null Beeld

Vermijd contact met punkers + andere tips voor artiesten op de planken

Technische problemen, onhandigheden van uzelf en uw bandleden, opdringerige en handtastelijke fans... Op een podium gaan staan, is vaak vragen om problemen. Maar Humo springt in de bres voor de muzikanten die tijdens de festivalzomer weer overal het beste van zichzelf geven, met enkele handige tips over wat u wél en níét moet doen om onheil te vermijden.

Sid Meuris


Tip 1: Probeer recht te blijven staan

Meest onvast op zijn benen: Dave Grohl van Foo Fighters. In 2015 valt hij in Göteborg van het podium, maar na een blitzbezoek aan het ziekenhuis werkt hij het optreden af met een gipsverband om zijn been. In 2018 treedt hij opnieuw op in Zweden en laat hij bij wijze van grap een dubbelganger naar beneden donderen. Begin dit jaar is het weer zover: tijdens een optreden in Las Vegas stapt Grohl van het podium en neemt hij een blikje bier aan van iemand uit het publiek. Als hij opnieuw het podium wil opkruipen, struikelt hij en gaat hij tegen de grond.

Ook Steven Tyler van Aerosmith vindt zo’n onvrijwillige stagedive voor herhaling vatbaar. In 2009 danst hij in South Dakota per abuis de orkestbak in en breekt z’n schouder. Het jaar nadien geeft gitarist Joe Perry hem in Toronto een plaagstoot, waarop de zanger opnieuw de diepte induikt.

Patti Smith had er na één duik dan weer genoeg van. In 1977 mag ze mee op tournee langs de Amerikaanse stadions met de onbegrijpelijk populaire Bob Seger & The Silver Bullet Band. Tijdens het eerste concert in Tampa, Florida, struikelt ze al dansend en valt ze van het 4,5 meter hoge podium. Gevolg: een fractuur in haar ruggengraat en een gebroken nek. Smith moet een jaar met een neksteun rondlopen en zeer pijnlijke fysiotherapie ondergaan.

Soms zorgt een fan voor de valpartij. Als Frank Zappa en de zijnen eind 1971 in het Londense Rainbow Theatre optreden, springt ene Trevor Charles Howell plots het podium op. Hij tackelt Zappa en sleurt hem mee in de orkestbak. Zappa’s nek is verdraaid en hij heeft gaten in zijn kin en hoofd – de rest van de groep denkt zelfs even dat hij dood is. Uiteindelijk belandt hij een jaar in de rolstoel, met een gebroken rib en een beenfractuur. De reden voor de aanval? Het lief van Howell had hem eerder die dag bekend dat ze ‘een beetje verliefd’ was op Zappa.


Tip 2: Let op voor projectielen

Als de geheel uit vrouwen bestaande grungeband L7 in 1992 op het Reading Festival in Engeland speelt, zijn er zoveel technische problemen dat het publiek de groep met modder begint te bekogelen. Zangeres Donita Sparks heeft daar al snel genoeg van, grijpt naar haar kruis en gooit daarna iets in het publiek met de gevleugelde woorden: ‘Eat my used tampon, fuckers!’ Tijdens het daaropvolgende optreden van Nick Cave & The Bad Seeds komt het kleinood plots teruggevlogen – het bengelt even aan de monitor van de zanger en wordt daarna verwijderd door een roadie.

In 1996 zakken de Sex Pistols voor een reünieconcert naar het Beach Rock festival in Zeebrugge af, meteen ook het eerste optreden op Belgische bodem voor Johnny Rotten en co. Een iets te opgewonden publiek begint met zand naar het hoofd van de zanger te gooien, waardoor hij verschillende keren het optreden moet stilleggen om te zeggen dat hij niet kan zingen met een volle mond. Als Rotten een fan wegduwt die op het podium klimt, ontaardt de situatie. De security probeert een roadie van de band hardhandig te verwijderen, waarna Rotten met zijn microfoon een securityman het ziekenhuis in timmert. Op YouTube is het hele incident te herbekijken onder de titel ‘Rotten attacks security Belgium’.

Modder en zand naar je hoofd geslingerd krijgen, is nog relatief ongevaarlijk. Dat ligt anders als het publiek met flessen begint te gooien, zoals in 1988 op Reading. Bonnie Tyler krijgt een lading piss bottles over zich heen, maar staat haar mannetje en wint het respect van het publiek. Meat Loaf hangt de superster uit en krijgt een fles midden in z’n gezicht. Resultaat: een gekwetst ego, een gebroken neus en een superkort concert.

De hoofdprijs qua ongewenste dingen op het podium gaat echter naar Iggy Pop, die in februari 1974 met The Stooges optreedt in een biker bar in Michigan. Iggy is uitgedost in een ballerinakostuum, wat niet naar de zin is van een lid van een motorbende, die Pop met eieren bekogelt. De zanger springt van het podium om de man met zijn gedrag te confronteren maar wordt neergeslagen. De volgende dag daagt Iggy op de radio alle leden van de motorbende uit om naar zijn optreden in Detroit te komen. Tijdens die show, die werd vastgelegd op de legendarische liveplaat ‘Metallic K.O.’, hoor je de projectielen neerdalen op het podium, maar Iggy blijft stug doorgaan: ‘You pricks can throw every goddamn thing in the world and your girlfriend will still love me, ya jealous cocksuckers!’ Na afloop ligt er een enorme hoop troep op het podium, waaronder flessen urine, wieldoppen én een (weliswaar onschadelijk gemaakte) handgranaat.


