Verkiezingen '08: het Grote Barack Obama-interview
Het is zover: op 4 november werd eindelijk het pleit beslecht in de oververhitte Amerikaanse verkiezingsstrijd. Een interview met de kersverse winnaar, over de laatste loodjes van deze historische verkiezingsrace, en over wat er zoal op het spel staat voor Amerika.
3 oktober. Barack Obama komt het voetbalveld van Abington Senior High School, in de suburbs van Philadelphia, opgewandeld op de tonen van Bruce Springsteens 'The Rising'. Aan beide kanten van het veld zitten de tribunes volgepakt met joelende studenten en hun ouders. Abington is één van de swing districts, waar de kiesstrijd pas in het stemhokje wordt beslist. Het overgrote deel van de inwoners behoort tot de blanke middenklasse, en bij de Democratische voorverkiezingen eerder dit jaar moest Obama nipt de duimen leggen voor Hillary Clinton. Hij moet Abington voor zich zien te winnen als hij de staat Pennsylvania wil veroveren. En dat beseft hij maar al te goed.
In zijn speech hamert hij zijn boodschap erin: 'De financiële crisis is een direct gevolg van hebzucht en onverantwoord gedrag.' En, zegt hij, McCain heeft daar tijdens zijn 26 jaar in het Congres alleen maar toe bijgedragen. 'Hij heeft de CEO's nooit hard aangepakt, hij heeft Wall Street nooit hard aangepakt. Nu breekt er een crisis uit en opeens begint hij te preken als was hij Jesse Jackson. Komaan zeg!'
De Amerikanen zijn nog niet massaal op straat gekomen om hun woede over de financiële crisis te ventileren, maar om Obama te zien strómen ze naar buiten. Wanneer hij na zijn speech het stadion verlaat, wil iedereen een glimp van hem opvangen. Aan een Ford-garage zijn de verkopers naar buiten gerend, aan een waterzuiveringsfabriek staan arbeiders in blauwe overalls te zwaaien, secretaresses steken bordjes omhoog, ouders hun kinderen. Voor een lagere school hebben de meesters en juffen een stuk of honderd leerlingen op het grasplein verzameld: rijen vijf- en zesjarigen zitten te wriemelen van ongeduld. Obama laat de autocolonne stoppen en stapt uit om even goeiedag te zeggen. De kinderen gaan uit hun dak: ze beginnen te schreeuwen en lopen mekaar haast omver. Obama lacht en laat zich gewillig omringen door een zee van kleine handjes.
Als we wat later in zijn campagnevliegtuig tegenover hem zitten, zien we pas hoe afgepeigerd hij eruitziet. Hij is op weg naar huis, naar Chicago, om er met zijn vrouw Michelle hun zestiende huwelijksverjaardag te vieren. Tijdens de vlucht krijgen we een halfuur de tijd om met hem te praten over de laatste loodjes van deze historische verkiezingsrace, en over wat er zoal op het spel staat voor Amerika.
undefined
HUMO Stelt u zich even voor: het is 20 januari 2009 en u legt de eed af als president. Laten we even stilstaan bij wat u vervolgens op uw bord krijgt: de ergste economische crisis sinds de Grote Depressie, een klimaat dat sneller opwarmt dan iemand had kunnen voorspellen, gevaarlijke instabiliteit in de wereld...
Barack Obama «...én twee oorlogen. De problemen zijn inderdaad bijna niet te overzien.»
HUMO Maar u wilt de job nog steeds?
Obama«Juist wél. Dit is hét moment om president te worden, vind ik. Want de VS staat op een zeldzaam kantelmoment.
Natuurlijk had ik veel liever gezien dat Bush niet zo'n rampzalige erfenis had achtergelaten, maar zelfs dan zouden ons een paar zware beslissingen te wachten staan. Over energie, bijvoorbeeld. Over gezondheidszorg. Over ons onderwijs, dat dringend een opknapbeurt nodig heeft als we het hoofd boven water willen houden in de globale economie. En over ons buitenlands beleid: we moeten beslissen hoe we in de toekomst willen omgaan met dreigingen van buitenaf, zoals terrorisme, klimaatverandering, pandemieën, vluchtelingenstromen, genocides.»
HUMO Hoe kiest u, met zoveel explosieve materies tegelijk op tafel, waar uw prioriteiten liggen?
Obama«We hebben sowieso een immense ommekeer nodig. Het probleem is dat er dankzij Bush niet veel geld meer in de kassa zit, én dat de economie in erbarmelijke staat is. Maar ik ga de uitdaging met plezier aan. Ik heb er zelf voor gekozen om me nu al kandidaat te stellen. Ik ben nog vrij jong, maar ik denk dat ik de skills heb die het land op dit ogenblik nodig heeft.»
Lees het volledige interview met Barack Obama in Humo 3557 van 4 november 2008.
De Amerikaanse presidentsverkiezingen: het dagboek van Onze Man in New York
De wonderjaren van Barack Obama + filmpjes
Barack Obama: het interview
Review: Willem Uylenbroek - 'Barack Obama. De weg naar het Witte Huis'
Linke Boel: Obama Got his Groove on
Bekijk Michael Moore's nieuwe film 'Slacker Uprising' over de verkiezingen van 2004!