null Beeld

Van podium tot plee: Humo's grote Pukkelpop-ABC

Klaar voor vier dagen rock, boenkeboenke en hippety-hop? Goed geluisterd naar de Ultratop? Voorbereidend pintje op? Strootje getrokken voor de bob? Welaan dan, naar de weide in galop, met tussen handpalm en vingertop: het ABC van Pukkelpop!

vvp


A van Aperitief

Pukkelpop is een festival naar ons hart: de organisatie weet dat een goede aperitief net zo belangrijk is als de hoofddis, en boekte maar liefst 21 groepen voor de inleidende openingsdag. Die vindt dit jaar niet plaats op woensdag, zoals de Pukkelpop-traditie dat voorschrijft, maar wel op donderdag: het hele gebeuren schuift één dag op ‘omdat wij toch het festival van het experiment zijn,’ aldus Chokri. Allemaal meebrengen dus, die tepelklemmen!

Wat valt er die eerste dag allemaal te beleven? U kiest voor elektropop (Ruby Grace, Club, 19.00-19.35), hiphop (Miss Angel, Club, 20.05-20.45) of ouderwets harde gitaren (Peuk, Club, 21.20-22.10; SONS, Club, 22.45-23.45), en u boit zoals u nog nooit geboit hebt. Heerlijk toch, die eerste volwaardige Pukkelpop-dag al meteen volledig wáárdeloos zijn? Zo plant Post Malone (vrijdag, Main Stage, 22.30-23.45) het naar verluidt ook aan te pakken. Dat belooft!


B van Boos

Nu ontploft vogelnestje Boris Johnson in 10 Downing Street woont, zal er aan de brexit weer niet te ontsnappen zijn, en dan vooral omdat er op Pukkelpop enkele Kwaaie Britten op de affiche staan. Rapper slowthai (vrijdag, Lift, 21.30-22.30) kan een ridderorde nu al op zijn buik schrijven. Letterlijk: hij liet op zijn wasbordje de niet mis te verstane boodschap ‘Nothing Great About Britain’ tatoeëren – meteen de titel van zijn fantastische debuutplaat. De fijngevoelige punkers van IDLES (vrijdag, Club, 22.40-23.40) beschreven Boris dan weer – als u tussen de lijntjes leest, ontwaart u een belediging – als ‘een cartooneske racist die de sukkelaars van dit land verkracht’.

null Beeld

Dichteres Kate Tempest (zondag, Castello, 16.55-17.35) vatte het zo samen: ‘The sky’s an unusual colour / The weather is doing unusual things / And our leaders aren’t even pretending not to be demons.’ Dolle pret, zo’n zomerfestival, maar wel oppassen voor de apocalyps – meestal begint-ie tijdens de set van Twenty One Pilots (zondag, Main Stage, 22.45-0.00).


C van Camping

Luiwammesen, verenigt u: de luxecamping van Pukkelpop heet vanaf dit jaar Camping Comfy, en ligt op een luttele 300 meter van het festivalterrein. De opties gaan van een enorme blokhut voor veertien personen (totaalprijs: €1.680) tot een intieme accommodatie voor twee (€650-750). Opvallend: op Werchter betaal je voor een soortgelijk verblijf al gemakkelijk 500 euro méér. Bij Pukkelpop blijft er dan ook wel net iets minder geld over voor de dienst promotie. De hut My Molo wordt bijvoorbeeld aangeraden ‘voor iedereen die hout ;-) van compact en gezellig’. De schrijver mag langs bij onze dienst Woordspelingen voor een staande ovatie en een zakje Grills-chips.

undefined

'Geen nood: ter compensatie van al het hoogintellectuele geweld blijft de Boiler Room alweer elke nacht open tot 4 uur!'

Nieuw is ook de Relax on Wheels, een terrein waarin mensen met een mobilhome of een caravan terechtkunnen. In de volksmond is de Relax on Wheels-zone beter bekend als ‘Nederland’, dus daar lig je wel iets verder van het festivalterrein.


