft toch één van de spannendste tv-momenten van het jaar. Oorspronkelijk hadden ze ook bij mij gepolst of ik de Belgische punten niet wou uitreiken, die zaterdagavond. En of ik dat wou! Dat zou een hoogtepunt in mijn carrière geweest zijn, voor meer dan 500 miljoen kijkers mogen zeggen: ‘And these are the points of the Belgian jury.’ Maar helaas, ze gaan het toch door iemand anders laten doen. Iemand die een beetje meer glitter en glamour uitstraalt, waarschijnlijk (lacht).»

HUMO Sneu. Denk je trouwens dat onze afgevaardigde, Laura, zal doorstoten naar de finale zaterdag?

Van Gils «Ik ben er in ieder geval zeker van dat ze dat goed gaat doen. Vlak nadat bekend was geworden dat Laura ons land zou gaan verdedigen, had ik haar te gast in ‘Van Gils & gasten’. Ze zat toen aan tafel met één van onze ministers, en ze was, ondanks haar prille leeftijd, niet te beroerd om die enkele zeer kritische vragen voor te schotelen. Ze zal zich dus niet snel laten intimideren door heel dat Eurosong-gebeuren. Daarnaast heeft ze bakken podiumprésence en – ook belangrijk – een goed nummer op zak. Al zal het ervan afhangen waar de concurrentie mee op de proppen komt – en daar heb ik me eerlijk gezegd nog niet helemaal in ingewerkt.»

HUMO Dan weet je dus nog niet dat Laura’s concurrentie onder meer uit een naakte Wit-Rus geflankeerd door een roedel wolven bestaat?

Van Gils (verbaasd) «Verzin je dat nu?»

HUMO Was het maar waar.

Van Gils «Nou. Ik wou bijna zeggen: ‘Daar kijk ik naar uit,’ maar het tegendeel is waar. Dat heb je de laatste jaren natuurlijk vaker, dat landen met de meest idiote acts opdraven om toch maar op te vallen. Helaas scoren ze daar soms nog mee, ook. Het zal voor Laura dus niet makkelijk worden om eruit te springen, al ben ik blij dat zij daarvoor niet in haar blote flikker moet opdagen. Zelfs als we dan niet doorstoten, zullen we toch met geheven hoofd kunnen vertrekken. (mke)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234