Tip 3: Vermijd contact met punkers

Hoe indrukwekkend Black Flag-zanger Henry Rollins er ook uitzag, het hardcorepunkpubliek was daar niet altijd even hard van onder de indruk. Rollins trad altijd op met alleen een zwarte short aan. Daardoor konden zijn fans gemakkelijk hun sigaretten uitdoven op zijn tenen of zijn beenhaar in brand steken. Op een keer steekt een punker zijn hand in Rollins’ short en grijpt hij zijn klokkenspel beet, waarop de zanger hem een muilpeer geeft. Rollins verwondt daarbij zijn hand, en die wonde begint na enkele dagen op te zwellen en te ontsteken. Pas als het allemaal écht op koudvuur begint te lijken, wordt er geld bij elkaar geschraapt om de in het zweet badende zanger naar de dokter te sturen voor een shot antibiotica.

Contact met punks kan je beter altijd vermijden, zeker als ze beginnen te spuwen. Johnny Rotten had de gewoonte om af en toe een fluim te lanceren tijdens concerten van de Sex Pistols, om zijn keel te schrapen. Waarna punks dat massaal begonnen na te apen en de muzikanten op het podium onderdompelden in rochels om hun waardering te tonen. Op het hoogtepunt van die rage klaagden ongeveer alle gitaristen erover dat hun instrument onbespeelbaar werd door die slijmerige eerbetonen. Joe Strummer van The Clash liep hepatitis op toen een welgemikte kwak in zijn mond belandde en Adam Ant van The Ants liep een tijd rond met een ooglapje nadat hij bindvliesontsteking kreeg van een enthousiaste fan. Siouxsie Sioux van The Banshees werd zelfs zodanig onder vloeibare liefdesuitingen bedolven dat ze beide aandoeningen opliep. Ari-Up, zangeres van The Slits, trok op den duur dan weer een doorzichtig regenjasje aan als het te erg werd, zodat ze de klodders na afloop gewoon van zich af kon schudden. En de bekende rode baret van Captain Sensible van The Damned was oorspronkelijk geen modeaccessoire maar een manier om z’n haar te beschermen.

undefined

'Tijdens hun derde song moet Kings of Leon letterlijk afdruipen, nadat de bassist een welgemikte dosis duivenstront in zijn mond krijgt'

Eén van de meest beruchte concerten op Belgisch grondgebied ooit is dat van de groep Suicide in de AB, op 16 juni 1978. Elvis Costello is fan van de New Yorkse synthpunkpioniers, maar zijn fans delen die mening niet. Als hij de band meeneemt naar Brussel als voorprogramma, loopt het grondig mis. Al voor het optreden maakt de lawaaierige meute duidelijk dat ze alleen voor Elvis gekomen is. Tijdens en na de eerste vier nummers van Suicide weerklinkt boegeroep en wordt er ‘Elvis! Elvis!’ gescandeerd. Tijdens ‘Frankie Teardrop’, hun meest extreme song, zwiert zanger Alan Vega zijn microfoon over de hoofden van de mensen op de eerste rijen, waarop iemand die beetgrijpt en afpakt. Vega probeert het ding terug te krijgen, maar wordt op een vuistslag getrakteerd. Later blijkt zijn neus gebroken. Even later verschijnt een razende Costello op het podium: hij speelt een heel korte, nijdige set en vertikt het om een bisnummer te geven, waarna het publiek de boel afbreekt. Uiteindelijk moet de politie opdraven om de boel te kalmeren met traangas. Suicide ontsnapt ternauwernood in een auto, achtervolgd door woedende Costello-fans.


Tip 4: Jaag de duiven weg

Soms kan de nood hoog zijn, ook wanneer je moet optreden. De beroemde tenor Luciano Pavarotti liet aan beide kanten van het podium een mobiele wc in de coulissen plaatsen en Al Jourgensen van Ministry droeg tijdens de hoogdagen van zijn heroïneverslaving voor het gemak een pamper. Maar niet iedereen is zo goed voorbereid. In 2005 zijn The Black Eyed Peas te laat voor hun concert in San Diego. Ze staan uren in de file en als ze eindelijk arriveren, moeten ze direct het podium op. Zangeres Fergie verliest al dansend de controle over haar blaas en een donkere vlek wordt zichtbaar voor iedereen. Ze blijft er wel respectabel professioneel bij en vertrekt in haar gezicht geen spier.

Soms komen de uitwerpselen echter van boven het podium. Tijdens een optreden in St. Louis in 2010 krijgen Kings of Leon te maken met een vlucht duiven die zich boven het podium tussen de lichten genesteld heeft. Tijdens hun derde song moet de groep letterlijk afdruipen, nadat bassist Jared Followill een welgemikte dosis duivenstront in zijn mond krijgt.

undefined

null Beeld

undefined

'Een uiterst praktische podiumtip: probeer het droog te houden. Zangeres Fergie van The Black Eyed Peas had daar tijdens een concert in San Diego moeite mee.'


