null Beeld

Verloskundigen paraat: Rhye heeft een nieuwe plaat!

‘Baby making music’: toen het Deens-Canadese duo Rhye in 2013 z’n debuut ‘Woman’ uitbracht, regende het recensies waarin die term viel. Robin Hannibal (de Deen) nam intussen de benen, Mike Milosh (de Canadees) maakte in z’n eentje de nieuwe plaat ‘Blood’. Op welke muziek speelt Milosh zélf graag het beest met twee ruggen? U vrijt, wij vragen!

Katia Vlerick


Lees hier onze review van 'Blood'

HUMO Eerst en vooral: hoe gemakkelijk of ongemakkelijk zit die stempel van ‘baby making music’ je?

Mike Milosh «Er zijn zoveel mensen die me komen vertellen dat hun kinderen zijn verwekt op mijn muziek. Wie ben ik dan om ze tegen te spreken? (lacht) Ik heb alleen iets tegen de term, omdat het zo’n cliché is. Zeker in Los Angeles, waar ik woon, is het zo’n domme catchphrase die je te vaak hoort (theatraal) ‘Ahhh, it’s baby making music’.

undefined

'Ontelbaar veel koppels maakten een kind op mijn muziek'

»Maar de keren dat mensen me een echografie van hun ongeboren zoon of dochter lieten zien met de heuglijke melding dat het baby’tje was verwekt op muziek van Rhye, of dat mensen me meldden dat ze hun zoon of dochter Rhye hadden genoemd: ik kan ze echt niet meer tellen. Er was ooit zelfs een koppel in Brazilië dat me heeft geboekt voor een concert, enkel en alleen omdat ze hun kind hadden verwekt op ‘Woman’ (lacht).»

HUMO Krijg je van dat soort fans weleens informatie die je liever niet had geweten?

Milosh «Meisjes die me naaktfoto’s sturen, dat is iets wat ik met de beste wil van de wereld niet kan begrijpen. Je ként me niet eens, waarom dan zo’n intieme foto naar me sturen? Maar we leven nu eenmaal in een tijd waarin mensen te veel delen, hè. Uiteindelijk bezondig ik me er zelf ook aan: in mijn songs deel ik evengoed alles.

»Maar er zijn ook zwaardere anekdotes, zoals die keer dat ik een razende e-mail kreeg van iemand wiens familielid zelfmoord had gepleegd terwijl er een song van me speelde. Ik kreeg de schuld van die zelfmoord. Mijn eerste reactie was er één van een absoluut schuldgevoel, ik mailde terug om te zeggen hoezeer het me speet. Maar ik vroeg ook om mij niet de schuld te geven – ik heb mijn muziek nooit bedoeld om zelfmoord op te plegen. Empathie heeft dat schuldgevoel uiteindelijk doen verdwijnen. Ik zag in dat zulke mensen niet kwaad zijn op mij, ze zijn gewoon kwaad in het algemeen. Mensen moeten nu eenmaal érgens hun frustratie kwijt.»

HUMO Een bekende kop heb je niet: al bij al moet het dus nogal meevallen met ongewenste aandacht?

Milosh «Onlangs zat er naast me op het vliegtuig iemand naar Rhye te luisteren. Dat zijn grappige momenten, maar geen haar op m’n hoofd dat er dan aan denkt om even te zeggen dat ik die muziek heb gemaakt. Dat is niet alleen narcistisch, dat is ook dom: voor je het weet, zit je acht uur vast aan een vervelende gesprekspartner (lacht). Op zulke momenten ben ik inderdaad blij dat niemand m’n gezicht kent. Ik heb in LA genoeg vrienden in de acteurswereld (Milosh was getrouwd met de actrice Alexa Nikolas, die samen met het jongere zusje van Britney Spears meespeelde in de Nickelodeon-reeks ‘Zoey 101’, red.) om te weten dat het geen lolletje is als je geen restaurant kunt binnenstappen zonder dat je wordt aangestaard.»

HUMO Ik stootte op Spotify op een playlist genaamd ‘Feminist Stripclub’: ‘Woman’ van Rhye stond erin, naast ‘Playground Love’ van Air en ‘Sad Girl’ van Lana Del Rey. Muziek die je zelf zou opzetten in de slaapkamer?

Milosh «Niet per se. Ik vind stripclubs overigens de meest deprimerende plekken op aarde. In Montréal, waar ik ben opgegroeid, zijn er veel. Als student gingen we er na het uitgaan weleens heen voor de lol, tegen de tijd dat andere mensen aan de ontbijttafel zaten. Maar stripclubs zijn intrieste plekken, zeker op dat ochtendlijke tijdstip.

»Toch hou ik wel van muziek tijdens het vrijen, maar dan alleen instrumentale – stemmen en teksten leiden me te veel af. ‘Sleep’ van Max Richter vind ik een goede plaat voor in de slaapkamer. Een streepje klassiek brengt me ook snel in de juiste stemming, net als ambient, Brian Eno z’n ‘Music for Films’, bijvoorbeeld. En in de categorie jazz kan ik iedereen ‘Miles in the Sky’ van Miles Davis aanbevelen om een sensuele sfeer te creëren.»

HUMO Verder nog afwijkingen?

Milosh (lacht) «Tijdens mijn puberjaren in Montréal had ik de jaarlijkse gewoonte om met mijn vrienden op kerstavond in te breken in de zoo – stipt om twaalf uur ’s nachts braken we in, gewoon om bij de dieren te zijn. Tijdens kerstnacht ladderzat met pinguïns staan praten: ik kan het iedereen aanbevelen.»

Rhye speelt op zondag 25 maart in de AB in Brussel.

‘Blood’ is verschenen bij Loma Vista Recordings.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234