null Beeld

Van Kooten & De Bie zijn gek met dieren

Boekenweek bij onze noorderburen, en omdat het thema dit jaar 'dieren in de literatuur' is, trakteert Nederland 2 vanavond op een kort portret van Herman Brusselmans (zoals bekend een enthousiast liefhebber van poezen), gevolgd door een twintigtal diergerelateerde, door Kees en Wim zelf geselecteerde sketches uit 'Van Kooten en De Bie' - verheug u onder meer op De Vieze Man die pluchen paaskuikentjes komt verkopen aan meneer Foppe ('Als u wilt kunt u zo'n kuikentje ook dáár opzetten, meneer').

Noud Jansen

Hoe zou het nog met Kees van Kooten zijn, vroeg ongetwijfeld ook ú zich af.

''Rik Torfs: niks aan!''

KEES VAN KOOTEN (67) «Heel goed. Vijfenveertig jaar lang heb ik met deadlines gewerkt - waaronder ook die van Humo - en ik geniet ten volle van het feit dat ik er nu nauwelijks nog heb. Ik heb dan ook alle tijd genomen voor mijn laatste boekje, 'Tijdloos ouderwets'. 't Is een bundeling van negen essayachtige stukken, waarin ik openhartiger dan ooit ben geweest. Ik beschrijf bijvoorbeeld hoe ik als jonge tiener van een oom een blaadje met foto's van naakte vrouwen stal, maar nog niet wist hoe ik moest masturberen. Tien jaar geleden had ik zoiets nooit durven schrijven, maar het grote voordeel van ouder worden is dat dat soort schroom enigszins wegvalt.

»Het wordt me verweten dat het over de jaren 50 gaat - alwéér - maar ik kan mijn ergernis over de huidige tijd nu eenmaal niet beschrijven zonder te vertellen wat ik dan wél goed en mooi vond. Niet dat alles toen beter was, maar er was wel meer beschaving, en wellevendheid, en gedemptheid. 't Is gemopper van een oude man, ik weet het, maar dat moet dan maar.»


HUMO Wat ergert u precies aan de huidige tijd?

VAN KOOTEN «Ik begin zo langzamerhand een beetje moe te worden van die stortvloed aan seksueel getinte grappen van tegenwoordig. En het is niet de seks op zich die me tegen de borst stuit, maar de misvatting dat seks automatisch grappig is. Zo'n programma als 'Ranking the Stars' bijvoorbeeld: dat gaat alléén maar over seks, maar echt geestig is het niet.

»Het stoort me ook dat televisiepresentatoren tegenwoordig ad rem heten als ze niet gehinderd door enige kennis van zaken of beschaving er maar alles uitflappen. Ik ben opgegroeid met Godfried Bomans: die was op tv écht ad rem, erudiet en geestig. Zo iemand zie je toch niet meer.»


HUMO Is er dan niemand die u wel nog geestig vindt?

VAN KOOTEN «In ieder geval niet Rik Torfs: vind ik niks aan. Maar Wim Helsen vind ik wel fantastisch. Ik heb met open bek zitten kijken naar 'Het programma van Wim Helsen'. Die Sien Eggers ook, godallemachtig wat is die goed! In één aflevering zegt ze dat ze geen onderbroek aanheeft: stoorde me absoluut niet, want het was geestig.

»Malcolm Muggeridge pakte de jongens van Monty Python ooit aan over 'The Life of Brian'. 'U kunt gewoon niet tegen grappen over Jezus,' zeiden die van Monty Python. Waarop Muggeridge: 'Jawel hoor, maar dan moeten het goeie grappen zijn.' Dat is inderdaad het enige criterium.»

Bekijk het filmpje met de pluchen paaskuikentjes

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234