gezondheidVoeding
Van plantaardige melk tot sushi: deze 9 voedingsproducten bevatten ‘stiekeme suikers’
Wie zich voorneemt suikervrij(er) te eten, staat voor een flinke uitdaging. Suiker zit namelijk vaak in producten waar je het niet verwacht, zoals in deze negen.
1. Activia yoghurt
Als er één product is dat bewijst dat je claims als ‘zonder toegevoegde suikers en zoetstoffen’ niet klakkeloos moet aannemen, is het wel Activia yoghurt abrikoos & mango. Zodra je het pak omdraait, lees je dat deze yoghurt voor bijna 10 procent uit suiker bestaat. Er zit namelijk geconcentreerde abrikozenpuree en geconcentreerd abrikozensap in. Klinkt misschien gezond, maar concentraat bestaat voornamelijk uit suiker.
Met vruchtenyoghurt en zeker vruchtenyoghurtdrink is het sowieso opletten. Zo klinkt Vifit gezonder dat het is: de drinkyoghurt aardbei bevat ruim 8 procent suiker.
2. Sushi en zeewiersalade
Witte rijst is minder gezond dan zilvervliesrijst, dus gezond is sushi sowieso niet. Volgens het Voedingscentrum bevat een stukje sushi ook nog eens ruim een half suikerklontje, vanwege de suiker die aan de rijst wordt toegevoegd. Opmerkelijk genoeg valt de hoeveelheid toegevoegde suiker in supermarktsushi erg mee.
Mocht je denken verstandig te zijn door er een zeewiersalade bij te eten, dan kom je bedrogen uit: een bakje zeewiersalade uit de supermarkt bestaat voor een tiende uit suiker vanwege de dressing.
3. Oplosthee
‘Zonnatura maakt alleen gebruik van de beste ingrediënten uit de natuur’, schrijft de fabrikant. ‘Neem nou Zonnatura 20 kruiden oplosthee.’ De drie hoofdbestanddelen zijn dextrose (ook wel druivensuiker), rietsuiker en karamel. Maar liefst 92,2 procent van de inhoud is suiker.
4. Sinaasappelsap
Fruit is gezond, maar dat maakt sap nog niet gezond. ‘Een sinaasappel bevat vezels, sap amper,’ zegt Ingeborg Brouwer, hoogleraar voeding voor gezond leven aan de Vrije Universiteit Amsterdam. ‘Sap bevat veel suiker; zeven suikerklontjes per glas.’ Dat is weliswaar natuurlijke fruitsuiker, maar suiker is suiker. Juist de vezels remmen in het lichaam de opname van suiker. Dat voorkomt suikerpieken, die op termijn tot diabetes kunnen leiden. Sap uit een pak bevat net iets meer suiker dan vers sap, bijna net zoveel als een glas frisdrank.
5. Light chips
Om een product light te mogen noemen, moet er minimaal 30 procent minder van een bepaald ingrediënt inzitten. Zo bevat Calvé mayonaise licht en romig inderdaad minder vet, maar dik 2,5 keer meer suiker dan de gewone variant. Ook light chips bevat volgens de Nederlandse Consumentenbond minder vet, maar meer zetmeel. ‘Bovendien bevatten Lay’s light chips weer meer suiker en zout dan de normale variant,’ aldus de Consumentenbond. Bovendien is het een misverstand om te denken dat light chips ook 30 procent minder calorieën bevat. ‘Want dat is slechts 11 procent.’
6. Plantaardige melk
Melk mogen ze officieel niet heten, daarom is het soja-, haver-, amandel- en rijst-‘drank’. Aan de meeste plantaardige dranken wordt suiker toegevoegd. Veel is het overigens ook weer niet, vaak één suikerklontje per liter. Bovendien moeten we niet vergeten dat koemelk van nature suiker bevat, dan heet het lactose. Een glas melk bevat dik twee suikerklontjes. Opletten wordt het bij chocolademelk: bijna zes klontjes per glas. En let op: halfvol zegt hier niets over de hoeveelheid suiker. Echt zorgelijk wordt het bij ijskoffie.
