Alexander De Croo Beeld Photo News
Alexander De CrooBeeld Photo News

coronavirus

Verplicht mondmasker vanaf 6 jaar en verbod op grote evenementen: Dit heeft het Overlegcomité beslist

‘De besmettingstrein die door ons land dendert, kan aan die snelheid niet verdergaan.’ Het derde Overlegcomité in drie weken tijd heeft de coronamaatregelen opnieuw verstrengd. Deze keer worden de regels voor onder meer het onderwijs en evenementen weer aangescherpt. Een overzicht van de belangrijkste beslissingen van de Belgische toppolitici vindt u hier.

Redactie

De beslissingen van vrijdag 3 december:

Evenementen

- Evenementen binnen zijn dit weekend al niet meer toegelaten als er meer dan 3.500 aanwezigen zijn. Vanaf maandag kunnen indoorevents enkel nog plaatsvinden met maximaal 200 personen aanwezig. Voor vanavond komen de maatregelen te laat, maar daar kan eventueel een gouverneur nog ingrijpen.

- Binnen mogen sportevenementen alleen zonder publiek plaatsvinden. Evenementen buiten moeten georganiseerd worden met crowd management. Over het voetbal is er nog geen duidelijkheid: er moeten nog afspraken gemaakt worden met de Pro League.

Onderwijs

- In het lager- en kleuteronderwijs komt er een zogenoemde kerstpauze vanaf zaterdag 19 december, waardoor de kerstvakantie een week eerder start en drie weken duurt. Voor het secundair onderwijs zou de kerstvakantie zoals voorzien starten na de schooldag op vrijdag 24 december.

- Er komt een verbod op buitenschoolse activiteiten.

- Zodra er 2 besmettingen worden vastgesteld in een klas, gaat voortaan de hele klas in quarantaine.

- Het secundair onderwijs gaat naar ‘hybride’ aanwezigheid: maximum 50 procent van de lessen mag fysiek op school gegeven worden.

Mondmaskerplicht voor kinderen

- Overal waar een mondmasker verplicht is, moeten kinderen vanaf 6 jaar er nu ook eentje dragen. Inclusief het onderwijs.

‘Beperk contacten thuis’

- “Beperk contacten thuis zo veel mogelijk”, is de laatste aanbeveling van het Overlegcomité. De verplichting tot telewerk op vier dagen in de week blijft.

Horeca en contactbubbel

- De experten van adviesorgaan GEMS pleitten voor een sluitingsuur in de horeca van 20 uur en een terugkeer van de contactbubbels, maar dat wordt niet gevolgd door de ministers rond de tafel. Het sluitingsuur blijft op 23 uur en we mogen nog steeds met zes rond een tafel zitten. De contactbubbel keert niet terug.

(DM)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234