D van Dief

Houd uw portefeuille in de gaten op Pukkelpop! Vrijdag is het oppassen voor de Brusselse indierockers van Robbing Millions (Club, 12.10-12.50) én de folkies van Big Thief (Club, 16.35-17.30). Tijdens een optreden van Royal Blood (zaterdag, Main Stage, 22.30-23.30) wist een dief eens met 53 (!) gsm’s aan de haal te gaan. En Mike Skinner van The Streets (zaterdag, Marquee, 23.30-0.30) stal ooit zélf een pluchen tijger uit een tankstation, ‘omdat het beest er zo eenzaam uitzag tussen de chips en de pornoboekjes’. Zelf verklaarde de tijger achteraf ‘zeer opgelucht’ te zijn toen hij na het stresserende voorval weer naar huis mocht.

Extra opletten voor TheColorGrey (zaterdag, Marquee, 13.50-14.35), die met Danira Boukhriss Terkessidis aan de haal ging, én Charli XCX (zondag, Dance Hall, 19.30-20.30), die destijds, toen ze het podium van Pukkelpop 2013 op kwam gehuppeld in een oranje kleedje, ons hart stal. Ze heeft het nog steeds.

De grootste dief van allemaal blijft toch ene Chokri M. uit Hasselt, die op de wei nu al jaren woekerprijzen van meer dan 3 euro per pintje durft te vragen... Een gewaarschuwd man is er twee waard, een gewaarschuwd bonnetje helaas niet.

null Beeld


E van Editie

De groep die deze editie het wayst back gaat, is dat goeie ouwe Pennywise (zondag, Main Stage, 12.05-12.50), dat in 1995 voor het eerst neerstreek in Kiewit. In ’97 kwam Eels (zaterdag, Marquee, 21.30-22.30) licht schijnen in de duisternis, en in ’99 bloeiden de Heideroosjes open op de Limburgse weide. Opvallend: maar liefst 21 namen (!) van de editie 2016 zijn dit jaar opnieuw van de partij. En in totaal telt Pukkelpop 2019 meer recidivisten dan een groep seksverslaafden op de eroticabeurs: een kloeke 70 artiesten komen voor minstens de tweede keer. Of in sommige gevallen: de vijfde (Hot Chip, Kelis, The National, Pennywise, Heideroosjes), de zesde (Eels, The Subs, De Jeugd van Tegenwoordig) of de achtste keer (TLP). Eén ding is zeker: voor The Van Jets (donderdag, Club, 0.25-1.25) zal er nooit een zevende keer komen. Zij stoppen in oktober, onder een kosmische tranenregen, met bestaan.

undefined


F van Farty

Laat ons wel wezen: voor uw hersencellen moet u het niet doen dit weekend. Wilt u ze toch een béétje onderhouden, ga dan misschien langs één van de ontelbare, laagdrempelige kunstprojecten die de Pukkelpop-weide sieren. Te ontdekken: een ‘zelflerend muziekalgoritme dat meerdere instrumenten tegelijk aanstuurt’, een ‘combinatie van yoga en metal’ en een ‘organische wolk die vibreert op de energie van het festival’. Dat laatste kan ook gewoon om een voorbijwandelende Eva Daeleman gaan. Nog prikkelender is VALL-EY, een nieuwe festivalsite in het bos achter Petit Bazar, waar curatoren Lander Gyselinck (STUFF.), Eva De Roo en Charlotte Adigéry elk één dag mogen wijden aan ‘performance art, muziek, theater, streetart en pure rust’. Geen nood: ter compensatie van al dat hoogintellectuele geweld blijft de Boiler Room alweer elke nacht open tot 4 uur.