Al mogen we niet vergeten dat aan cappuccinopads (zoals Senseo) en zakjes cappuccino oploskoffie (zoals Nescafé) ook suiker wordt toegevoegd.
7. Woksaus
Sauzen maken er als het om suiker gaat echt een potje van. De kroon spannen satésaus, woksaus en barbecuesaus, die bestaan voor een derde uit suiker. De beste oplossing: maak je satésaus zelf. Daar, en in wok- en bbq-saus, gaat vaak ketjap manis. Dat is zoete sojasaus en zoet is het. Die van Albert Heijn bestaat voor de helft uit suiker. Andere merken zijn echter ook geen heilige boontjes.
8. Ontbijtgranen
Muesli bevat vaak haver, gerst, en tarwe en dat is op zich gezond. Tegenwoordig wordt er van alles aan toegevoegd, zoals quinoa en noten (prima), maar ook stukjes gedroogd fruit (al minder prima). Gedroogd fruit bevat veel minder vitamine C en omdat er minder vocht in zit, bevat het per gram meer suiker. Erger zijn ontbijtgranen met chocolade en gekonfijt fruit. Konfijten betekent letterlijk: inleggen in suiker. Het glazuur springt echt van je tanden bij Kellogg’s Frosties met gesuikerde maisvlokken: die bestaat voor ruim een derde uit suiker. Overigens net zo veel als ontbijtkoek. Volkoren ontbijtkoek dan maar? Die bevat inderdaad deels volkorenmeel, maar nagenoeg net zoveel suiker.
9. Pure chocolade
Cacao heeft volgens arts-onderzoeker Kris Verburgh, bekend van ‘De voedselzandloper’, een gunstig effect op suikerziekte. Maar toch is het niet gezond. ‘Nog even los van de verzadigde en dus ongezonde vetten, bevat chocolade veel suiker,’ zegt hoogleraar Brouwer. En niet alleen witte chocolade, zoals vaak wordt gedacht. Witte chocolade van Tony Chocolonely bestaat voor ruim de helft uit suiker; wie had gedacht dat die zelfs meer suiker bevat dan de witte reep met knettersuiker? Maar reken je vooral niet rijk met de pure repen: die bestaan nog steeds voor een kwart uit suiker. Ga je voor puur met amandel-zeezout of puur met pecan-kokos, dan is 40 procent van elke hap suiker.
Snelle koolhydraten hebben weinig bouwstenen
Lang is vet aangewezen als de schuldige van overgewicht. Inmiddels is duidelijk dat ook koolhydraten, en suiker in het bijzonder, een rol spelen. Een koolhydraatarm dieet is gunstig voor wie diabetes (suikerziekte) of een voorstadium daarvan heeft. Met name snelle koolhydraten zoals suikers zorgen voor bloedsuikerpieken, zegt arts en onderzoeker Mariëtte Boon.
Suiker is opgebouwd uit weinig bouwstenen, waardoor het lichaam die snel kan opnemen. Zetmeel bestaat uit meer en dus complexere bouwstenen, die daarom tot minder hoge pieken leiden. Vezels zoals in volkorenbrood zijn nog complexer. Bovendien dempen de vezels pieken van suikers. In de praktijk zijn het vooral suikerhoudende dranken die tot hoge pieken leiden.
Pas op voor de schuilnamen
Voedselproducenten weten inmiddels dat consumenten kritisch zijn op suiker. Marketeers bedenken daarom allerlei trucjes om het woord suiker te vermijden. Voor suiker zijn meer dan vijftig schuilnamen, zoals castor melis, johannesbroodpitsiroop en HFCS (high fructose corn syrup, zelfs zoeter dan suiker). Een sportdrankje bevat bijvoorbeeld sacharose, dextrose, fructose, maltose, hogere sachariden en maltodextrine: allemaal soorten suiker.
Op verpakkingen worden termen gebruikt als natuurlijke suiker, fruitsuiker en ‘gezoet met honing’. Honing bevat misschien wat vitamines en mineralen, maar dat kleine beetje maakt honing echt niet gezonder dan geraffineerde suiker. Net zomin er verschil is tussen kristalsuiker, rietsuiker en basterdsuiker.
(AD)