null Beeld

Van Justin Bieber tot Robbie Williams: burenoorlog, over de vetes tussen rocksterren

Beter een goede buur dan een verre vriend? Zeker als die buur een rockster is, zo bewijzen Robbie Williams en Jimmy Page met hun steeds verder escalerende en bijwijlen erg grappige ruzie. Maar de popster en de Led Zeppelin-gitarist zijn niet de enige muzikanten die naast elkaar wonen en elkaars bloed kunnen drinken.

Sid Meuris

Zoals zoveel burenruzies begint alles met een bouwgeschil. Eind 2013 koopt Robbie Williams het statige landhuis naast dat van Jimmy Page, het gotische Tower House in een peperdure buurt van Londen. Als Williams een aanvraag indient voor verbouwingswerken, inclusief ondergronds zwembad en gymzaal, schiet Page in een kramp. Zijn huis zal instorten door de trillingen en dat nieuwe raam schendt zijn privacy, aldus de Led Zeppelin-gitarist. Zijn eerste klacht vindt gehoor bij het gemeentebestuur, maar wanneer Williams de plannen wat bijstuurt, mag hij toch beginnen te verbouwen. Sterker nog: begin 2018 dient hij zijn oorspronkelijke plannen opnieuw in en krijgt hij tóch een vergunning, ondanks een nieuwe klacht van Page.

De verbouwingen leiden tot de vreemdste en grappigste burenruzie onder showbizzsterren. ‘Page is een halvegare die ons constant bespioneert,’ zei Williams eind 2016 al in een interview. ‘Hij zit urenlang in zijn auto voor onze deur en maakt opnames van mijn werkmannen om aan te tonen hoeveel lawaai ze maken.’ Zelf laat Williams zich evenmin onbetuigd. Als Page zijn neus buiten durft te steken, wordt hij bestookt met luide muziek van Black Sabbath, Deep Purple en Pink Floyd, de grote rivalen van Led Zeppelin uit de jaren 70. Om Page extra te pesten loopt Williams soms verkleed als Led Zeppelin-zanger Robert Plant door de tuin, met een lange blonde pruik.

undefined

null Beeld


Tapas over de muur

Popsterren en oude rockers, het zijn zelden goede buren. In 2017 moest Justin Bieber 80.000 dollar betalen omdat hij het aanpalende huis met eieren bekogeld had. Hij zou ook in het gezicht van zijn buurman gespuwd hebben en geprobeerd hebben om met hem te vechten, nadat die had durven te klagen over luide feestjes en roekeloos rijgedrag. In een aflevering van ‘The Osbournes’ was ook al eens te zien hoe Sharon Osbourne ham, kaas, olijven én stinkbommen over de tuinmuur gooide, omdat de buurman – Owen Paul, bekend van het hitje ‘My Favourite Waste of Time’ uit 1986 – te veel feestjes gaf. Sharon leerde het pesten natuurlijk van de meester, haar man Ozzy Osbourne, de Albert Einstein van het pestgedrag. Ozzy maakte decennialang drummer Bill Ward van Black Sabbath het leven zuur door stinkende kaas in zijn hotelkamer te verstoppen, zijn broek naar beneden te trekken op het podium of zijn benen in de fik te steken met brandalcohol. Of iets creatiever: door hem met spuitbusverf helemaal goud te schilderen toen hij zichzelf weer eens bewusteloos gezopen had, waardoor hij stikkend op de spoedafdeling terechtkwam.

'Ham, kaas, olijven en stinkbommen'

Een burenruzie hóéft niet te eindigen met etenswaren die heen en weer vliegen. Soms komen de buren ook bij elkaar om samen te koken. Als John Lennon in New York naast de avant-gardecomponist John Cage gaat wonen, komt die laatste na een tijdje zijn beklag doen over de luide muziek. Na een goed gesprek haalt Lennon zijn speakers van hun gedeelde muur. Samen met Yoko Ono leert hij Cage macrobiotisch koken en Cage maakt op zijn beurt Mexicaans eten voor het koppel.


Sharon & Phyllis

Als Rod Stewart en Elton John in de vroege jaren 70 naast elkaar wonen, ontstaat er een ‘gezonde rivaliteit’ die tot vandaag blijft spelen. De twee doen graag bitchy en noemen elkaar Sharon (John) en Phyllis (Stewart). Maar waar ze vooral van houden, is opscheppen over hun platenverkoop en hun rijkdom – tot vandaag sturen ze elkaar sms’jes met verkoopcijfers. In 1978 treden ze allebei op in Las Vegas. Naast de zaal waar Stewart speelt, hangt een groot spandoek met ‘Blondes Have More Fun’, de naam van zijn tour. John laat er eentje aan de overkant van de straat hangen, waarop staat: ‘But brunettes make more money’. En het kan nog lolliger. In 1985 geeft Rod Stewart een serie optredens in Earl’s Court in Londen. Om het gebeuren wat in de verf te zetten, hangen er grote voetbalvormige ballonnen boven de zaal. Tot Elton John iemand inhuurt om die dingen uit de lucht te schieten.

undefined

null Beeld

Sterren hoeven niet eens naast elkaar te wonen om in onmin te raken, gewoon in hetzelfde hotel verblijven kan ook al te veel zijn. In 1979 zitten Lou Reed en David Bowie aan tafel te praten als Reed plots klappen begint uit te delen. Er zijn negen mensen nodig om hem van Bowie af te sleuren, terwijl hij blijft meppen en verwensingen roept. De twee lijken het bij te leggen en geven elkaar een kus, maar nog geen seconde later grijpt Reed een verraste Bowie bij zijn kraag, hij sleurt hem over de tafel en slaat hem in zijn gezicht. Uiteindelijk wordt Reed afgevoerd door zijn entourage. Pas jaren later vertelt gitarist Chuck Hammer, die met beide heren gespeeld heeft, wat er echt gebeurde op die legendarische avond. Reed vroeg of Bowie zijn nieuwe plaat wilde produceren. Bowie antwoordde dat hij dat graag wilde doen, op voorwaarde dat Reed zou stoppen met zuipen en zijn leven zou beteren. Waarop bij Lou Reed de stoppen doorsloegen. Later die nacht stond Bowie aan Reeds hotelkamer te roepen: ‘Kom naar buiten en vecht als een man.’ Maar Reed sliep zijn roes uit.

Halverwege de jaren 70 waren bandleider Christian Vander en bassist Jannick Top van de Franse prog-rockgroep Magma in een machtsstrijd verwikkeld. Toen Vander een kasteel op een Spaanse heuvel huurde, wilde Top niet onderdoen en nam hij zijn intrek in een kasteel in het nabijgelegen dal. Van daaruit begonnen de twee een ‘magische oorlog’ en spraken ze bezweringen uit tegen elkaar. Maar de award voor beste reactie op een buurman die je niet kunt uitstaan, gaat toch naar Noel Gallagher van Oasis. Toen die op Ibiza woonde, kreeg hij op een dag te horen dat James Blunt ook een huis had gekocht op het Spaanse eiland. Noels reactie? Hij zette spontaan zijn eigen villa te koop. ‘Blunt heeft mij persoonlijk niets misdaan,’ zei hij in een interview, ‘behalve dat hij hier komt wonen.’

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234