G van Groepsnaam

Het is bijna onvermijdelijk dat u tijdens haar optreden met verliefde blik haar naam zal willen uitroepen, maar in het geval van Nilüfer Yanya (vrijdag, Club, 13.30-14.20) kunt u daar best eerst even op oefenen. Nog opvallende bandnamen? Cocaine Piss (zaterdag, Lift, 19.30-20.20) blijft natuurlijk een klassieker – raar maar waar: ze komen niet uit Antwerpen! – en het is met brede grijns afwachten tot Gestapo Knallmuzik (donderdag, Dance Hall, 19.35-20.15) doorbreekt bij unsere Nachbarn im Osten.

null Beeld

Afgaande op de kwaliteit had de Ghanees Ata Kak (zondag, Castello, 13.30-14.15) beter Ata Keigoed geheten. Grappig: dj Ross from Friends (zaterdag, Castello, 18.30-19.20) krijgt al eens verontwaardigde reacties van rabiate David Schwimmer-fans – de échte Ross uit ‘Friends’ – die voor niets een lange trip hebben gemaakt. Tot slot nog een vrijblijvende tip aan het adres van de ons verder totaal onbekende band I Don’t Know How But They Found Me (zondag, Club, 13.30-14.15): volgende keer gewoon níét de username @gvansande kiezen, en dat komt helemaal goed!


H van Hond

Hebben die van PUP (zaterdag, Club, 11.30-12.10) hun bandnaam gekregen omdat ze, pakweg, elke ochtend een poedel in elkaar knuppelen? Want ook al hebben de poppunkers één van dé platen van 2019 achter hun naam staan (‘Morbid Stuff’), toch staan ze hier in de strafhoek. Op het moment dat zij ’s zaterdags de Club openen, is er nog geen énkel ander podium open, en ligt 95 procent van de festivalgangers nog als een natte hond in hun tent te stinken. Hetzelfde lot is The Marquee Orchestra feat. Jef Neve (vrijdag, Marquee, 11.30-12.15) beschoren, en daarvan wéten we dat het brave jongens zijn.

null Beeld


i van innovatie

Pukkelpop zwemt voorop in de groene golf, en komt ook dit jaar met een ambitieus nieuw project op de proppen: de Green Energy Mill, een duurzame energietoren van goed twintig meter hoog waarin onder meer een windturbine van 700 kilo en tientallen zonnepanelen zitten. Doel is om zoveel mogelijk elektriciteit op te wekken voor Camping Comfy, zodat het dieselgebruik van de grote generatoren beperkt wordt. Daarbij is de toren ontworpen als een impressionant ding om, aldus de bedenker, ‘de feestende bezoeker meer bewust te maken van duurzaamheid’. Een goed begin: gewoon dat tentje terug mee naar huis nemen, ook al is dat na vier dagen Pukkelpop een kléín beetje radioactief geworden.


J van Jazz

Jazz op Pukkelpop is zoals slaatjes bij de McDonald’s: het staat wel op het menu, maar geen kat die het ooit bestelt. En dat is zonde! De laatste jaren gebéúrt er namelijk weer van alles in jazzscenes van over de hele wereld. Met name in Londen: zowel Kamaal Williams (vrijdag, Castello, 20.35-21.30), The Comet Is Coming (vrijdag, Castello, 22.35-23.35) als Ezra Collective (zaterdag, Castello, 16.30-17.25) vertegenwoordigen het geluid van twee tektonische platen – Afrika en Europa – die met elkaar in botsing komen. Optredens die u gegarandeerd door elkaar schudden. Dichter bij huis zijn er MDC III (vrijdag, Castello, 13.20-14.05) en BeraadGeslagen (vrijdag, Castello, 16.40-17.30), jazzgroepen die scheefpoepen met electronica, hiphop en lsd-trips. Met dat laatste heeft jazz trouwens sowieso iets gemeen: de insteek ‘probéér het gewoon eens’.

undefined

undefined


K van Keuzestress

Tame Impala (zaterdag, Main Stage, 0.30-2.00) of Hot Chip (zaterdag, Castello, 0.45-1.45)? Anna Calvi (zondag, Club, 16.50-17.40) of Kate Tempest? Kelis (zondag, Marquee, 19.35-20.35) of Charli XCX? Het wat ons betreft zwáárste vraagstuk valt op vrijdag: Jon Hopkins (Dance Hall, 23.10-0.10), IDLES (Club, 22.40-23.40) of The Comet Is Coming? En dan is tegelijk ook nog eens Post Malone bezig! Volg uw hart: niets moet, alles mag. Zoals een oud filosoof ooit zei: ‘Verandering van spijs doet eten, maar als u liever uw tijd verschijt in de Boiler Room, dan moet u dat zelf weten!’


