null Beeld Johan Jacobs HUMO 2020
Beeld Johan Jacobs HUMO 2020

Overlegcomité

Van Ranst over het Overlegcomité: ‘Dan rest ons enkel nog de noodrem’

Volgens viroloog Marc Van Ranst zijn de maatregelen die het Overlegcomité vandaag treft niet voldoende om de coronacijfers weer te doen dalen. ‘We zullen in een situatie komen waar we niet meer uit geraken zonder aan de noodrem te trekken’, zei hij bij VTM Nieuws.

Redactie

‘Ik hoopte dat er nog een deel twee zou volgen. Er zit niet zo veel inhoud in. De geplande versoepelingen gaan niet door. Men vraagt aan het onderwijs om hun huiswerk te maken, maar die zeggen dat ze het al hebben gemaakt’, aldus Van Ranst, die vreest dat we ‘hier begin volgende week terug zullen staan’.

Het Overlegcomité besliste vandaag het ‘buitenplan’, dat zou ingevoerd worden vanaf 1 april, uit te stellen. Jeugdkampen in de paasvakantie kunnen wel plaatsvinden, maar zonder overnachting en in kleinere groepen van maximum 10 jongeren. Daarnaast komen er nieuwe maatregelen op de trein, en wordt een doorgedreven vorm van testing ingevoerd voor werknemers die niet kunnen telewerken. De onderwijsministers moeten tegen maandag een voorstel doen om de besmettingen in de scholen terug te dringen.

‘Wanneer je maatregelen wil nemen, dan moet je ze nu nemen en onmiddellijk implementeren’, aldus Van Ranst. ‘Wanneer je dat niet doet, moet je hopen. Dit is de strategie van de hoop. Hoop dat we nu maar een golfje meemaken en dat de cijfers zo snel mogelijk naar beneden gaan. Maar zo kom je in een situatie waar je zonder noodrem niet uit geraakt. Wanneer je langer wacht zullen de maatregelen die je moet nemen moeilijker worden. En dan rest alleen nog de noodrem.’

Onderwijs

‘De politiek vreest dat de bevolking geen zwaardere maatregelen wil. Ik snap dat iedereen dit beu is, maar wat de bevolking vooral wil, is dat de situatie zo snel mogelijk opgelost is en dan werken halve maatregelen niet noodzakelijk het beste.’ Van Ranst wijst erop dat andere landen zwaardere maatregelen nemen. ‘We zijn een van de meest soepele in Europa’, klinkt het. ‘We hebben het 17 weken lang goed gedaan, maar er komt een moment waarop het geluk weg is en dan begint de stijging.’

Van Ranst begrijpt dat de scholen openhouden belangrijk is, maar volgens hem moeten we de absentiecijfers niet overdrijven. ‘Dat ligt niet hoger dan in andere jaren met een griepepidemie. Ik zou zelfs zeggen lager’, zegt Van Ranst in Terzake.

Tijdens de persconferentie zei premier Alexander De Croo dat er tegen maandag sneltesten zullen komen voor mensen die niet kunnen telewerken, maar volgens Van Ranst is die deadline ‘een hele klus’. ‘Hier moet aan de ministers de vraag gesteld worden hoe ze dat willen organiseren tegen maandag’, luidt het. ‘Veel bedrijven doen het goed qua telewerk, maar in kleinere bedrijven zijn er wel nog problemen. Dat los je niet op met sneltesten. Je moet voorkomen dat er infecties zijn. Een betere verluchting en ventilatie zijn superbelangrijk.’

(DM)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234