Tip 5: Vecht niet met je eigen groepsleden

Op 19 mei 1965 spelen The Kinks in Cardiff hun meest beruchte optreden. Na een wild ‘You Really Got Me’ verzamelen de groepsleden rond het drumstel en beginnen ze te discussiëren. Gitarist Dave Davies zegt tegen drummer Mick Avory dat het ‘beter zou klinken als hij met z’n lul zou drummen’ en geeft een schop tegen de basdrum. Avory grijpt daarop z’n cymbalenstatief en slaat woest op het hoofd van de gitarist, die bloedend in elkaar zakt. Iemand laat daarop het gordijn neer en alle meisjes in de zaal beginnen te gillen: ‘Oh my god, hij is dood!’ En dat denkt ook Avery, want die verdwijnt in de nacht.

Mark E. Smith, de legendarische leider van postpunkinstituut The Fall, versleet meer groepsleden dan debardeurkes. Zijn visie was dan ook: ‘Ik en uw grootmoeder op bongo’s, da’s nog steeds The Fall.’ Alleen drummer Karl Burns hield het meer dan twintig jaar uit, maar tijdens een optreden in New York in 1998 loopt de emmer over. Smith draait tijdens optredens graag aan de volumeknoppen van de gitaarversterkers. ‘Live mixing’ noemt hij dat. En deze keer begint hij ook aan de drums te morrelen. Waarop de moegetergde Burns hem aanvalt. Later in het hotel wordt het handgemeen verdergezet, Smith wordt gearresteerd en de drummer vertrekt, samen met de bassist en de gitarist.

Een jaar later heeft de groep een grotendeels nieuwe bezetting, maar op weg naar het Reading festival wordt de nieuwe drummer Tom Head ontslagen en achtergelaten in een tankstation. Net voor het optreden wordt Nick Dewey, de manager van The Chemical Brothers die al tien jaar geen drums meer gespeeld heeft, nog snel geronseld. Zijn debuut wordt meteen een optreden om te onthouden, want zowel Smith als gitarist Neville Wilding komen op het podium met bloedvlekken op lichaam en kleren. Achteraf maakt de woordvoerder van de groep bekend dat de twee backstage op de vuist zijn gegaan, ‘een eenmalig conflict dat intussen helemaal uitgeklaard is’. Dewey beslist daarna om toch geen verdere carrière bij The Fall te ambiëren.


Tip 6: Hou de drummer een beetje in de gaten

Als Pete Townshend op het einde van optredens van The Who zijn gitaar kapotsloeg, wilde Keith Moon, de ondeugende drummer, uiteraard niet onderdoen. Hij brak zijn drums af en liet rookbommen ontploffen. Als ze in september 1967 optreden in een Amerikaanse talkshow heeft Moon een veel te grote lading springstof in zijn drums en als die ontploft, wordt hij getroffen door scherven van zijn eigen cymbalen. Op de beelden zie je het haar van Townshend opzij waaien door het geknal – zijn gehoor wordt ernstig beschadigd. Actrice Bette Davis, die staat te wachten in de coulissen, valt flauw. Tegen 1973 is Moon een stuk kalmer, omdat hij nog amper kan bewegen door de grote hoeveelheden drank en drugs die hij consumeert. Tijdens een optreden in Californië valt hij in slaap achter zijn drums, nadat hij een hoop paardenkalmeermiddelen heeft doorgespoeld met brandy. Ze pompen hem vol cortisone en na een halfuur begint de groep opnieuw te spelen. Maar na één liedje valt Moon weer omver. De groep moet dan letterlijk vragen of er misschien een drummer in de zaal is en de 19-jarige Scott Halpin mag invallen.


Tip 7: Blijf weg van Elton John

Het komt niet aan bod in ‘Rocketman’, de nieuwe film over zijn leven, maar Elton John is een gevaarlijke podiumcrasher. In 1975 duikt hij als wel zeer speciale gast op tijdens een concert van The Rolling Stones. Tijdens hun openingsnummer ‘Honky Tonk Women’ speelt John vrolijk mee op de piano. Wat later staat hij plots terug op het podium en begint hij gedurende verschillende liedjes doelloos op de toetsen te rammen. Ondanks gejoel van het publiek en de pogingen van verschillende groepsleden om hem weg te duwen, lukt het The Stones niet om John van het podium te weren.

Twee jaar voordien had Elton John iets vergelijkbaars gedaan bij een optreden van The Stooges. Toen sprong hij in een gorillakostuum op het podium, waardoor Iggy Pop – weliswaar zwaar stoned – zo hard schrok dat hij er bijna in bleef. Gitarist James Williamson had al zijn instrument in de lucht gestoken om het beest de kop in te slaan, maar Elton nam nog net op tijd zijn masker af.

Volgende week: tips en anekdotes van onder meer Stijn Meuris, Mauro, Rudy Trouvé en Gregory Frateur.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234