Rudy Giuliani. Beeld Reuters
Rudy Giuliani.Beeld Reuters

PortretRudy Giuliani

Van held van New York naar lachertje van Washington: wat is er gebeurd met Rudy Giuliani?

Wat is er toch gebeurd met Rudy Giuliani? Ooit was hij Amerika’s meest geliefde burgemeester, nu is hij als advocaat van president Trump verworden tot nar van Washington.

Karlijn Van Houwelingen

Het werd weer een slechte dag voor Rudy Giuliani. Zijn baas, Donald Trump, heeft nu voor het eerst – zij het nog indirect – moeten erkennen dat Joe Biden de ‘klaarblijkelijke winnaar’ is van de verkiezingen. Dat gebeurde net nadat Giuliani’s team van advocaten weer eens had gefaald in het tegenhouden of omkeren van een verkiezingsuitslag. De cruciale staat Michigan heeft de uitslag nu gewoon bevestigd, ondanks het juridische blufpoker van Rudy Giuliani.

Er was een tijd dat hij de populairste politieke figuur van de VS was. Het was 2006, en de glorie van zijn optreden na de terreuraanslagen op 11 september 2001 hing nog om hem heen. Giuliani was op die rampdag de burgemeester van New York en loodste de stad kalm en standvastig door een gigacrisis. Tijdschrift Time riep hem uit tot Persoon van het Jaar, de koningin van Engeland gaf hem een ridderorde.

Nu, veertien jaar later, schrijven Amerikaanse media sarcastische analyses over de haarverfachtige substantie die over zijn wangen droop in een zweterige, surrealistische persconferentie waarin hij suggereerde dat de dode Venezolaanse leider Hugo Chavez het verlies van Trump mede orkestreerde. Om Giuliani wordt tegenwoordig vooral gelachen.

Of gemopperd: in die persconferentie verkocht hij namens president Trump zoveel nonsens, dat het net ontslagen hoofd cyberveiligheid van de Trump-regering Chris Krebs het omschreef als ‘de gevaarlijkste 1 uur en 45 minuten televisie in de Amerikaanse geschiedenis, en waarschijnlijk de krankzinnigste’.

Borat

Het paste in een reeks curieuze optredens van Giuliani. Anderhalve week eerder stortte hij namens de president ongefundeerde fraudebeschuldigingen uit over de pers op de parkeerplaats van een hoveniersbedrijf, naast een pornozaak en een crematorium. Vorige maand verscheen hij in een compromitterende positie in de ‘Borat’-film van Sacha Boren Cohen. Giuliani ontkende dat hij naar zijn kruis greep in het bijzijn van de actrice die zich voordeed als Borats minderjarige dochter: ‘Ik stopte mijn overhemd in,’ zei hij.

‘Het is triest. Het is triest om te zien hoe iemand naar wie Amerika keek in een tijd van nood, afdaalt in dit soort waanzin, complotten en angst zaaien,’ zei het hoofd van justitie in Pennsylvania, Josh Shapiro. ‘Ik zie een man die duidelijk is vergeten wat hij in zijn rechtenstudie heeft geleerd. En ik zie een man die absoluut geen bewijs heeft om de belachelijke beweringen te staven die zijn cliënt dagelijks op Twitter doet.’

De val van de Amerika’s nationale burgemeester werd ingezet in 2008, toen hij een gooi deed naar het Amerikaanse presidentschap. Toenmalig opponent Joe Biden vatte Giuliani’s campagne toen eens scherp samen: ‘Er zijn drie dingen die hij noemt in een zin: een zelfstandig naamwoord, een werkwoord en 9/11.’ Giuliani zou het nooit vergeten en Biden later een hak proberen te zetten.

De campagne flopte. ‘Het was een doorlopend proces, dat begon toen hij de presidentscampagne verloor,’ zei Judith Giuliani, één van zijn ex-vrouwen, tegen New York Magazine over de transformatie van de gewaardeerde burgemeester tot lachertje van de politieke wereld. ‘Om verschillende redenen die ik ken als echtgenoot en verpleegkundige, is hij een andere man geworden.’

