null Beeld

'Vera': hoofdinspecteur Vera Stanhope gaat haar vijfde seizoen in

Hoofdinspecteur Vera Stanhope (Brenda Blethyn) wordt bij de start van het – op de VRT nog niet uitgezonden – vijfde seizoen van ‘Vera’ naar een caravanpark geroepen, waar na een fikse ontploffing het verkoolde lichaam is gevonden van een jonge vrouw. Aanwezig is ook Vera’s nieuwe partner, brigadier Aiden Healy, de opvolger van sergeant Joe Ashworth, die onverwacht promotie heeft gemaakt en is overgeplaatst naar een andere regio. ‘Alles onder controle?’ vraagt Vera het team ter plekke, waarop de nieuweling gewiekst antwoordt: ‘Yeah we are on fire, aren’t we?’ Gegniffel alom, behalve dan van boss Vera, voor wie het aanschouwen van een dode nog altijd een zeer ernstige zaak is. ‘Hoe heette je ook alweer?’ informeert ze op zuinige toon. ‘Adrian?’ ‘Nee, Aiden,’ antwoordt die. ‘Aiden’ herhaalt Vera met een veelbetekenende diepe zucht. Het is duidelijk dat die twee nog heel erg aan elkaar zullen moeten wennen.

Patrick Bremmers

'Mijn personage voelt zich voortdurend geroepen Vera te beschermen, terwijl zijzelf natuurlijk juist vindt dat ze best haar mannetje kan staan.' Kenny Doughty

Kenny Doughty «In het begin zeker. Mijn personage Aiden probeert voortdurend zijn onzekerheden verborgen te houden. Hij is namelijk nog niet zo bekend met het werk van de moordbrigades en dan heeft hij ook nog die geweldige nieuwe chef tegenover zich, naar wie hij stiekem ongelóóflijk opkijkt. Vera beschouwt Aidens werkwijze als iets te cheeky, veel te direct. En natúúrlijk mist Vera haar maatje Joe ook, met wie ze toch een heel close band had.»

HUMO Hoe zou je de band tussen Aiden en Vera omschrijven?

Doughty «Wat ik zo leuk vind aan Aiden, is dat hij zich voortdurend geroepen voelt Vera te beschermen, terwijl zijzelf natuurlijk juist vindt dat ze best haar mannetje kan staan. Zo zie je Vera vanavond doodgemoedereerd op een immens hoge muur klimmen, terwijl Aiden beneden staat te jammeren: kom eraf, kom eráf! (lacht) Hij beseft wel dat zijn nieuwe baas gerust van zich af kan bijten, maar ja, ze is toch – met alle respect – een dame op leeftijd.»

HUMO De fans van ‘Vera’ heb je inmiddels al overtuigd, hoorden we.

Doughty «Gelukkig wel! (lacht) Over heel de wereld zijn ze dol op de serie. Van wat ik lees op sociale media begrijp ik dat de vaste ‘Vera’-kijkers Aiden in hun hart hebben gesloten, en dat vind ik helemaal te gek. Jullie gaan nu het vijfde seizoen zien, maar hier in Engeland is seizoen zes al op de buis geweest en dat is zelfs het succesvolste seizoen tot nu toe!»

HUMO Hoe komt dat, denk je?

Doughty «We verkeren in de buitengewoon luxe omstandigheden dat we met ‘Vera’ maar liefst anderhalf uur krijgen om ons verhaal te vertellen. Voor elke aflevering worden een nieuwe regisseur, een nieuwe schrijver én een nieuwe director of photography (cameraregisseur, red.) gezocht. Daardoor duikt het team er elke keer weer fris in.»

HUMO Je móét ons tenslotte het verhaal over je geheimzinnige weldoener vertellen!

Doughty «Ik ben geboren en getogen in een klein mijnwerkersstadje in Yorkshire. Ofschoon ik heel graag acteur wilde worden, zag het ernaar uit dat ik vanwege onze beperkte financiële middelen de toneelschool niet zou kunnen betalen. Het toeval wilde dat ik op een bepaald moment op bezoek was in Hardwick Hall in Derbyshire, een groot landhuis in de Tudorstijl. Ik liep wat naar de schilderijen te kijken, toen ik achter me ineens een luide Amerikaanse stem hoorde. ‘Wie is dat daar op dat schilderij?’ vroeg hij plots aan me, maar ik moest hem het antwoord helaas schuldig blijven. ‘Je wéét het niet?’ vroeg hij verbaasd. Ik was pas 17 en antwoordde dat ik wél het nodige wist over Shakespeare. We raakten aan de praat, wisselden adressen uit en niet lang daarna schreef ik hem om te zeggen dat ik in Amerika wilde gaan werken om het geld te verdienen voor mijn studie. Hij stelde een deal voor: ‘Ik betaal jouw studie, maar ik wil geen publiciteit.’ Het bleek dat deze selfmade miljonair als strategic economic advisor werkte. Hij zei: ‘Je hoeft me nooit terug te betalen, maar ik wil enkel zo nu en dan wat updates.’ En dat was dat.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234