null Beeld

Vanavond Oscars 2009: Humo's Gouden Gids

Duizelingwekkende decolletés! Vergestreken smokings! Een grijnzende Jack Nicholson! Een kast vol gouden beeldjes van een naakt mannetje met een zwaard! Dankwoorden waarin (soms) God, (altijd) de studiobaas en (ook weleens) Klein Pierke bedankt worden! En daartussen: presentator Hugh Jackman, de Australische X-Man die beloofd heeft het dit jaar allemaal op witzige wijze aan elkaar te komen praten. Yep, het is weer Oscartijd, en daar gaan wij nu eens lekker voor zitten, zie! En om ook ú in de stemming te brengen: Humo's Gouden Gids tot de Oscars, met de links naar de trailers en filmfragmenten.

gob/es

Beste Film en Beste Regisseur

Frost/NixonBekijk de trailer

De film: Ron Howard ('The Da Vinci Code', 'A Beautiful Mind', 'Apollo 13') die de interviews van de Engelse talkshowhost David Frost met ex-president Richard Nixon verfilmt.

'Het Jaar van de Bospoeper'

Beurskoers: 5 nominaties.


De enthousiaste criticus: 'Op papier klinkt 'Frost/Nixon' als een verschrikkelijk avondje cinema, maar verbazend genoeg slaagt Ron Howard erin om van het duel tussen Michael Sheen (als de glossy playboy) en Frank Langella (als de glibberige ex-president) een bij de keel grijpende tango van twee ego's te maken.' (The Times)


De kraker: 'De boksmetafoor wordt op een hersenverlammend letterlijke manier tot in het absurde aangehouden: voor hetzelfde geld hadden ze een in bikini gehulde miss elke nieuwe interviewronde tussen de twee kunnen laten aankondigen.' (Cinematic)


Wat vond Onze Man? 'Ook wij betwijfelden vooraf hardop dat deze allereerste interviewverfilming uit de geschiedenis wel boeiende cinema zou opleveren, maar Ron Howard, die zich liet leiden door de theatertekst van Peter Morgan, heeft het klaargespeeld - met verve! Hoewel Frank Langella uiterlijk geen enkel huidvlekje met Nixon gemeen heeft, weet hij perfect de sluwheid en de tragiek van de man te vatten: hém zien we straks zeker terug op het podium.'


Het verleden: Howard, die heel lang geleden nog Richie speelde in de sitcom 'Happy Days', schoot in 2001 al eens de hoofdvogel af met 'A Beautiful Mind'.


Humo's eindoordeel: 'Frost/Nixon' wordt door Oscarwatchers een beetje bekeken zoals Jean-Marie Dedecker door Wetstraatwatchers: als een gevaarlijke outsider.


The ReaderBekijk de trailer

De film: komt pas de week na de Oscars bij ons uit, en is gebaseerd op een boek van Bernhard Schlink over een vijftienjarige jongen die in de late jaren vijftig verliefd wordt op een dubbel zo oude vrouw. Pas jaren later ontdekt hij dat ze tijdens de oorlog opzichter was in een concentratiekamp. Met Kate Winslet en Ralph Fiennes.


Beurskoers: 5 nominaties.


De enthousiaste criticus: 'Winslets aangrijpende vertolking maakt deze film tot het succes dat hij is.' (LA Times)


De krakers: 'Een volstrekt luchtledige doos met een 'Ernstige Film!'-sticker erop.' (IE Weekly) 'Springtime for Hitler, the sequel!' (Newsblaze) 'De filmmakers hebben Hannah Arendts beroemde uitspraak over 'de banaliteit van het kwaad' blijkbaar iets té letterlijk geïnterpreteerd.' (New York Magazine)


Wat vond Onze Man? 'Net als 'The Curious Case of Benjamin Button' en 'Revolutionary Road' een typisch 'Oscarseizoenmelodrama'. Het onderwerp is bloedserieus, maar de meligheid spat alle kanten uit, de acteurs doen hun ding met een ernst die aan het lachwekkende grenst, en op het eind verschijnt Winslet onder een dikke laag oudevrouwenmake-up. Irritant!'


Het verleden: de Brit Stephen Daldry werd zowel voor 'Billy Elliot' als voor 'The Hours' al genomineerd als Beste Regisseur, maar moest twee keer met lege handen huiswaarts.


Humo's eindoordeel: computer says no. Alweer noppes, Steph.