Rudy Giuliani legt op een persconferentie uit welke weg alsnog naar een verkiezingsoverwinning van Donald Trump kan leiden. Vooralsnog lijkt het vooral een doodlopende weg.  Beeld Reuters
Rudy Giuliani legt op een persconferentie uit welke weg alsnog naar een verkiezingsoverwinning van Donald Trump kan leiden. Vooralsnog lijkt het vooral een doodlopende weg.Beeld Reuters

De weg terug omhoog kwam in de persoon van Donald Trump. Giuliani werd, zo oordeelde zijn voormalig perswoordvoerder Ken Frydman vorig jaar in The New York Times, de ‘stuntelige persoonlijk advocaat en handlanger van president Trump, zijn apologeet en verdediger van het onverdedigbare’. Giuliani won het vertrouwen van de president toen in 2016 een tape opdook waarin Trump beschreef hoe hij vrouwen ongevraagd bij hun kruis greep. De ex-burgemeester was een van de weinigen die hem openlijk verdedigden.

‘Eén van de redenen dat we wonnen,’ zei Trumps toenmalig strateeg Steve Bannon later, ‘was dat Rudy er 24 uur per dag was.’ In ruil beloofde Trump hem de post van minister van Buitenlandse Zaken. Zijn zakelijke contacten in landen als Iran, Qatar en Oekraïne maakten dat Giuliani uiteindelijk toch afviel als kandidaat.

In plaats daarvan nam Giuliani een dubieuzere taak op zich: belastend materiaal over Trumps aanstaand opponent Joe Biden opduiken. Giuliani toog naar Oekraïne en probeerde functionarissen zover te krijgen dat ze onderzoek zouden aankondigen naar het al te lucratieve baantje van zoon Hunter Biden. Het werd de pijler van een afzettingsprocedure tegen Trump, die de Oekraïense president onder druk zette om met Giuliani mee te werken.

Aanklager

Giuliani begon zijn carrière als aanklager in Manhattan, waar hij het onder meer opnam tegen de maffia. Nu trok hij voor de Biden-speurtocht op met twee compagnons die later gearresteerd werden omdat ze illegaal buitenlandse donaties naar politieke campagnes zouden sluizen, en trok hij zelf de aandacht van justitie. Aanklagers zouden volgens Amerikaanse media onder meer hebben onderzocht of hij oligarchen hulp beloofde bij hun juridische problemen in de VS in ruil voor belastende informatie over Biden.

In zijn goede jaren werd Giuliani schatrijk. Hij harkte miljoenen binnen met spreekbeurten waarvoor hij 100.000 dollar per keer in rekening bracht. Als burgemeester at hij nog pizza met de secretaresses op het stadhuis, later gaf hij in een paar maanden zomaar 12.000 dollar (ruim 10.100 euro) uit aan sigaren, volgens de advocaat van zijn vrouw. Giuliani vergaarde zes huizen en elf lidmaatschappen van elitaire countryclubs, bleek uit de scheidingspapieren.

Donald Trump en Rudy Giuliani, triomferend in 2016.  Beeld Hilary Swift/NYT/HH
Donald Trump en Rudy Giuliani, triomferend in 2016.Beeld Hilary Swift/NYT/HH

En toch ontmoette Lev Parnas, de later gearresteerde compagnon die met Giuliani werkte in Oekraïne, een gebroken man. ‘A - hij dacht dat hij minister van Buitenlandse Zaken was of minister van Buitenlandse Zaken zou moeten zijn, en B - op zijn leeftijd had hij niets meer,’ beschreef Parnas tegenover Rolling Stone.

‘Hij had zijn bedrijf verpest, hij had zijn relatie met zijn vrouw verpest, hij had zijn relatie met zijn kinderen verpest.’ Parnas omschreef hem als eenzaam en egoïstisch. ‘Hij houdt meer van zichzelf dan van wie dan ook, daarom is hij eenzaam. Hij hield van de roem. Hij vond het heerlijk als hij binnenkwam en iedereen foto’s maakte.’

Vorige week bepleitte Giuliani voor het eerst in decennia weer een zaak in een federale rechtbank – en dat werd ook al geen succes. De rechter kon zijn frustratie over de incompetente advocaat in zijn rechtszaal nauwelijks onderdrukken. Giuliani stelde dat maar liefst zeven miljoen stemmen in Pennsylvania ongeldig verklaard zouden moeten worden. Je zou daarvoor dwingende bewijzen verwachten, maar zijn argumenten, schreef de rechter in zijn vonnis, waren lukraak aan elkaar gehecht als ‘een monster van Frankenstein’.

En de man voor wie hij het allemaal doet? Trump zelf, berichtte NBC deze week, beklaagde zich over de zweterige persconferentie. Hij vreest volgens medewerkers dat Giuliani en zijn team ‘dwazen’ zijn die hem slecht doen overkomen.

(AD)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234