null Beeld

'Véél leeftijdgenoten zitten aan de coke en de xtc en hebben seks in de toiletten' Humo's Grote Jongerenenquête: na de cijfers, de praktijk

De voorbije weken hebben we onze jongeren leren kennen als een brave, ijverige, ambitieuze, tikje materialistische en beetje seksistische bende. In deze vierde en laatste aflevering willen we het met hen nog hebben over hun vrije tijd.

Hanne Van Tendeloo

'Kreeg ik één wens, dan zou ik willen dat het internet eens bezweek, liefst meteen een maand lang' Olga

Actrice Zoë Thielemans (23) doet haar residentieproject voor artiesten uit de doeken, dat ook al ter sprake kwam in het derde deel. Komiek Kamal Kharmach (24) had tot september een meer dan voltijdse baan als directeur van het Vlaams-Marokkaans cultuurhuis Daarkom. Sinds november werkt hij halftijds als onderwijsassistent op de Universiteit van Antwerpen, terwijl hij intussen ook nog in ‘De slimste mens’ zat. Olga Leyers (18) vertelt dat ze nu Kaztaar is bij Kzoom – het VTM-equivalent van een Ketnet-wrapper – en dat ze sinds dit jaar ook rechten studeert. Zelfs bij de inschrijving heeft ze nog getwijfeld tussen rechten en filosofie – het was de dame van de universiteit die voor haar de knoop doorhakte. Kamal wil meteen weten of die keuze te maken had met zekerheid.

Olga «Totaal niet. Dat vind ik zo’n belachelijk argument. Mijn beide ouders hebben filosofie gestudeerd. Zij zijn toch ook goed terechtgekomen?»

Kamal «Ik twijfelde ook tussen filosofie en economie – mijn keuze voor filosofie was me trouwens ingegeven door jouw vader z’n reeks, ‘De weg naar Mekka’ – maar ik mocht niet van thuis. Eigenlijk had ik door jouw vader dus ruzie met die van mij (lacht).»

Olga «Ik ben mijn ouders heel dankbaar voor hun steun: papa staat aan de finish en mama supportert vanaf de zijlijn. Dat heeft niks te maken met pamperen of met wat de moeder van de Kardashians doet – haar kroost koste wat kost de beroemdheid induwen – maar alles met een onvoorwaardelijk geloof in wat wij doen. Dat geeft ons bakken zelfvertrouwen.»

Kamal «Dat gevoel de ruimte te hebben om ook eens te mislukken, daar ben ik jaloers op. Mijn ouders steunen me wel, maar het zijn migrantenkinderen. In Marokko kenden ze alleen maar de landbouw. Mijn vader heeft lange tijd bij General Motors gewerkt. Na zijn ontslag heeft hij veel moeite gehad om weer werk te vinden. We hebben het nooit breed gehad. En dan zou ik hun komen zeggen dat ik voor een onzeker bestaan als comedian kies? Nee, ik snap hen wel.»

HUMO Waar zijn je ouders het meest trots op: je post als directeur van Daarkom of je succes als comedian?

Kamal «Directeur, echt wel. En op het feit dat ik nu lesgeef aan de universiteit. Mijn vader snapt gewoon niet dat je met grapjes vertellen je brood kunt verdienen. In zijn hoofd leidt comedy ofwel nergens naar, ofwel word je er op slag superrijk mee. Dat het een proces van vallen en opstaan is, dat gaat er bij hem niet in.

»Maar kom, mijn halftijdse job aan de unief is fantastisch. Het is ook een onuitputtelijke bron van inspiratie voor mijn comedy. En als ik er mijn ouders rust mee kan geven, dan is me dat ook veel waard.»

HUMO Wel vreemd dat een vraag over vrije tijd meteen naar een gesprek over jobs en werkzekerheid leidt.

Kamal «Misschien vraag je het aan de foute mensen? Als je een artistiek beroep hebt, dan bestaat dat gewoon niet, vrije tijd. Elke seconde dat ik in een koffiebar zit, ben ik aan het nadenken over wat ik straks ga zeggen op het podium. Rust in mijn hoofd is er niet meer bij.»

