null Beeld

Vera Vrancken in de kou na de heisa in Hasselt: 'Ook agenten hebben recht op een regeling voor klokkenluiders'

Vera Vrancken strijdt al bijna tien jaar tegen fraude en pesterijen bij de lokale politie in Hasselt. Ze wil dat er dringend een klokkenluidersregeling voor agenten komt: ‘Voor mij is het te laat, maar anderen mogen niet meemaken wat ik heb moeten doorstaan.’

ds

Vera Vrancken deed in 2011 samen met twee andere klokkenluiders in ‘Panorama’ op Eén een boekje open over de graaicultuur, vriendjespolitiek en pesterijen in de politiezone HaZoDi. Het was het begin van een lijdensweg waar nog geen einde aan is gekomen: Vrancken kreeg bedreigingen, werd nog meer gepest en voelde zich op den duur in de steek gelaten door de overheid. Van het arbeidshof in Hasselt kreeg ze wel een schadevergoeding van 45.000 euro toegekend, omdat de politiezone te weinig doet om het conflict op te lossen en de pesterijen aan te pakken.

Vera Vrancken werkt sinds begin dit jaar opnieuw bij de politie, maar ze krijgt nog altijd dreigbrieven.

Vera Vrancken «Onlangs werden mijn man en mijn kleinzoon bedreigd aan ons huis – we kennen de man, hij heeft familie bij de politie-zone waar ik klokkenluider was. We belden de politie, maar de agenten van de nieuwe politiezone Limburg Regio Hoofdstad wilden niet komen. Agenten van Heusden-Zolder zijn onze klacht komen noteren, terwijl ik in Hasselt woon, ruim 20 kilometer verder. Kun je je dat voorstellen?»

HUMO De overheid blijft in gebreke, vindt u.

Vrancken «Ja, omdat er nog altijd geen klokkenluidersregeling voor politieagenten is uitgewerkt. Die bestaat wel voor Vlaamse en federale ambtenaren. In de praktijk betekent het dat ik en de andere klokkenluiders vogelvrij verklaard zijn. We zijn op geen enkele manier beschermd. Ik ben al langsgegaan bij het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken, toen was dat nog Jan Jambon (N-VA). Ik kwam er met een goed gevoel buiten, maar er is sindsdien niets gebeurd. Ik heb de indruk dat de leidinggevenden binnen het korps een hand boven het hoofd wordt gehouden.»

HUMO Zou een klokkenluidersregeling een groot verschil maken voor u?

Vrancken «Natuurlijk. Dan zou ik niet zomaar aan de kant geschoven kunnen worden. De politiezone is door het arbeidshof veroordeeld voor pesterijen, maar die gaan gewoon door. Daar kan ik met mijn verstand niet bij.

»Er moet een politieke eindverantwoordelijke zijn, dus de minister van Binnenlandse Zaken of de burgemeester die bevoegd is voor de politiezone. Alleen zo zullen klokkenluiders ernstig genomen worden. Nu ben ik een speelbal tussen de politiek en de korpschef.»

HUMO U bent sinds januari terug aan de slag. Hebt u opnieuw een functie als leidinggevende bij de administratie, zoals vroeger?

Vrancken (zucht) «Nee, helemaal niet. Ik moet formuliertjes invullen en andere weinig interessante taken uitvoeren. Ik heb niet eens een echte functie. Ze willen me gewoon weg, dat is overduidelijk. De korpschef heeft onlangs geprobeerd me met pensioen te sturen. Tijdens mijn vakantie moest ik voor de pensioencommissie verschijnen van hem. Maar die commissie heeft geweigerd me met pensioen te laten gaan en daarop is de korpschef boos geworden.

»Hij heeft me een mail gestuurd, waarin staat dat hij meer dan genoeg heeft gedaan om me te helpen integreren. Ik heb een stoel en een bureau en ik kan mijn vakantiedagen opnemen: dat volstaat volgens hem. Voortaan doet hij dus geen enkele inspanning meer. Ik heb een oproep tot verzoening rondgestuurd en wilde met de mensen van de politiezone rond de tafel zitten, maar daar heeft niemand op gereageerd.»

'Vera Vrancken: 'Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zal de Belgische staat veroordelen, daar ben ik heilig van overtuigd.''

HUMO U wilde absoluut opnieuw aan de slag bij dezelfde politiezone. Is dat wel mogelijk?

Vrancken «Waarom niet? Ik ben 62 jaar, ik kan niet zomaar elders beginnen. Dezelfde functie uitoefenen is misschien niet mogelijk, omdat de structuur in de politiezone intussen is veranderd, maar ik heb recht op een soortgelijke functie. Alleen krijg ik niets aangeboden. Ook op dat vlak heeft de minister van Binnenlandse Zaken weinig inspanningen gedaan.»

HUMO U wilde ook dezelfde wedde, maar in 2017 kreeg u ongelijk bij de Raad van State.

Vrancken «Dat ging over de weddeschaal. Maar het arbeidshof van Hasselt heeft uitdrukkelijk gezegd dat de politiezone me een passende functie moet voorstellen als ik terug wil komen werken – wat dus het geval is.»

HUMO Klokkenluiders kampen vaak met privé- en gezondheidsproblemen. En u?

Vrancken «Ik heb lichamelijk een zware tol betaald. Ik heb een beroerte gekregen en een zware depressie gehad. Gelukkig steunen mijn man en mijn familie me zo goed mogelijk. Ik voel me strijdvaardig. Als het moet, ga ik naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Dat zal de Belgische staat zeker veroordelen, daar ben ik heilig van overtuigd.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234