Vermijd extra bagagekosten: trek 10 truien en 8 broeken aan en check dan in
De Britse designer Ryan Carney Williams was stevig gaan shoppen tijdens zijn reis in IJsland en besefte pas op de luchthaven van Keflavík dat zijn nieuwe kleren niet in zijn handbagage pasten. Om extra bagagekosten te vermijden, trok hij dan maar alles aan: acht broeken en tien T-shirts, over elkaar heen. Onaanvaardbaar, vond British Airways, dat Williams de toegang tot het vliegtuig weigerde.
Williams barstte in woede uit en werd daarvoor uiteindelijk zelfs gearresteerd. Een dag later probeerde hij het opnieuw, bij een andere maatschappij. Maar ook EasyJet liet hem niet aan boord.
Williams – die zijn wedervaren in een reeks tweets de wereld instuurde – was niet de eerste passagier die extra bagagekosten probeerde te omzeilen door zich warm in te duffelen. James McElvar, lid van de Schotse boysband Rewind, stapte in 2015 op een vlucht van Londen naar Glasgow gekleed in zes T-shirts, vier truien en twee jassen. Niet veel later gaf hij over door de warmte. Hij viel tijdens de vlucht van ruim een uur ook twee keer flauw, maar hij had tóch vijftig euro uitgespaard.
Zou de Belgische nationale luchtvaartmaatschappij ons aan boord laten met tien truien over elkaar heen? Brussels Airlines-woordvoerster Kim Daenen moet lachen als we haar de vraag voorleggen.
Kim Daenen «Ik zie eigenlijk geen probleem, zolang de passagier maar in zijn stoeltje past. Al hebben we nog geen geval als Williams meegemaakt, onze reizigers zijn heel keurig (lacht). Maar je moet bij ons ook zelden betalen voor extra bagage, enkel bij tickets aan het goedkoopste tarief is de bagage niet gratis.»
HUMO En wat met het omgekeerde geval? Onlangs dreigde een stewardess van Southwest Airlines een jonge Amerikaanse het vliegtuig uit te zetten omdat ze te weinig droeg – een strak, wit topje en een korte rok. En United Airlines weigerde vorig jaar drie vrouwen in leggings aan boord te laten.
Daenen «Ik kan me niet voorstellen dat dat bij Brussels Airlines zou gebeuren. Wij hebben ook geen reglement over kledij van passagiers. Al zijn er natuurlijk wel enkele ongeschreven regels: iemand die alleen zijn onderbroek draagt, zouden we niet meteen weigeren, maar toch sterk aanmoedigen om een broek aan te trekken. Alleen het personeel moet zich wél aan regels houden, wij moeten het goede voorbeeld geven. Morgen neem ik zelf het vliegtuig, maar mijn slippers en shorts zal ik pas thuis weer aantrekken.»