Olga «Hans Teeuwen zegt dat ook: hij doet soms weken niks anders dan in bad zitten en series bekijken. Het lijkt dan alsof hij niks doet, maar intussen neemt hij zoveel in zich op, dat hij daarna bij wijze van spreken tien shows schrijft.

»Op dit ogenblik heb ik heel weinig tijd, omdat ik het zo druk heb met Kzoom, audities en mijn studies. Ik snak voortdurend naar een vrij moment. Twee jaar geleden had ik veel meer vrije tijd, maar deed ik niks anders dan audities aflopen en de drukte opzoeken. Typisch: ik wil altijd wat ik niet heb.»

Zoë «Ik heb veel vrije tijd, met dank aan mijn kunstenaarsstatuut. Anders dan Kamal ben ik een uitvoerend artiest: kom ik van een filmset of een repetitie, dan ben ik klaar. Ik neem mijn werk niet mee naar huis en zit niet voortdurend te broeden op een rol. Maar ik probeer al die vrije tijd wel te vullen met andere, eigen projecten.»

HUMO Gaan jullie dan nooit gewoon op café of naar de cinema?

Olga «Jawel, maar vaak gaat het gepaard met een schuldgevoel. Ga ik na de les een pintje drinken en blijf ik drie uur plakken, dan denk ik achteraf alleen maar aan al die andere dingen die ik had kunnen doen.»

Kamal «Ik heb net een pak projecten afgesloten: mijn tournee met Michael Van Peel is gedaan, ‘De slimste mens’ zit erop, de opnames van de film ‘Say Something Funny’ van Nic Balthazar zijn voorbij. Ik snakte ernaar om eens één dag niks te doen en dat is me gisteren gelukt: ik heb de hele dag koffietjes zitten drinken en ’s avonds ben ik naar de cinema geweest met een vriend. Maar zoals ik al zei: in mijn hoofd blijft het toch malen. Na het zoveelste koffietje wist ik opeens hoe ik mijn avondvullende show ga noemen.»

HUMO Zijn jullie dan zoals die 4 procent jongeren die beweren nooit te luieren, te dromen of niks te doen?

Zoë «Pff, ik luier en droom vaak.»

Kamal «Misschien hebben we de neiging ons leven belangrijker te maken dan het is. We maken onszelf ook graag wijs dat we geen vrije tijd hebben. Ik hoor ons hier nu bezig over hoe druk, druk, druk we het allemaal hebben, maar graaf je wat dieper, dan blijkt dat ik gisteren alleen maar koffietjes heb zitten drinken en dat Olga weleens drie uur aan de toog hangt (lacht). Het is gewoon not done om te zeggen dat je je verveelt.»

HUMO Dat kan wel kloppen: 57 procent beweert zich zelden of nooit te vervelen. Olga «Mijn oma zei altijd: ‘Een kind móét zich af en toe vervelen.’»

Zoë «Ik verveel me dagelijks. Tot een jaar geleden was ik een echt springkonijn – filmen hier, tournee daar én een jobke erbij – maar toen ben ik plots ziek geworden en moest ik het rustiger aan doen. Eerst werd ik zot van dat niksen. Ik heb echt moeten leren om me te vervelen. Onlangs vroeg iemand me waar ik mee bezig was. Ik antwoordde: ‘Mezelf een beetje vervelen, eigenlijk.’ Die werd daar echt kwaad van: ‘Wat zeg jij nu? Ga dan iets doen!’ Maar zo simpel is dat niet, hè. En verveling is niet per definitie negatief. Het hoort erbij.»

Kamal «Absoluut. Wat ik wel merk: ik moet steeds meer doen om me níét te vervelen. De lat ligt hoger. Mijn leven heeft zulke absurde proporties aangenomen. Toen we onlangs iets gingen drinken, zat ik de hele tijd te denken: ‘Oké, maar wanneer gaan we nu iets dóén?’»

undefined

null Beeld

Olga «Dat herken ik. Vraagt iemand me om iets te gaan drinken, dan mag ik daar niet te hard over nadenken en moet ik gewoon gaan. Anders verzand ik toch maar in een soort existentiële crisis: ‘Wat héb ik daaraan? Die vrienden heb ik net nog gezien. En van pintjes krijg ik toch alleen eczeem.’ Resultaat: ik blijf thuis. Om die reden ga ik ook steeds minder naar feestjes. Of dan loop ik op een feestje rond met een verborgen agenda: ‘Ik moet zeker nog met die gast gaan praten, want die vind ik superinteressant.’»

