Zoektermen 2022. Beeld rv
Zoektermen 2022.Beeld rv

google in 2022

Van ‘Zillion’ tot ‘Jeffrey Dahmer’: dit waren uw populairste Google-zoektermen in 2022

De oorlog in Oekraïne, Tomorrowland, Jeffrey Dahmer en Camille Dhont behoren tot de populairste Google-zoektermen van 2022 in België. Dat blijkt woensdag uit de meest trending zoekopdrachten van de internetgigant.

Redactie

COVID-19 verdween dit jaar stilaan naar de achtergrond en de oorlog in Oekraïne ging de zoekresultaten beheersen. ‘Oekraïne’ was de meest trending zoekopdracht van 2022, gevolgd door het online gezondheidsportaal Mijn Gezondheid, VRT Max, iPhone 14 en klimaatverandering.

Meest trending zoektermen op Google in 2022

  1. Oekraïne Rusland oorlog
  2. Mijn Gezondheid
  3. VRT MAX
  4. iPhone 14
  5. Klimaatverandering
  6. Kinepolis
  7. Ticketswap
  8. Symptomen omikron
  9. Qatar
  10. Quarantaineregels

Ook de waarom-vragen die aan Google gesteld worden, gingen opvallend vaak over de oorlog. ‘Waarom valt Poetin Oekraïne binnen?’ is dan ook de meest trending waarom-zoekopdracht van het jaar. Maar Belgen richtten zich zoals altijd ook met een aantal verrassende vragen tot Google, zoals ‘Waarom zijn cornflakes uitgevonden?’ en ‘Waarom zijn bananen krom?’. De meest trending wat- en hoe werkt-vragen tonen dan weer een interesse in ‘klimaatvriendelijke’ alternatieven zoals een warmtepomp en een wadi, een bekken dat water kan vasthouden maar ook infiltreren en zo helpt bij droogte of wateroverlast.

Meest trending waarom-vragen

  1. Waarom valt Poetin Oekraïne binnen?
  2. Waarom is cornflakes uitgevonden?
  3. Waarom zijn bananen krom?
  4. Waarom stijgen de energieprijzen?
  5. Waarom pannenkoeken op Lichtmis?
  6. Waarom draagt Meunier een masker?
  7. Needle spiking waarom?
  8. Waarom werd de NAVO opgericht?
  9. Waarom geen boosterprik?
  10. Waarom bijt mijn kat mij?

Dit jaar werd er, in tegenstelling tot de voorbije twee jaar, opnieuw meer gezocht naar dingen die opnieuw mogen. Vooral muziekfestivals en optredens scoren sterk, waarbij Tomorrowland de eerste prijs wegkaapt, gevolgd door Werchter Boutique en Pukkelpop. Opvallend is ook dat TicketSwap, de website waarop je onder meer concert- en festivaltickets kunt kopen en verkopen, trending was dit jaar.

Ook binnenshuis zochten Belgen entertainment op. In de categorie van de meest trending series, tv-shows en films staat de Netflix-serie over seriemoordenaar Jeffrey Dahmer op de eerste plaats. De sciencefiction-horrorserie van Netflix ‘Stranger Things’ veroverde een tweede plaats, gevolgd door de recent verschenen Vlaamse film ‘Zillion’. Op het vlak van games blijkt het woordraadspel ‘Wordle’ de meest trending zoekopdracht, gevolgd door het Zuid-Koreaanse ‘Lost Ark’ en voetbalspel ‘FIFA 23’.

Meest trending series en films

  1. ‘Dahmer’
  2. ‘Stranger things’
  3. ‘Zillion’
  4. ‘Big brother 2022’
  5. ‘Euphoria’
  6. ‘The masked singer’
  7. ‘House of the dragon’
  8. Twee zomers’
  9. ‘The watcher’
  10. ‘Encanto’

2022 is ook in België het jaar waarin het proces Depp vs. Heard op de voet gevolgd werd. De Amerikaanse acteur Johnny Depp en actrice Amber Heard staan respectievelijk op één en twee in de top drie van meest trending internationale persoonlijkheden, gevolgd door de Ierse zanger Johnny Logan. De meest trending nationale persoonlijkheid van 2022 is zangeres en actrice Camille Dhont, op de voet gevolgd door Zillion-oprichter Frank Verstraeten.

Meest trending Belgische persoonlijkheden

  1. Camille Dhont
  2. Frank Verstraeten
  3. Mathias Vergels
  4. Stromae
  5. Bart Cannaerts
  6. Jan Van Hecke
  7. Jasper Steverlinck
  8. Average Rob
  9. Brigitta Callens
  10. Jan Paternoster

Het voorbije jaar moesten de Belgen ook afscheid nemen van een aantal bekende namen, wat zich reflecteert in de meest trending zoekopdrachten. Niet Queen Elizabeth II, maar Gaspard Ulliel, de Franse acteur die omkwam in een ski-ongeval, voert de lijst aan. Queen Elizabeth II volgt na hem. Op nationaal niveau bleken Belgen erg begaan met het afscheid van Natacha De Crombrugghe.

(DM)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234