null Beeld

'Van vlees en bloed': het slagerfestival van Tom Van Dyck en Michiel Devlieger

De avond valt over Vilvoorde. Mocht dit de openingszin van een roman zijn, dan zou ik niet meteen beweren dat ik wéét wie de volgende Gouden Uil moet winnen, maar ik kan het ook niet helpen dat de avond inderdaad over Vilvoorde valt, terwijl ik me bij de firma Woestijnvis in het gezelschap van Tom Van Dyck en Michiel Devlieger bevind. Zij zijn de algehele scheppers van de nieuwe dramaserie 'Van vlees en bloed', een zevendelige black comedy (sinds vorige week op Eén) die om een Vlaamse slagersfamilie draait, en dus ook om de middenstand, die zij niet van horen zeggen hebben.

Rudy Vandendaele

Het volledige interview leest u vanaf maandag 6 januari 2009 in Humo 3566.

Enkele uitspraken van Tom Van Dyck en Michiel Devlieger

Tom Van Dyck «Mijn vader was elektricien, en mijn ouders hebben vroeger ook enkele jaren een winkel gehad: je kon er uiteraard gloeilampen en batterijen en stekkers en stopcontacten kopen, maar ook allerlei snuisterijen en vaasjes en schemerlampen en bijzettafeltjes. Mijn moeder heeft achter de toonbank gestaan tot ik een jaar of vier was - ik ben de jongste van drie broers - en ze dat niet meer met de zorg voor het gezin kon combineren. Mijn vader was altijd, altijd aan het werk.»

Devlieger «Bij mij thuis was 'middenstand' een soort eremedaille. Mijn vader was voorzitter van de plaatselijke middenstandsvereniging, mijn moeder van de middenstandsvrouwen, en mijn broer op een bepaald moment van de middenstandsjongeren. Zijn middenstanders kleinburgerlijk? Ja, want ze zijn heel erg gefocust op wat andere mensen over hen denken. Een middenstander ís zijn zaak: zoals hij bekeken wordt, wordt ook zijn zaak bekeken, daar gaat hij van uit. En iedereen, iederéén is een potentiële klant, zeker in een dorp.»

Van Dyck «Mijn ouders hadden de middelen om hun kinderen de vrijheid te geven om zich optimaal te ontwikkelen - geld was geen probleem. Ik heb mijn ouders nooit zien lezen, maar ze apprecieerden dat ik graag boeken las, en ik kon er kopen. Mijn broer die professor biologie is, zat van jongs af aan in de tuin insecten en vogels te bestuderen. Mijn ouders begrepen niets van die belangstelling, maar toch werd hij erin gestimuleerd: hij kreeg de vijftiendelige encyclopedie 'Het leven der dieren' van Grzimek. 'Zet 'm maar in de living,' zei mijn moeder, 'dat is mooi in een kast.' (lacht) Neen, ik heb dat milieu nooit willen ontvluchten, integendeel.»

Devlieger «Mijn liefde is al twee keer verschoven naar een project waarin ik me helemaal kon verliezen: eerst naar 'De parelvissers' en daarna naar 'Van vlees en bloed'. Als ik bij zoiets betrokken raak, voel ik niet langer de behoefte om als presentator in de kijker te lopen. Ik vond het fijn om de populariteit van 'Red Michiel' mee te maken, en ik vond het niet erg om overal over 'De mol' aangesproken te worden, maar mijn persoonlijk geluk heeft nooit afgehangen van het aantal keren dat ik lijfelijk op de televisie verschijn.»
'Van vlees en bloed': 2 trailers

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234