Zoë «Dat begrijp ik niet. Je kunt toch gewoon naar een feestje gaan om te dansen?»

Olga «Als ik erin slaag om mijn hoofd uit te zetten, dan is dansen mijn uitlaatklep bij uitstek.»

Zoë «Ik was vroeger een krak in chillen en in uitgaan. Ik ging daar heel ver in. Voor mij was dat puur escapisme: op school lukte het niet en ik zat slecht in mijn vel, dus vluchtte ik weg in uitgaan.»

Kamal «Jij bent veel zelfverzekerder dan ik. Ik wil constant dingen doen, omdat ik denk: ‘Anders ben ik niks meer waard of ben ik niet goed genoeg meer.’ Die angst belet me om wat vaker te chillen.»

Zoë «Op mijn 18de heb ik een ongeluk gehad: op school was er iemand in mijn nek gesprongen en daardoor waren er twee nekwervels verschoven. Sindsdien lijd ik aan chronische pijn. Vorig jaar ben ik dan ook nog eens heel vermoeid geraakt. Geen idee waar dat vandaan kwam. Misschien doordat ik al tien jaar als een zot aan het feesten was?»

HUMO Kwam daar dan ook drank en drugs aan te pas? Kennelijk zijn jullie leeftijdgenoten vrij braaf: met uitzondering van sigaretten en drank blijft de overgrote meerderheid van het verderfelijke spul af.

Zoë «Bullshit! Ik ga al lang uit en ik weet: er zijn er véél die aan de coke en de xtc zitten en seks hebben in de toiletten. Ik heb zelf ook geëxperimenteerd met drugs, maar ik ben er snel mee gestopt. Ik ben een controlefreak, dus het is niks voor mij. Ik heb wel lange tijd gerookt. Ik ben begonnen op mijn 14de, maar sinds vorig jaar ben ik ermee gestopt. Gewoon, van de ene dag op de andere. Drinken doe ik wel nog altijd, maar ik ken mijn grenzen.»

Olga «Die drang naar controle heb ik ook. Ik wil niet spaced out zijn. Alcohol: oké. Maar drugs kruipen te hard onder je vel.»

Kamal «Drinken, drugs, roken: ik heb dat allemaal nog nooit gedaan. Zelfs geen waterpijp.»

Olga «Zélfs? Aan een waterpijp had ik niet eens gedacht (lacht).»

Zoë «Drink je niet vanwege je geloof?»

Kamal «Ja, en ook wel omdat het ongezond is. Maar ik haat het als mensen hautain doen over het feit dat ze niet drinken, dus dat heb ik nooit gedaan. Ik ga ook gewoon naar feestjes en heb zelfs in het presidium gezeten. Wilden mijn vrienden weten met wie ze de avond voordien hadden gemuild, dan belden ze gewoon naar mij.»


ANTWOORD DAN, ROTZAK!

HUMO Hoeveel van jullie schaarse tijd besteden jullie aan sociale media?

Olga «Veel te veel. Niet zozeer aan Facebook, maar wel aan Instagram. Ik vind foto’s veel leuker dan tekstjes. Twitter is de grootste – mijn excuses voor het woord – kak van de wereld. (Op verveelde toon) ‘O, wat is het weer laat geworden vannacht.’ ‘O, waarom bedrieg je me toch steeds?’ ‘O, wat heb ik een hongerke. Hashtag wafel.’ What the hell? Van een comedian begrijp ik nog dat het een mooie oefening is om de actua van de dag in een grappige quote te vatten, maar andere bekende gezichten en zeker politici laten zich zo hard kennen door zich met Twitter bezig te houden.»