L van Liefde

‘I’ve never been a dealer / But teach me how to play you / And you will be my highest score.’ Jan Paternoster van Black Box Revelation (donderdag, Dance Hall, 1.00-2.00) is stapelverliefd op zijn Eva De Roo (ft. Skyve, donderdag, Boiler Room, 22.30-0.00) en wat is er romantischer dan op dezelfde dag op Pukkelpop spelen? Een tip van het huis voor wie wél nog werk heeft met zijn of haar hartenlapje: ga gewoon helemaal vooraan staan bij de liedjes ‘Orange’ van Big Thief, ‘I Need My Girl’ van The National, ‘Limit to Your Love’ van James Blake (vrijdag, Dance Hall, 1.00-2.00), ‘Firesmoke’ van Kate Tempest of ‘Beautiful Freak’ van Eels. Cupido doet de rest, geholpen door zijn trouwste lakei, de gin-tonic.

undefined


M van Mysterie

Traditiegetrouw valt er érgens op de Pukkelpop-weide een geheime cocktailbar te vinden, en iets dat ze ‘de Space Tunnel’ hebben gedoopt. Ook Humo’s Secret Sessions gaan opnieuw door: vorig jaar kon u onder meer Trixie Whitley, The Sore Losers en blackwave. (vrijdag, Main Stage, 18.40-19.40) van dichtbij meemaken. De line-up van dit jaar moet daar niet voor onderdoen.

undefined

'Verandering van spijs doet eten, maar als u liever uw tijd verschijt in de Boiler Room, dan moet u dat zelf weten!'

Trouwens: in de binnenstad van Hasselt komen ook enkele artiesten extra optreden – van Brihang (vrijdag, Lift, 19.30-20.20) over Shht (zondag, Castello, 12.05-12.45) tot Portland (vrijdag, Marquee, 15.45-16.35). Daar staat zelfs een geheimzinnige Pukkelpop-escape room: bijna even spannend als ’s ochtends vroeg de weg naar uw tent proberen terug te vinden!


N van The National

Bij de onderhandelingen met het z’n twintigste verjaardag vierende The National, kreeg de Pukkelpop-crew opeens te horen: ‘Is het goed als we deze keer niet één, maar twéé keer de Marquee afsluiten?’ Alsof Marilyn Monroe zich naast u in bed omdraait, met haar ogen knippert en vraagt: ‘Nog eens?’ Als Matt Berninger en co. (vrijdag, 23.45-1.00, én zondag, 21.30-22.45) dat willen, dan spelen ze wat ons betreft élke dag, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.

null Beeld

Blijft de vraag: wat zijn ze precies van plan? Ze zijn niet kwistig met details – ‘Het moet een verrassing blijven voor de fans’ – maar de twee shows zullen wel uitgaan van een totaal verschillende setlist. Op vrijdag staat de nieuwe plaat ‘I Am Easy to Find’ centraal. Opvallend: die dag speelt ook Sharon Van Etten (vrijdag, Club, 18.35-19.30), dus de kans is niet gering dat zij voor het nummer waarop zij de backings verzorgt, ‘The Pull of You’, mee het podium opkruipt. En wie weet wat voor verrassingen zijn er nóg. Voor zondag, de grote afsluiter, deden de heren alvast een beroep op hun Belgische fans: die konden, via Studio Brussel, stemmen op hun favoriete The National-songs om zo de definitieve setlist te bepalen.