MilkBekijk de trailer

De film: biopic van Gus Van Sant over Harvey Milk, halverwege de jaren zeventig de eerste openlijke homo die in de Verenigde Staten voor een politieke functie verkozen werd. Hoofdrol voor Sean Penn. Komt de week na de Oscars in België uit.


Beurskoers: 8 nominaties.


De enthousiaste criticus: ''Milk' verdient dubbel en dik alle vette koppen die de pers eraan zal besteden. Draag trots uw 'Vote Penn!'-badge op de Oscars!' (Empire)


De kraker: 'Ik kan alleen maar vaststellen dat ik de documentaire 'The Times of Harvey Milk' nooit kan uitkijken zonder dat mijn zakdoek is volgesnotterd, terwijl mijn ogen bij Van Sants 'Milk' kurkdroog bleven.' (MSNBC)


Wat vond Onze Man? 'Topfilm! Van Sant, in bloedvorm, brengt de militante tijdsgeest in het San Francisco van de seventies prachtig tot leven. En Penn is adembenemend goed: hij kruipt met onwaarschijnlijk veel inleving in de huid van Harvey Milk, en legt precíés de juiste hoeveelheid verwijfde gebaartjes in zijn vertolking.'


Het verleden: Van Sant greep op de Oscarkermis al eens net naast de flosh met 'Good Will Hunting'.


Humo's eindoordeel: in het jaar dat een zwarte Amerikaans president kan worden, moet een homo de Oscar kunnen winnen.


Slumdog MillionaireBekijk de trailer

De film: een achttienjarige weesjongen uit de slums van Mumbai is één vraag verwijderd van de hoofdprijs van de Indiase versie van de quiz 'Who Wants to Be a Millionaire?'. De politie vindt het niet koosjer dat zo'n straatkind zoveel weet, en arresteert hem wegens bedrog.


Beurskoers: 10 nominaties.


De enthousiaste criticus: 'Danny Boyles beste sinds 'Trainspotting'. Sterker nog, het is gewoonweg de Beste Brits-Indiase Op Een Spelprogramma Gebaseerde Liefdesfilm van het millennium!' (Empire)


De kraker: 'Sinds 'Cidade de Deus' heb ik niet meer zo'n decadent overgehypet sociaal drama gezien. Zo eentje dat inspeelt op linksige gevoelens, maar dat voor de rest wel op veilige middenklasseafstand blijft.' (New York Press)


Wat vond Onze Man? 'Slumdog Millionaire' wordt voortgestuwd door supercool camerawerk van grootmeester Anthony Dod Mantle - de kleuren spátten van het scherm - en aangevuurd door heerlijke Indische muziek, en regisseur Danny Boyle verkeert in topvorm. Aanrader!'


Het verleden: Boyle heeft géén Oscarverleden. Coregisseuse Loveleen Tandan heeft zelfs helemaal geen regieverleden en is ook niet mee genomineerd, wat al tot protest leidde.


Humo's eindoordeel: een ijzersterke kandidaat, die na de winst op de Golden Globes - meestal een goede waardemeter voor de Oscars - en onlangs nog op de BAFTA's tot topfavoriet is gebombardeerd.


The Curious Case of Benjamin ButtonBekijk de trailer

De film: David 'Se7en' Fincher verfilmt een kortverhaal van Scott Fitzgerald over een man die geboren wordt op zijn tachtigste en vervolgens steeds jonger wordt.


Beurskoers: 13 nominaties.


De enthousiaste criticus: 'Zonder Fincher zou dit een soms interessante en meestal irritante prul geweest zijn. Mét hem is het een soortement meesterwerk geworden.' (Pop Matters)


De kraker: 'De A-list-jukbeenderen, de 'wow!'-computereffecten, de zinnenprikkelende fotografie, het kan deze prent niet redden. 't Is gewoon de typische Hollywood-windblazerij op volle stormkracht: spectaculair en soms treffend, maar emotioneel halfbakken.' (ABC)


Wat vond Onze Man? 'Wat een mooie fabel over sterfelijkheid en afscheid nemen had kunnen zijn, verschaalt langzaam tot een platte knoop van een film. Geef die dertien nominaties maar aan Fikkie.'


Het verleden: Fincher won ondanks 'Se7en' en 'Fight Club' nog nooit een Oscar, en greep met 'Benjamin Button' ook naast de Golden Globe.


Humo's eindoordeel: qua nominaties veruit de koploper, maar wij denken dat het niks wordt.

Het volledige artikel leest u in Humo 3572 van 17/02.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234