Kamal «Ik heb Instagram lange tijd beschouwd als mijn privéfotoboek. Om de zoveel tijd bladerde ik door mijn foto’s en zag ik mijn leven voor mijn ogen veranderen: het ging van niks naar foto’s van mij op film- en televisiesets. Sinds ‘De slimste mens’ heb ik mijn account opengezet voor iedereen. Dat kon even niet anders, maar ik blijf het wel vreemd vinden dat zulke dingen nu voor mij worden beslist.

»Op Facebook zit ik ook. Stuurt iemand me een bericht, dan zal ik altijd antwoorden. Het duurt misschien even, maar ik doe het wel, ook al ken ik die mensen van haar noch pluim – ik heb geen ruggengraat op dat vlak. En dan blijven ze natuurlijk berichten sturen. Onlangs schreef iemand: ‘Zie maar dat je dat wint in ‘De slimste mens.’ ‘Sympathieke mens,’ dacht ik, dus ik stuur een dankberichtje. Waarop die terugstuurt: ‘Ja, want anders: kogel.’ Hola, wát? (lacht)»

Zoë «Ik heb onlangs een tweede Facebookaccount aangemaakt. Op mijn eerste liet ik iedereen toe – ik had 2.000 vrienden – en postte ik vooral over evenementen. Nu laat ik alleen nog vrienden toe, mensen van wie ik het écht wil weten als ze een feestje geven.»

HUMO 37 procent van de jongeren kan Facebook geen dag meer missen. In 2010 was dat nog 27 procent.

Kamal «Kom ik op tv, dan ga ik de volgende dag dood als ik Facebook niet kan checken. Ik moet dan absoluut even kijken wat er allemaal over mij wordt gezegd. Facebook kunnen we misschien nog wel even missen, maar het zijn onze ego’s die we geen dag meer kunnen uitschakelen.

»Ik weet ook wel dat we er met z’n allen ongelukkig van worden. Elke dag word je geconfronteerd met het beste moment uit andermans leven. Niemand zegt: ‘Kijk mij eens eenzaam in mijn kot zitten.’»

Olga «Het gaat zelfs zó ver dat ik, als ik iets leuks of bijzonders zie, meteen denk: ‘Ik zou dit moeten filmen.’ Gelukkig is mijn tweede gedachte nu steeds vaker: ‘Nee Olga, dit moet je met je eigen ogen zien.’

»Ik heb een heel dubbel gevoel bij al die sociale media. Kreeg ik één wens, dan zou ik willen dat het internet eens bezweek, liefst meteen een maand lang. Ik haat het dat alles zo snel moet gaan. Ik háát dingen als Blackboard of Smartschool.»

Zoë «Ja, dat ken ik. Dan zit je thuis en krijg je opeens nog een opdracht binnen. Waarom laten ze je dat niet gewoon weten als je nog in de les zit?»

Kamal (lacht) «Tja, studenten zijn verplicht om dat dagelijks te checken.»

Olga (windt zich nog meer op) «Ik heb zelfs zin om te zeggen: ‘Ik heb geen computer, dus ik weet van niks.’ Gewoon, om er een beetje tegenin te gaan.

»Mails krijgen binnenkort zelfs juridische waarde. Hoe zit het dan met onze rechten? Op sociale media en het internet zou je ook moeten kunnen zeggen: ‘Objection! Dit wil ik niet.’ Ik wil die technologie alleen maar gebruiken om me te ontspannen. Wil je me iets officieels meedelen, dan stuur je me maar een oldskool brief, zwart op wit.»

undefined

null Beeld

undefined

'Ik haat die blauwe v'tjes bij WhatsApp of Messenger: daardoor wéét je het als iemand je negeert' Kamal

Kamal «Weet je wat ík haat? Die twee blauwe v’tjes bij WhatsApp of Messenger, die duidelijk maken aan de verstuurder dat je zijn of haar bericht hebt gelezen. Tegenwoordig weet je het dus als iemand je negeert, maar je krijgt er geen context bij. Ik ben nu even met een interview bezig en kan niet antwoorden, maar die ander denkt: ‘Waarom antwoordt hij nu niet, de rotzak?’»

Olga «Ja, laat die constante druk om te antwoorden – en dan ook nog snél – alsjeblieft niet de norm worden. Laat me gewoon met rust.»

HUMO Jullie zouden al kunnen beginnen met jullie smartphones naar het containerpark te brengen. Ik tel er hier drie aan tafel.

