BELGA PHOTO POOL FRANCOIS LENOIR Beeld BELGA
BELGA PHOTO POOL FRANCOIS LENOIRBeeld BELGA

Persconferentie

Veiligheidsraad: winkelen mag weer met twee, evenementen met iets meer mensen

‘Geen enkele maatregel gaat het virus volledig kunnen stoppen,’ zo begon premier Sophie Wilmès de persconferentie na de eerste Nationale Veiligheidsraad sinds 27 juli. Het goede nieuws is: het reproductiegetal is de afgelopen tijd licht gedaald, naar 0,9 (tien mensen besmetten gemiddeld 9 nieuwe mensen). De volgende beslissingen werden bekend gemaakt:

Redactie

Dit artikel wordt gedurende de dag upgedate:

Alle leerlingen terug naar school

Op 1 september mogen alle leerlingen vijf dagen per week terug naar school. Wel moeten leerlingen ouder dan 12 jaar en leerkrachten een mondmasker dragen. Voor het hoger onderwijs zal later nog een beslissing worden genomen.

Bubbel blijft ook na 1 september gehandhaafd

De sociale bubbel waarbij jouw bubbel maar met een vaste groep van vijf andere personen contact mag hebben, blijft bestaan en wordt niet verder uitgebreid.

Hoe zat het ook alweer met die bubbel? Met je ‘gezin’ (dat wil zeggen: iedereen die onder hetzelfde dak woont) mag je met maximum vijf andere personen nauw contact hebben. Je mag meer dan die vijf mensen zien, maar dan moet je de afstandsregels respecteren. Ook mogen er nooit meer dan 10 mensen samenkomen.

Winkelen mag weer met twee

Naar de winkel gaan mag vanaf 24 augustus weer met maximaal twee personen samen. Ook wordt de tijdslimiet van een half uur afgeschaft. Wel kunnen winkels zelf eigen regels handhaven.

Meer mensen naar evenementen

Zolang aan de veiligheidsvoorschriften wordt voldaan, mogen evenementen weer met meer mensen plaatsvinden. Indoor mogen 200 mensen samenkomen, buiten 400. Het dragen van een mondmasker is verplicht. Dat is voor zowel culturele als sportevenementen.

Langeafstandsrelaties

Voor mensen met een partner in het buitenland worden de regels aangepast: wie een ‘duurzame band’ kan bewijzen, mag weer de grens over om bij elkaar te zijn. Een duurzame relatie kan bijvoorbeeld zijn als partners kunnen aantonen dat ze langere tijd hebben samengewoond of samen een kind hebben. Een quarantaine kan wel verplicht zijn.

Toekomst

Volgende maand zal de Veiligheidsraad opnieuw de regels bekijken. Er wordt ook gezocht naar een oplossing op de langere termijn die voor iedereen vol te houden is.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234