null Beeld

Vatileaks: de curie in haar blootje

Paolo Gabriele was de eerste die de paus 's ochtends te zien kreeg: hij hielp hem een handje bij het aankleden. En 's avonds was hij ook de laatste: aan het eind van een drukke werkdag maakte Gabriele nog even het bed van de Heilige Vader op.

Maar nu blijkt dat de butler van de paus ook diens vertrouwelijke documenten lekte. Gabriele was de mol in Vatileaks. Of liever: de postbode. Want de kans dat hij op eigen houtje handelde, is klein: verscheidene kardinalen willen het vel van staatssecretaris Tarcisio Bertone, de nummer twee van het Vaticaan. Kennelijk zagen de prinsen van de kerk driftig aan de poten van de Heilige Stoel.

Kerkjurist en CD&V-politicus Rik Torfs haalt meteen een aardige vergelijking boven. Met de butler van de paus is het zoals met de chauffeur van de eerste minister. Ze maken allebei deel uit van de hofhouding – ze horen en ze zien veel in hun functie – maar ze worden verondersteld te zwijgen.

En dat doen ze ook, zoals het goed personeel betaamt. 'Ze spreken alleen als hun omgeving verziekt is. En dat lijkt nu het geval: Paolo Gabriele wilde met de publicatie van interne documenten staatssecretaris Tarcisio Bertone beschadigen.'

Torfs verwijst naar een machtsstrijd in het Vaticaan die aan het begin van het jaar is losgebarsten. Het startschot gaf Gianluigi Nuzzi, een Italiaanse onderzoeksjournalist, met het televisieprogramma 'Gli Intoccabili' ('De Onaanraakbaren').

De leidraad van die kritische doorlichting van het Vaticaan waren uitgelekte documenten, brieven van de hand van aartsbisschop Gian Maria Vigano, die, als vicegouverneur van Vaticaanstad, had gezien hoe losjes er met openbare aanbestedingen werd omgesprongen: vriendendiensten, fraude en corruptie – geen fraai spektakel.

In zijn correspondentie met paus Benedictus XVI sprak Vigano zijn diepe verontwaardiging uit, maar zijn klachten kregen geen gehoor, integendeel: in de loop van vorig jaar werd hij out of the blue overgeplaatst naar de nuntiatuur in Washington.

De kritische stem van Vigano werd gesmoord. Tot hij uiteindelijk, via de televisie, toch werd gehoord. De kraan ging open en sindsdien blijft de stroom van vertrouwelijke documenten over onfrisse praktijken in het Vaticaan aanzwellen: het ene schandaal na het andere, het houdt niet op.

Twee weken geleden deed Nuzzi er nog een schepje bovenop met 'Sua Santita' ('Zijne Heiligheid'), een boek met nog meer bezwarende informatie, recht uit het hart van het Vaticaan geplukt. Na de publicatie vielen twee opmerkelijke ontslagen te noteren: Gotti Tedeschi, het hoofd van het Instituut voor Religieuze Werken, de bank van het Vaticaan, moest onmiddellijk opstappen.

Hij was 'te transparant' geweest, zei hij achteraf tegen het persbureau Reuters. En ook voor Paolo Gabriele was geen plaats meer. De butler en vertrouweling van de paus was bij hem thuis op heterdaad betrapt met stapeltjes pauselijke correspondentie en 'middelen om die te reproduceren', en vloog in één van de twee cellen van Vaticaanstad.

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234