Olga «Ik heb heel lang zo’n oubollig bakje gehad, maar toen mijn zus een nieuwe iPhone kocht, heb ik haar oud model gekregen. Ik heb er nog nooit zelf één gekocht.»

Zoë «Wij zijn een kantelgeneratie: ik weet nog dat ik vroeger op bosklassen een brief moest schrijven naar mijn oma, maar mijn jongere zusje heeft dat nooit meer meegemaakt. Zij stuurde gewoon een sms.»

Olga «Stop een kind van 3 nu een menukaart in z’n handen en het begint daarop te swipen als op een tablet. Ik vind dat angstaanjagend.»

Kamal «Over tien jaar zit jij hier met de jongeren van 2025 en hebben zij het over hoe het is om computers in hun hoofd geïmplanteerd te krijgen. In vergelijking daarmee is zo’n smartphone peanuts.»

Zoë «De evolutie gaat steeds sneller. We hebben er duizend jaar over gedaan om van een botte punt een scherpe punt te maken, maar sindsdien gaat het razendsnel. It’s happening. En het valt niet meer te stoppen.»


GRATIS PISTOLET

HUMO 93 procent van de jongeren heeft al ooit iets online gekocht.

Olga «Dat snap ik niet. Je moet toch kunnen passen?»

Kamal «Met Zalando kun je het altijd terugsturen, hè. Maar het is waar: als ze een oplossing zouden vinden voor dat passen, dan zou ik nooit nog een kledingwinkel binnengaan. Of nog beter: straks 3D-print ik thuis een nieuwe outfit voor mezelf.»

Olga «Ik haat die dingen allemaal zo hard! Mijn lievelingsfilms zijn niet voor niks kostuumdrama’s à la Jane Austen

HUMO Koop jij dan nooit online? Ook niet als je vliegtickets moet boeken?

Olga «Nee, ik ga nog naar het reisbureau. Da’s veel gezelliger dan op je computerscherm zitten turen. In zo’n kantoor kies je je bestemming uit een hele wand vol mooie plaatjes: ‘Tel Aviv, dáár ga ik heen!’ Daar ben ik vorig jaar met Ella geweest: de beste reis van mijn leven. Het is een beetje New York in ’t klein.

»Sorry dat ik zo doorboom over mijn aversie voor het digitale, maar het zit me kennelijk hoog.»

HUMO Laten we gewoon overstappen naar de volgende vrijetijdsbesteding: muziek. 40 procent luistert naar illegale downloads.

Olga «Daar word ik dus gék van! Thuis komt dat thema vaak ter sprake. Het is schandalig dat het land wordt platgelegd wegens een indexsprong, terwijl muzikanten tegenwoordig 40 keer minder krijgen voor hun muziek dan vroeger. Mensen geven belachelijk veel geld uit aan de stomste dingen, maar een cd vinden ze te duur.»

undefined

null Beeld

undefined

'Ik verveel me dagelijks. Maar verveling is niet per definitie negatief' Zoë

Zoë «Ik luister via Spotify. Of ik koop platen.»

Kamal «Wij jongeren zijn het zo gewoon om dingen gratis te krijgen, ook al weten we maar al te goed dat gratis niet bestaat en dat we betalen met onze privacy. Maar we zijn daartoe bereid. Meer nog: we willen steeds meer gratis krijgen en geven steeds meer privacy af. Die hele cultuur is definitief veranderd. Eigenlijk moeten we muziek kopen weer gaan bekijken als naar de bakker gaan. Niemand haalt het in zijn hoofd om tegen een bakker te zeggen: ‘Jij verkoopt zoveel brood, dus deze pistolet pak ik even gratis mee.’»

HUMO Kijken jullie veel tv? De gemiddelde jongere kijkt bijna twee uur op een school- of werkdag en meer dan drie uur op een vrije dag.

Kamal «Drie uur? Da’s te veel. Alhoewel: ik zit ook weleens van acht tot elf naar het scherm te staren.»

Olga «Bij mij verschilt dat van dag tot dag. Maar het is best veel, dat wel.