Kan niet missen: zolang ze ‘Mr. November’, ‘Squalor Victoria’, ‘Bloodbuzz Ohio’, ‘Abel’, ‘Fake Empire’, ‘Vanderlyle Crybaby Geeks’, ‘Racing Like a Pro’, ‘Heavenfaced’, ‘Mistaken for Strangers’, ‘Empire Line’, ‘Terrible Love’, ‘Sea of Love’, ‘The System Only Dreams in Total Darkness’, ‘Looking for Astronauts’, ‘Ada’, ‘Val Jester’, ‘Apartment Story’ en ‘Slow Show’ spelen, gaat u ons niet horen klagen.

Volgend jaar drie keer?


O van oud

Wanneer wij op het wedstrijdblad van Pukkelpop namen als Jacin Trill & Leafs (zondag, Dance Hall, 16.00-17.00) zien staan – ‘iets met trap’, volgens kenners – voelen wij ons even oud als een leerkracht die probeert te dabben. Zelfs de headliners zullen bij veel veertigplussers weinig belletjes doen rinkelen. Waar kunnen de mensen terecht die met een looprekje de weide betreden? Bijvoorbeeld: bij The Smiths-gitarist Johnny Marr (zondag, Club 22.45-23.45) of – jammer genoeg tegelijkertijd – bij Jeff Mills & Tony Allen (zondag, Castello, 22.45-23.45). Mills is een godfather van de Detroit-techno, Allen de legendarische drummer van Fela Kuti. Prophets of Rage (zondag, Main Stage, 20.30-21.30) is samengesteld uit leden van Rage Against the Machine, Audioslave, Cypress Hill en Public Enemy – wat was dat nu weer van de som der delen? En in de kleine lettertjes van de affiche zit nog één held verborgen: Mike D (zaterdag, 17.25-18.25) van Beastie Boys komt in de Marquee een dj-set spelen. Wie bij ‘Sabotage’ spontaan begint te headbangen: oppassen dat dat vals gebit er niet uitvliegt!

undefined


P van Paniek

Kennelijk is een zomerfestival een beetje als een tripje naar het dolfinarium van het Boudewijn Seapark: voor ú is het dolle pret, maar de showbeesten zijn wel op van de stress. Sinds haar debuut in 2013 heeft Charli XCX paniekaanvallen tijdens stressmomenten, ‘zoals wanneer ik op een podium sta’. Matt Berninger van The National onderdrukt dat gevoel al jaren met een gemiddelde van twee flessen wijn per optreden. Jon Hopkins griste zijn laatste plaat ‘Singularity’ uit de tengels van een sluimerende depressie. Gelijkaardige verhalen bij Sharon Van Etten en tieneridool Billie Eilish (zondag, Main Stage, 15.00-16.00). Met andere woorden, het gaat hard voor de lui die op podia hun ziel ontbloten: wees zacht voor hen.

undefined


Q van quizvraag

Hoeveel artiesten treden er in totaal op op Pukkelpop 2019? 177! Hoeveel Pukkelpop-vlaggen wapperen er deze editie aan de einder? 450! Hoeveel Q-lemma’s zijn ooit al nuttig ingevuld geweest bij een ABC-artikel? Nul!


R van Racisme

Vorig jaar hieven enkele Driesjes Van Langenhove in spe racistische gezangen aan (‘De Congo is van ons!’) wanneer zij Pukkelpop-gangers met een ander kleurtje zagen. Roméo Elvis bouwde er zijn geweldige nummer ‘La Belgique Afrique’ rond: fijn, maar laat ons het dit jaar toch nét iets klassevoller aanpakken. Anders krijgt u het wel met de artiesten zélf aan de stok. Brave souljongen Loyle Carner (vrijdag, Dance Hall, 19.30-20.20) zal u vast gewoon met een theetje en een gesprek op andere gedachten proberen te brengen. Maar Stormzy (vrijdag, Main Stage, 16.35-17.30) heeft minder geduld met racisme sinds de politie eens zijn deur inbeukte omdat ze vonden dat hij er ‘verdacht uitzag, als een inbreker’. Geinig: toen rapster Princess Nokia (zondag, Castello, 20.35-21.35) zag hoe een blanke man enkele zwarte tienerjongens lastigviel op de trein in New York, gaf ze hem klappen, gooide ze een kom soep naar zijn hoofd én trapte ze hem van de trein. De Prophets of Rage brengen de slechte verstaander met vier woorden up-to-date: ‘No hatred / Fuck racists.’


