null Beeld

Verloren Land: Chantal Pattyn

Sinds vorige week is de redactie van het Canvas-programma 'Verloren land' weer driftig aan het dreggen in het familieverleden van Bekende Vlamingen. Komen vanavond bovendrijven: Klara-netmanager Chantal Pattyn en de oorlogsverhalen van haar grootvader Frans Dessauvage.


Chantal Pattyn «Mijn grootvader is gestorven toen ik twaalf was. Ik weet alleen nog dat het een fijne, wat stille man was die voortdurend met zijn neus in de boeken zat - en anders boog hij zich wel over een kruiswoordraadsel. Zijn huis lag op weg naar school, en 's middags ging ik daar regelmatig soep eten. Maar wat hij zoal had gedaan in zijn leven, dat heb ik eigenlijk nooit geweten.

»Toen de redactie van 'Verloren land' vroeg of ik een familiegeheim had, wist ik dan ook niet meteen wat geantwoord. Ja, een groot deel van mijn familie is destijds naar Canada verhuisd om daar het geluk te zoeken, maar dat geldt voor zovéél Vlamingen. En toen zei mijn pa plots: 'Weet ge dat eigenlijk wel van pepe?' Begon hij te vertellen dat mijn opa zwaar de held heeft uitgehangen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ik viel compleet uit de lucht.»


HUMO En wij dan! Vertel!

Pattyn «Basically heeft hij, samen met al zijn broers, een tijdlang gespioneerd voor het Britse leger. Ze waren behoorlijk kwaad omdat de Duitsers de boerderij van hun ouders in beslag hadden genomen. In de buurt lag een vliegveldje, en bij wijze van wraak zijn ze dan beginnen te noteren hoeveel vliegtuigen daar opstegen, wanneer enzovoort. Ze hebben ook geheime informatie gestolen.

»Mijn grootvader zat toen nog op school in Tielt, en daar gaven ze op maandag hun info altijd door aan - 't heeft een heel hoog Suske en Wiske-gehalte op de duur - een zekere meneer Hinnekens. Dat was een eenarmige man, dus qua onopvallend aan de schoolpoort staan kan dat wel tellen (lacht).


»Maar op een dag is die meneer Hinnekens opgepakt, en daarna is het hele netwerk opgerold. Mijn grootvader werd vogelvrij verklaard, wat inhield dat men hem any time kon neerschieten - zijn affiche hing uit, bij wijze van spreken. Hij is uiteindelijk opgepakt en opgesloten in een kelder, maar daaruit is hij gevlucht. Via het Kempisch Kanaal is hij in Nederland beland, en niet zolang daarna in Engeland.»


HUMO Waarom hadden je ouders je zijn verhaal nooit eerder uitgebreid verteld?

Pattyn «Omdat ze zelf ook niet op de hoogte waren. 't Is te zeggen: niemand wist er het fijne van. Mijn grootvader zelf had alle documenten verbrand die aan die tijd herinnerden, en hij heeft er ook nooit meer over gepraat. Ik denk dat hij een soort blijvende schrik had. Ofwel was het hele verhaal zo dramatisch dat hij het 't liefst zo snel mogelijk wou vergeten.

»Ik ben heel opgetogen met het werk van de 'Verloren land'-redactie: wat ik te weten ben gekomen, verklaart veel over de mens die ik later heb leren kennen. Hij was een man met een geheim. Een geweldig entertainend geheim, bovendien.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234