»Toen ik bij Kzoom begon, schrok ik ervan dat mensen bepaalde zenders boycotten: ‘Wie? Die ken ik niet, ik kijk niet naar VTM.’ Ik kijk als een programma goed is, de zender doet er niet toe. Kennelijk heb ik die hele concurrentiestrijd tussen Eén en VTM gemist.»

HUMO Canvas doet het, ondanks de ingezette verjongingskuur, niet zo bijster goed bij de jongeren: slechts 13 procent kijkt het liefst naar die zender. Da’s weinig naast de 66 procent van VIER.

Kamal «Ik vind 13 procent best veel, want veel specifieke programma’s voor jongeren hebben ze niet. Maar misschien moet dat ook niet. Neem nu ‘Het sterkste netwerk’ met Joy Anna Thielemans: dat was op maat van jongeren gemaakt en toch scoorde het maar matig. Het is goed dat jongeren zeggen: ‘Behandel ons vooral als gewone kijkers.’»

Olga «Ja, dan heb ik liever een programma als ‘De slimste mens’: dat bereikt jong én oud. Zeker in de eerste seizoenen, toen werkelijk iederéén keek. Dat had toch iets magisch.»

HUMO We hebben ook gepolst welke tv-persoonlijkheden populair zijn bij jongeren. Olga, je zus Ella staat op een verdienstelijke derde plaats bij de vrouwelijke favorieten.

Olga «Met Ella heb ik, van al mijn zussen, de mafste en ook wel de speciaalste band. Misschien omdat ze midden in mijn puberteit naar New York is getrokken om te studeren. Dorien is voor mij een tweede mama en met Billie heb ik een echte zusterband – ‘Zeg, heb jij mijn topje gepikt?’ Als Ella en ik uitgaan, is ze meer een vriendin dan een zus. Maar ze is populair, ja. Thuis is dat een running joke: we hebben zo lang moeten vechten tegen het etiket van ‘dochter van’ – zeker Billie, omdat ze net als papa zingt – en nu worden we met z’n allen ‘zus van’.»


Moes van ferrero rocher

HUMO Sporten jullie?

Zoë «Ik ga twee keer per week fitnessen.»

Olga «Mijn zussen lachen altijd als ik met veel trots over mijn verleden als keurturnster praat – ik had de lenigste rug van mijn ploeg, als ik dan toch even mag stoefen. Ik ben ermee gestopt om de belachelijkste reden: ik wilde niet het lichaam krijgen van de turnsters op tv – geen borsten en geen kont. Sindsdien sport ik dus niet meer.»

Kamal «Ik sport te weinig. Volgens de dokter moet ik ermee beginnen, omdat ik te mager word. Sinds ik mijn maagverkleining heb gehad, in oktober van vorig jaar, ben ik 125 kilo kwijt en het houdt niet op. Het woord ‘anorexia’ is zelfs al gevallen. Ik zal weer moeten gaan boksen. Daar was ik vroeger zelfs goed in. Alleen heb ik er mijn rug mee naar de vaantjes geholpen, omdat ik zoveel gewicht meesleurde.»

HUMO Je spectaculaire gewichtsverlies dank je dus enkel aan een operatie en niet aan sport?

Kamal «Ik heb niet gesport, nee.»

Olga «Je ziet er echt goed uit.»

Kamal «Kijk, dat vind ik nog het moeilijkste: omgaan met complimenten. Wat Olga nu zegt, dat negeer ik, omdat ik niet weet wat ik ermee moet. Ik ben 23 jaar lang afgewezen en dat laat z’n sporen na. Zo’n operatie neemt wel de kilo’s weg, maar niet de onzekerheid. Eigenlijk begint mijn puberteit nu pas. Sinds ik al die kilo’s kwijt ben, wil ik van alles gaan proberen. Gevaarlijke situatie: misschien ga ik straks alsnog aan de drugs (lacht).»

Olga «Zijn er dingen die je vroeger niet kon en nu wel?»

Kamal «Een eind wandelen. Vroeger woonde ik op 500 meter van mijn werk en toch deed ik dat traject met de auto. Ging ik te voet, dan deed ik het in twee of drie etappes – tussendoor rustte ik even uit op een bankje. Nu spurt ik vlotjes achter de tram aan. Onlangs nog. Ik was wel te laat en miste de tram, maar in plaats van te vloeken, begon ik te lachen. Ik ben fluitend naar mijn werk gestapt.»