S van Scheet

Eén Twitter-fan van Tame Impala werd wel héél enthousiast over het vooruitzicht van een nieuwe tournee, nadat de Australiërs enkele jaren pleite waren geweest: ‘Intussen zou ik meerdere ledematen veil hebben, gewoon om Kevin Parker een scheet te horen laten in een microfoon.’ Als die jongen dáármee tevreden is, kan hij ook gewoon gaan kijken naar Dermot Kennedy (vrijdag, Marquee, 17.40-18.30).

Frank Turner (zaterdag, Club, 0.35-1.35) liet fijntjes weten: ‘Meer Amerikanen zouden zich ervan bewust moeten zijn dat ‘trump’ Britse slang is voor ‘scheet’.’ De heren van Sleaford Mods zijn nóg minder subtiel in hun beledigingen: zij noemden Royal Blood niet lang geleden ‘the last dying fart of the two-piece rock outfit’. Wij wilden hier ook nog iets zeggen over Twenty One Pilots, maar dat bleek volwaardige shit te zijn.


T van Tool

Wablieft, een verrassingsoptreden van Tool, die op Rock Werchter nog een vijfsterrenconcert zonder weerga brachten? Nee, nóg beter nieuws: deze Pukkelpop kunt u namelijk opnieuw gebruikmaken van de onnavolgbare, keihard rockende Humo-tool! Hoe gaat dat in zijn werk? Ga naar de Humo-website, klik de tool aan, en bepaal via drie poepsimpele stappen hoe uw Pukkelpop-parcours eruit moet zien. De gepersonaliseerde tips in de lijn van uw keuzes krijgt u er gratis bovenop. Graag gedaan!


U van UFO

‘Denk eens aan een alien: de kans is groot dat je denkt aan een klein grijs ventje met grote ogen. Maar dat is een menselijke voorstelling! In games als ‘Halo’ houden aliens wapens vast met hun handen: wie zegt dat ze handen hebben? En ik weet dat de fysica zegt dat aliens hier niet kunnen zijn geweest, omdat de dichtstbijzijnde bewoonbare planeet te veraf is, maar wat als ze van een andere dimensie komen? De eerste week dat ik in L.A. was, ging ik naar een maat om muziek te maken. Toen ik de auto parkeerde, zag ik een flits die het volledige hemelgewelf wit kleurde. Ik maakte dat ik wegkwam. Wie zegt dat het géén aliens waren?’

null Beeld

Post Malone ziet ze vliegen. Pas op als u met z’n allen de smartphone-lichtjes bovenhaalt of hij gaat lopen.


V van Verplaatst

Over Billie Eilish kunt u enkele pagina’s hiervoor alles lezen, maar toch nog praktisch nieuws, voor het geval u het gemist had: er werd de afgelopen maanden gevreesd dat zij in de Dance Hall, waar zij origineel stond geboekt, voor uitpuilende menigtes en verpletterde pubers zou zorgen, en dus verplaatste Chokri haar vorige maand dan toch naar haar natuurlijke biotoop, de Main Stage.

undefined

'Een gewaarschuwd man is er twee waard, een gewaarschuwd bonnetje helaas niet'

Door de verschuiving werd wel een administratieve misser begaan: ook de verwarde 24-jarige zwerver Austin Post werd van zijn thuishaven – de vuilnisbakken van station Hasselt – verplaatst naar de Main Stage, onder de naam Post Malone. ‘Ik weet ook niet hoe het komt. Ik zal daar maar gewoon wat mompelen en hopen dat het niet te hard opvalt.’


