Van Onze Vrouw in de wachtkamer: de do's en dont's van plastische chirurgie

Discussies over plastische chirurgie monden onherroepelijk uit in hevige voors en tegens. Maar ondertussen barsten de klinieken uit hun voegen, groeit het aantal klanten - correctie: patiënten - en worden ze ook steeds een beetje jonger. Humo posteerde zich in de wachtkamers: wat leeft daar? Hoe zijn die mensen er terechtgekomen? Wat willen ze? En wat niet?


B. «Ik verlangde eigenlijk vanaf mijn puberteit al naar grotere borsten, maar in die tijd was zo'n operatie lang zo normaal niet als nu, en ik loste het op door mijn bh op te vullen. Niet dat ik het nu vanzelfsprekend vond, hoor: het idee dat er iets onnatuurlijks in je lichaam komt te zitten heb ik echt moeten overwinnen. En ik was ook doodsbang dat het er niet natuurlijk zou uitzien - alsof je borsten erop plakten.»
'Ze kunnen de prothese onder je borstspier of erboven stoppen, je bent zo'n twee weken buiten strijd en lijdt helse pijnen...' Als ik vraag hoe hij aan al die kennis komt, blijkt dat dit al zijn tweede vrouw is die de operatie op zijn advies zal ondergaan. Zelf wilde de vrouw liever niks onnatuurlijks in haar lichaam. Zij hoopt dat haar 'probleem' opgelost kan worden met een lifting van haar eigen borsten.
CH «Wat me wel fascineert, is handen opereren. De hand is een heel fijnzinnig instrument, met ingenieus gerangschikte pezen en spieren. Die operaties doe ik in het ziekenhuis, en maar af en toe omdat - hoe zal ik het zeggen? - je daar wel eer mee behaalt, maar meer ook niet.»
Een patiënt schrijft na haar borstvergroting op de site: 'Na een tijd ben ik toch naar een andere chirurg gegaan voor een second opinion. Deze man stond verbaasd toen hij zag wat er met mijn borst gebeurd was. Hij zei letterlijk: Je hebt geen borstplooi meer en ik kan zien dat je die voor je borstvergroting duidelijk wèl had.Deze chirurg heeft jouw borstplooi kapotgemaakt, waardoor je prothese los in je vel hangt en na verloop van tijd zal gaan zakken tot aan je navel!! Ze moeten bij mij dus een borstplooi gaan maken en die moet dan aan mijn ribben vastgemaakt worden.'
HUMO Botox, mag iedereen dat doen?Hannah Cools
«Iemand met een medische opleiding dan toch. Maar nu beginnen kappers er zelfs al reclame mee te maken.»
HUMO Nieuwe borsten voor tweeduizend euro, kan dat?Cools
«Protheses alleen al kosten bij ons tussen de achthonderd en vijftienhonderd euro. Dus of de kwaliteit van de prothese is minder, of ze sparen de ziekenhuiskosten uit door de patiënten meteen naar huis te sturen, of ze doen het zonder anesthesist.»
HUMO Wat betekent het als er na je operatie 'eieren' gevormd worden, en je borsten zwart worden?Dr. Cools
«Dan is er kapselvorming. Je lichaam vormt een barrière rondom elke prothese die je inbrengt, of dat nu een borst of een heupprothese is - die barrière noemen we kapsel. Dat kapsel kan verharden, vaak omdat er een ontsteking of een bloedophoping is - vandaar dat het beter is grondig te draineren. En kapselvorming komt ook meer voor als je de prothese boven de spier zet.»

Lees het volledige artikel in Humo 3649.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234