HUMO Eet je nu gezond? 46 procent van de jongeren vindt alvast van zichzelf dat ze gezond eten.

Kamal «Ja, heel gezond. Ik heb vooral de suikers afgezworen.»

undefined

'Wij weten maar al te goed dat gratis niet bestaat en dat we betalen met onze privacy. Maar we zijn daartoe bereid' Kamal

Zoë «Ik niet echt. Bio, vegetarisch: ik doe daar allemaal niet aan mee. Maar frisdrank heb ik niet in huis. Behalve tonic dan, om cocktails te maken.»

Olga «Ik eet wel gezond, maar misschien leg ik de lat gewoon laag: als je het zelf hebt klaargemaakt, is het voor mij gezond.»

Kamal «Mee eens. Een gratin, met veel room en calorieën, is best gezond, zolang je hem zelf maakt.

»Vroeger kon het me niet schelen wat ik at. Na mijn operatie was het afkickproces zo erg, dat ik heb liggen huilen. Twee keer, zelfs. De eerste keer liep ik langs de De Keyserlei, waar ik voordien mijn vaste traject van fastfoodketens had. Toen ik langs het pizzabuffet van de Pizza Hut passeerde, kreeg ik tranen in m’n ogen. Een andere keer lag ik te trillen in mijn bed. Mijn moeder heeft toen mijn gsm uit mijn handen moeten wringen, anders had ik mijn chirurg gebeld: ‘Het kan me niet schelen wat jullie met mijn maag hebben gedaan, maar zoek dat stuk en naai het er weer aan!’ (lacht)

»Intussen is die eetverslaving gelukkig uit mijn systeem. Ik heb vrienden die dezelfde maagverkleining hebben ondergaan, maar bij wie het niks heeft uitgehaald, omdat ze niet van de suikers en de vetten konden afblijven. Ferrero Rochers eten lukte niet meer? Dan deden ze die gewoon in de blender.»

HUMO Zijn jullie tevreden met hoe jullie eruitzien? Zouden jullie ooit plastische chirurgie overwegen, zoals 6 procent van de jongeren?

Zoë «Nee, nooit. Er mag bij mij wel een kilo af. Niet omdat ik mezelf te dik vind, maar omdat ik me dan beter in mijn vel voel. Ik heb rondingen en een poep. Die zijn er heel plots gekomen: in één jaar tijd ben ik een cupmaat naar omhoog gegaan. Toen was dat even schrikken, maar nu vind ik het prima zo. Rondingen zijn gewoon sexy.»

'Mijn zus is populair, ja. Thuis is dat een running joke: we hebben zo lang moeten vechten tegen het etiket van 'dochter van' en nu worden we met z'n allen 'zus van'' Olga

Olga «Die bewondering voor het vrouwelijke lichaam heb ik ook pas sinds kort ontdekt. Plastische chirurgie is voor mij sowieso uitgesloten, omdat ik nooit iets permanents aan mijn lichaam zou veranderen. Ik heb zelfs geen gaatjes in mijn oren. En tatoeages vind ik ronduit vies.»

Zoë «Echt? Ik zou heel graag een tattoo laten zetten. Ik hou me alleen maar in omdat je lichaam nu eenmaal je koopwaar is als actrice. Was dat niet het geval, dan stond ik vol.»

Olga «Maar er is toch niks dat je nooit beu zou worden? Nee: van het lichaam dat je gekregen hebt, blijf je af – met die gedachte ben ik opgevoed.»

Kamal «Een maagverkleining geldt niet als plastische chirurgie, maar achteraf gaan patiënten wel vaak onder het mes om de overtollige huid te laten wegsnijden. Ik heb geluk: omdat ik nog jong ben, heeft mijn huid zich redelijk goed aangepast aan mijn nieuwe gewicht. Zo’n operatie achteraf is trouwens gevaarlijker dan de maagverkleining zelf. Dus als het niet hoeft, doe ik het liever niet. Ik hou mijn kleren wel aan.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234