W van Wereldmuziek

De meeste bands komen als vanouds uit Amerika, Engeland of België, maar af en toe is programmator Eppo Janssen (zelf op de affiche: zaterdag, Club, 2.00-4.00) het verder gaan zoeken. Zo is Altin Gün (zaterdag, Lift, 23.30-0.30) Turkse psychedelica uit Nederland, beschrijven die van Kikagaku Moyo (zondag, Lift, 21.35-22.35) hun stijl als ‘Japanse feelgoodmuziek’ en bedrijft Hyukoh (zondag, Lift, 16.00-16.45) Koreaanse indierock. Tot slot komen zowel Equal Idiots (zaterdag, Main Stage, 14.40-15.30) als Gestapo Knallmuzik uit de zogenoemde Kempen, een regio die lang werd beschouwd als een mythe, maar na baanbrekende ontdekkingen door hoogtechnologische drones blijkt het gewoon een primitieve regio in de buurt van Turnhout te zijn.

undefined


X van XTC

Voor het geval wij bij de beveiligingscontrole zouden worden tegengehouden met, wij zeggen nu maar iets, honderd xtc-pillen, 20 gram cocaïne, 10 gram ketamine en een zak wiet: weet dat wij bezig zijn met de voorbereiding van een artikel over drugs. Niets verdachts aan de hand dus, meneer de meelezende agent!


Y van Yum

Wanneer wij de oesterbar beu zijn, trekken wij weleens naar de culinaire uithoek Food Wood. De foodtrucks die daar geparkeerd staan, kunt u op de Pukkelpop-website sorteren in de categorieën ‘100% bio’, ‘vegan’, ‘veggie’, ‘glutenvrij’, ‘lactosevrij’ en ‘smaakvrij’. Er is alles van pitajabowls over arrosticini tot bapao, maar geen nood: er valt, ergens op de wei, vast nog wel een vettig pak friet te bikken.

Als dat nog niet genoeg is, is er altijd nog Anderson .Paak and The Free Nationals (zondag, Main Stage, 18.35-19.35) om u een muilpeer te verkopen, of Brutus (zaterdag, Club, 20.35-21.25) om u op een patat te trakteren: niet te missen. Durand Jones (zondag, Club, 15.05-15.55) daarentegen dreigt er zélf voor spek en bonen bij te zitten, want hij speelt als enige tijdens de set van Billie Eilish.

null Beeld


Z van Zot

U doet elk jaar uw best – piemelkostuums, Borat-badpakken, mannen in kilts – maar de raarste snuiters op de Pukkelpop-weide staan toch telkens weer óp de podia.

Dirk Brossé bracht onlangs een symfonisch orkest naar Tomorrowland – de reactie van een stomverbaasd publiek: ‘Wát?! Er komt gelúíd uit die besnaarde stukken hout?’ – en sindsdien is het blijkbaar een rage om popnummers om te bouwen tot Iets Met Veel Instrumenten. Zo is er Meute (zaterdag, Dance Hall, 17.25-18.25), een Duits zootje ongeregeld dat danceklassiekers van Laurent Garnier, Trentemøller en Disclosure speelt met een hoempapa-fanfare. In dezelfde categorie: Brass Against (zaterdag, Club, 18.25-19.15), dat rap- en protestsongs covert met een New Orleans-brassband.

Yves Tumor (vrijdag, Castello, 18.30-19.25) is een kierewiete producer die seventiesoutfits draagt waarvan men in de hoogdagen van Studio 54 had gezegd: ‘Dát is er toch wat over.’ Tommy Genesis (zondag, Dance Hall, 14.15-15.05) noemt zichzelf een ‘fetisj-rapster’ en maakte al sm-tekeningen toen ze nog in de kleuterschool zat. Tot slot is er de Nederlandse vlogger-muzikant Joost (vrijdag, Main Stage, 14.55-15.45). Hij werd, na de dood van zijn ouders, bekend met filmpjes waarin hij tandpasta eet, begon muziek te maken en bracht begin dit jaar zijn tweede plaat uit. Weirdst van al: die was redelijk goed. Beste zin? ‘Ik ben bezeten, net als een stoel.’ Tot op de wei?

null Beeld

undefined

Pukkelpop van 15 tot 18 augustus. Info & tickets: pukkelpop.be

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234